SRVL-111

Strip revija Večernjeg lista br. 111, studeni 2022

Duke, Strašna tekma, Romeo Brown, Tupko, Poštar uvijek zvoni dvaput, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Tatica, Peanuts

Ništa novo u svijetu stripa

Približava se kraj godine i polako se u svim segmentima zbrajaju događaji, dojmovi, uspjesi i neuspjesi, stripovi koje smo pročitali, otkrili, dodali u svoju kolekciju, objavili, zaboravili, planovi koji su se izjalovili, propuštene prilike i nadanja koja ćemo još neko vrijeme održavati. Za nas koji uređujemo Strip reviju je ova godina bila iznimno stresna. Napustilo nas je nekoliko sjajnih prijatelja, među njima su velika imena hrvatskog stripa. Jules je bio i dragocjen član uredništva, a uz tu tugu ništa posebno u svijetu stripa se nije dogodilo što bi navijestilo njegovu bolju budućnost. I dalje su kiosci puni uobičajenih serijalnih tiskovina za djecu i ostale ljubitelje lakog štiva, prodajna mjesta uključujući i velike knjižare, nude dobru ponudu luksuznih albuma pa čak i divot izdanja svjetskih autora, ponekad novih, ali još više naraštajima već prožvakanih junaka stripa koji traže staru/novu publiku i udovoljavaju kolekcionarskim apetitima. Sajmovi knjiga, posebno zagrebački Interliber, su najbolja mjesta na kojima se može dobiti uvid koliko je zapravo produkcija stripa velika po broju novih naslova koji se objave u jednoj godini. Obilje stripova od klasika, Marvel-Disneyjeve produkcije, francusko-belgijske, talijanske i američke proizvodnje na raspolaganju je ljubiteljima stripa u besprijekornoj ili izvrsnoj tehničkoj opremi.
Tko bi tomu odolio? Na prvi pogled pokazuje se da je strip ušao u sve segmente društvenog života, nije više prezrena kategorija tiskovine, već ravnopravni kulturni fenomen koji ima svoju publiku i stalne kupce.

Očekivali bismo da će na valu te snažne produkcije profitirati i domaće stvaralaštvo, pojavit će se novi scenaristi, crtači, izdavači. To se godinama ne događa. Na sceni su manje-više isti dionici. Ostajemo na tek nekoliko provjerenih autorskih imena, vječni Kordej i vrijedni Macan, redovito objavljuje sjajni Žeželj, poneki stari majstor (Maurović je gotovo iscrpljen) i to je sve.

Na Interliberu već neko vrijeme oduševljava prirodna popularnost slikovnica i veliki interes koje su izazvale i kod čitatelja ali i kod likovne struke. Nevjerojatno je obilje izdanja, ideja, priča, formi i formata koji su toliko osvojili zanimanje djece i roditelja. Kad prolistate i pročitate, slikovnice su praznik za oči, toliko je vizualno i tematski šaroliko i čarobno oslikavanje stotina zgoda i priča namijenjenih najmlađima, da kao ljubitelj stripa ne mogu ne zavidjeti na takvom uspjehu i popularnosti. Među autorima je niz domaćih vrlo, vrlo kvalitetnih likovnjaka. Volio bih da i domaće strip stvaralaštvo bude jednako uspješno i popularno. Uostalom, od slikovnice do stripa je samo jedan mali korak. Očito likovni potencijal kod nas postoji, pa gdje se autorska volja za strip stvaralaštvo pogubila?

Neambiciozni crtači i pisci, nevjerni izdavači, financije; naći ćemo tisuću isprika i ni jedno rješenje. Ipak, rješenje je jedan hrvatski centar stripa oko kojeg se mogu razvijati i organizirati događanja u vezi stripa. Taj centar bi trebao djelovati kontinuirano, ne samo u tri dana festivala stripa, nekoliko dana izložbe stripa uz nemaštoviti deja vu katalog ili povremene promocije i ogledi u novinama i internetskim stranicama. Naravno centar mora podupirati i oslanjati se na snažno, raznoliko izdavaštvo u kojem bi bili zastupljeni i domaći autori. Naime, jasno je da „gladno“ tržište može primiti još više stripovskih publikacija. Opet, to isto tržište će neumoljivo ugasiti sve ono što je manje vrijedno i preskupo, pogotovo poslije najnovijih poskupljenja i inflacije.

Ostaje nam da razmišljamo o boljim vremenima i rješenjima za promociju domaćeg stripa.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


DUKE: Izvan puta, 1. dio
Crtež: Hermann · Scenarij: Yves H.

SRVL-111-_Duke

 


STRAŠNA TEKMA
Crtež: Ratko Srezović · Scenarij: Ciril Gale

SRVL-111-_strasna-tekma


POŠTAR UVIJEK ZVONI DVAPUT
Autor: Jordi Bernet

SRVL-111-_bernet


ROMEO BROWN: Varalica
Scenarij: Peter O’Donnel · Crtež: Jim Holdaway

SRVL-111-_romeo


MOJA LJUBAVNA PRIČA
Scenarij: Rudi Aljinović · Crtež: Julio Radilović – Jules

SRVL-111-_izvidjac


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-111-_tupko


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-111-_Tatica


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Odličan ručak
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-110_jack


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-111-_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: