SRVL-108

Strip revija Večernjeg lista br. 108, kolovoz 2022

Iskupitelj, Tupko, Clarke & Kubrick, Billy Press, Winnetou, Peanuts

Uz posljednji nastavak „Winnetoua”

U ovom broju završava strip „Winnetou” koji je Walter Neugebauer nacrtao za njemačkog izdavača Rolfa Kauku po predlošku triju knjiga Karla Maya i scenarističkoj obradi Jolán Sohn. Izvorno strip je objavljen u Kaukinom izdanju za djecu Fix und Foxi (br. 377 do 394).

U Strip reviji Večernjeg lista po prvi put poslije prvog objavljivanja 1963. godine „Winnetou” je u nizu brojeva cjelovito predstavljen čitateljima. U Plavom vjesniku 1965. godine objavljena je prva epizoda u boji, a ista je epizoda ponovno započeta u Vjesnikovom Našem stripu 1983/1984, ali nije do kraja objavljena zbog prestanka izlaženja tog časopisa.

Budući da imamo sve originalne Walterove table ovog stripa, prije početka objavljivanja dvojili smo je li bolje objaviti crno bijelu inačicu stripa ili iskoristiti koloriranu iz Fix und Foxija. Odluku je uvjetovala i činjenica što je sam početak „Winnetoua” Neugebauer preradio za album iz 1964. godine u kojem su objavljene 44 stranice stripa (verziju poznaju čitatelji Plavog vjesnika) na način da je puno početnih tabli ponovo nacrtao, a ostatak preformatirao crtežima iz tabli za Fix und Foxi. U tom albumu malo su izmjenjeni i čak poboljšani kolori stripa zbog autorovog nadzora. Walter je pripremio i drugi album „Winnetou II.” za Kauku, pri čemu je predvidio puno nadocrtavanja izrezanih i ponovo zaljepljenih izvornih crteža u novoj tabli. Posao je prekinut i nikad nije dogotovljen, jer je Kauka odustao od objave albuma zbog slabe prodaje prethodnog, te je značajan dio stripa deformiran i nemoguće ga je takvog objaviti.

Prema svjedočenju Walterove suradnice Gisele Kunstler koloriranje „Winnetoua” za Fix und Foxi i album obavljale su priučene redakcijske koloristice koje nisu marile za kakvoću, stil i prikladnost boja. Štoviše, izmjenjivale su se iz broja u broj svaka sa svojim osobnim stilom i predodžbom doprinoseći kolorističkom vatrometu (npr. ružičaste stijene, prekomjerno crnilo) znatno unakazivši Walterove crno-bijele crteže. Mnogo bolje ti crteži izgledaju u originalnim tablama. Za ponovno kvalitetno koloriranje svih tabli nismo imali vremena ni sredstava i odlučili smo objaviti strip s izvornim kolorom koristeći skenove iz Fix und Foxija. Vjerojatno smo time učinili nepravdu prema Walterovu radu na stripu, ali željeli smo ovaj iznimno cijenjeni uradak u njemačkom području u cjelini predstaviti i našim čitateljima.

Uz sve navedeno Walter je, zapravo „uskočio“ u strip, jer je prve nastavke (br. 377 Fix und Foxija) nacrtao jedan nevješti crtač, pa je Kauka tražio da ipak nastavi iskusni Neugebauer. Predložak (knjige Karla Maya), iako iznimno popularan, naivno i staromodno je opisivanje Divljeg zapada, Indijanca i kauboja u skladu s onovremenim romantičnim viđenjem egzotičnih krajeva koje je tek trebalo „civilizirati“.

Ali, nemamo li takvo štivo i danas? Dovoljno je prelistati Bonellijeve sveske njegovih junaka Zapada.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


WINNETOU, 18. dio
Crtež: Walter Neugebauer

SRVL-108-winnetou


ISKUPITELJ: Krici globalizacije (2. dio)
Scenarij: Stephen Desberg · Crtež: Miguel Lalor

SRVL-108_Iskupitelj


CLARKE & KUBRICK: To je tako jednostavno
Autor: Alfonso Font

SRVL-108_CK


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-108_Tupko


BILLY PRESS: Ubojica je izvukao deblji kraj
Crtež: Rafael Méndez

SRVL-108_billy


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-108_tatica


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-108_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: