Kunc

Najzabavnije kuncutarije

Prošećite bespućima ostripovljene neozbiljnosti

Dobro došli u čudesni svijet Kuncutarija. Ova zbirka stripova Ninoslava Kunca, poznatog hrvatskog umjetnika, izbor je njegovih djela u periodu od preko trideset godina. U neobičnoj i raznovrsnoj monografiji pronaći ćete mnoge njegove poznate i nagrađivane radove, kao i neke posve nove, još neobjavljene.

Niz najzabavnijih Kuncutarija nije zamišljen kao obična, konfekcijska zbirka stripova, već se radi o vrlo studioznom i pomno osmišljenom pregledu rada ovog autora, obogaćenom nizom tekstova o stripu, Novom kvadratu, odnosno, cjelokupnom plodnom razdoblju “novog vala” u stripu. Zbirka je i bogato ilustrirana kako bi se bolje shvatio kontekst u kojem su stripovi nastali.

Kunc-tabla

Prve stripove Ninoslav Kunc profesionalno je počeo objavljivati u časopisu Polet, a nastavio u brojnim drugim listovima (samostalno, i kao član Novog kvadrata). Radove je poslije objavljivao i u mnogim visokonakladnim revijama, te u nizu časopisa za djecu i mlade. Ova knjiga donosi cijeli niz primjera (stripova, ilustracija i tekstova) koji vrlo sažeto, ali analitički bogato govore o periodu trećegeneracijskog novog vala u stripu i utjecaju koji je Novi kvadrat (ali i strip kao medij) imao na popularnu kulturu. Tu ćete pronaći više od pedeset tekstova i kritičkih osvrta iz pera naših najistaknutijih intelektualaca (Veseljka Tenžere, Želimira Košćevića, Pere Kvesića, Slavenke Drakulić, Darka Glavana, Željke Horvat Vukelja, Darka Macana, Krešimira Mišaka itd.) koji pišu o Kuncu, Novom kvadratu, te stripu širinu umjetničkog rada Ninoslava Kunca. Tu se nalaze i primjeri suradnje ovog umjetnika s poznatim kao mediju. Zbirka Kuncutarija prikazuje svu raznovrsnost stripova, ilustracija i općenito, autorima i kolegama, doajenom hrvatskog stripa Andrijom Maurovićem, sveprisutnim i svestranim Krešimirom Zimonićem, neizbježnim Mirkom Ilićem, popularnim Ivicom Bednjancem, pa do akademika Zlatka Boureka i Tonka Maroevića.

Kunc je surađivao u mnogim časopisima za djecu i mlade, pa ova monografija donosi izbor najboljih djela objavljenih u Poletu, Modroj lasti, Studentskom listu, Studentu, Vidicima, Mladosti, Mladini, Matki, Lausu, Patku i nizu drugih izdanja. Kunc je objavljivao i u vodećim političkim tjednicima i novinama (Danas, Fokus, Slavonski magazin itd).

Posebno zanimljiv je njegov poznati strip Sjena, koji, uz kraće prekide, izlazi već više od 35 godina. To djelo počelo je svoj život kao svojevrsni “antistrip”, zatim se kroz brojne reinkarnacije pojavljivao kao tzv. “angažirani”, odnosno, politički strip, da bi se u periodu domoviskog rata britkim komentarima i satirom prometnuo u specifični i originalni “antiratni strip” (pod nazivom Crne sjene rata). Sjena je možda najpopularniji strip ovog autora, luckasti eksperiment unutar medija koji ispituje njegove granice. Poput alkemičara koji pokušava stvoriti “kamen mudrosti” Kunc je od stripa Sjena načinio bizarnu sjenu tog kamena, lik koji vas je uvijek spreman “ubosti” u oko svojim tekstualnim ili vizuelnim provokacijama. Na sličan način autor je pokušavao eksperimentirati i u svojim kompleksnijim, odnosno realističnijim radovima, nastojeći, kad god je bilo moguće, pomaknuti granice medija, odnosno, stripovskih zakonitosti. Ninoslav Kunc nikad se nije mogao pomiriti s ukalupljenim kanonima “trajnog autorskog rukopisa”, već je stalno iskušavao nove forme, igrajući se često i tuđom poetikom ili parodirajući stilove drugih autora. Zato ovaj pregled radova nudi šaroliko mnoštvo različitih pristupa grafizmima ili kolorističkim vratolomijama (čak i u komercijalnijim radovima) kojima se Kunc često služio ne bi li pobjegao od dosadnog manirizma (u čiju klopku kad-tad upadne većina autora s područja devete umjetnosti). Većinu radova Kunc je načinio po vlastitim idejama i scenarijima. Ovaj, rokerskim rječnikom rečeno, best of Kuncoslava Nina, ugodna je šetnja kroz jedan izuzetno zanimljiv i vrlo vitalan medij u kojem ovaj neumorni autor pokušava potvrditi kako umjetnosti ne poznaje granice.

272 stranice Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, 2015.
Poglavlja:
  1. Sjena, Nekad i sad, Himen ćao, Crne sjene rata
  2. Dame i gospodo… Sjena od kaiša
  3. Novi kvadrat za početnike, Novi kvadrat – kronologija, Rai radovi, Druženje s Maurovićem, Polet – u raljama svete inkvizicije, SL i radikalni feminizam, Košmari jednog građanina, Rip Smilby, Gospodin Pjer, Harač rajo, Kada te volim fizički sam radnik, Čudovište, Dundo Maroje za početnike, Sukude, da prostite… predstave, Posljednja avantura Mirka i Slavka, L’amour transcedental, Kung-Fuk Maja, Tarzanizacija, Fast food, Peripatetichka poezija, Long play, Tečaj iz angažiranog novinarstva, Hamlet, Uspomene iz djetinjstva, Radnička klasa se talasa, Kako su braća Marx prevarila Nečastivog, Ljudevit Gaj, Alica više ne stanuje ovdje, Smrt govnara koji je crtao stripove, Cockman vs. Kickman, Dva Bračanina
  4. Zlatka u zmajevu trbuhu, Zlatka (Život niej poput zemlje čudesa), Zlatka u Veneciji, Gusari, Kratki strip o hrvatskom stripu, MAtka
  5. Kratki sretni život prijatelja, Lovac na glave
  6. Svjetski festival animiranog filma / Modra lasta, Modra lasta, Lektiranosaurus rex, Anegdote / Slavne izreke, Anegdote o slavnim osobama, Slavne izreke, Pakleni minerali
  7. Pipo u raljama Debele Klare, Vincent van Gauguin erotskog stripa, 2084. (Tajanstvena Venecija), Kapetan Gagarin
  8. Hommage a Jean Giraud (Moebius)
Podijelite ovo: