SRVL-113

Strip revija Večernjeg lista br. 113, siječanj 2023

Izgubljeni izvori, Herlock Sholmes, Čipko i djed Filip, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Tupko, Tatica, Peanuts

VELIKA OČEKIVANJA

Novih dvanaest brojeva Strip revije! Od svih naših očekivanja u 2023. to je nešto što ćemo vrlo vjerojatno i ostvariti. No, učinit ćemo dodatni napor da se i neka puno veća i značajnija očekivanja konačno ostvare.

Prošla godina bila je otužna od samog početka i tako je potrajala. Najprije su nas, u siječnju i veljači, napustili Jules i Bordo, legendarni strip umjetnici, a na kraju godine otišao je i omiljeni novinar, strip scenarist, publicist, suradnik Strip revije i jedan od utemeljitelja naše udruge prijatelja stripa Stripforuma. Takvi velikani stripa nemaju zamjene, njihova fizička nazočnost tjerala nas je da budemo uvijek bolji, ali ostaje njihovo djelo, stripovi i tekstovi, te uvijek možemo posegnuti za pokojim uratkom iz njihove ostavštine i razveseliti stare poštovatelje, a podsjetiti mlađe čitatelje na sjajno razdoblje u povijesti našeg stripa.

U ovom broju su dva stripa iz Julesovog, odnosno Bordinog opusa, a Rudiju ćemo posvetiti poseban prilog.

Zahvaljujući njihovom djelovanju, kao i mnogih drugih strip stvaralaca, u minulom razdoblju i bogatom umjetničkom opusu na polju stripa, ilustracije i karikature imamo želju, namjeru i dodatni motiv konačno ostvariti projekt muzeja stripa u Zagrebu koristeći resurse kojima raspolažemo i uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i ostalih relevantnih čimbenika, ljubitelja stripa, izdavača, pojedinaca koji pokažu interes i voljni su aktivno podržati taj projekt.

Projekt koji smo zamislili i inicirali još prije osam godina utemeljen je na postojećoj kolekciji stripova – a tu su među ostalim magazini sa stripovima, od Zvekana (1867.), Kopriva, Oka, Mickey stripa, Veselog vandrokaša, Zabavnika (1943.–1945.), Kerempuha, Horizonta i Horizontovog zabavnika, Petka, Modre laste, Plavog vjesnika, do mnogih drugih i to ne samo iz Hrvatske, već i iz Srbije, Slovenije, BiH, Belgije, Italije, Francuske, Velike Britanije, SAD-a, Argentine, Španjolske i drugih zemalja. Najvrjedniji dio kolekcije su originalni radovi brojnih autora stripa, uključujući nacrtane table stripova, ilustracije, karikature i drugi grafički materijal. Tu su tisuće radova poznatih i važnih američkih, talijanskih, francuskih, španjolskih, engleskih i naravno hrvatskih, srpskih, slovenskih autora. Namjera je prijedloga projekta da se sve to stavi u javnu funkciju kroz djelovanje Kuće stripa, karikature i novinske ilustracije, kako bismo službeno nazvali buduću instituciju.

Slično muzeju i galeriji, Kuća stripa imala bi svoj arhiv stripova, izložbe, radionice, promocije i predstave u jednom većem multifunkcionalnom prostoru, te popratne uslužne djelatnosti kao potporu financiranja. Sadržaj bi se osigurao iz postojeće zbirke, ali i gostovanjem drugih svjetskih autora i inozemnih izvora. Mogli bismo održavati cjelogodišnji program sa stripom kao osnovom, vrlo vjerojatno komercijalno samoodrživ. Naravno, trebala bi se uključiti i turistička zajednica, mediji, galerije, a izložbe bi mogle gostovati u drugim gradovima i državama.

Ovaj koncept, još prije osam godina smo predložili Gradu Zagrebu i oni su iskazali interes i javnost je putem priopćenja u medijima bila izvješćena o toj potpori. Sve je zapelo na prostoru kojeg nikako odrediti, a adekvatno bi bilo potrebno 700 do 1000 četvornih metara. Današnje gradsko vodstvo može pomoći u nalaženju rješenja, što je načelno i rečeno na jednom sastanku. Za mene osobno, kao vlasnika velike kolekcije stripa koju želim staviti u javnu funkciju zajedno s Gradom, presudna je 2023. godina u kojoj će se vidjeti je li taj interes Grada Zagreba stvaran ili nije. Ako se sada nešto konkretno ne napravi, vjerojatno neće biti ništa od projekta. Želim da se Kuća stripa osnuje u Zagrebu, jer moj interes nije da svoju kolekciju pokazujem kao nekakav ‘depo’ umjetnina, već da se ona stavi u funkciju na način koji sam opisao. Time bi Zagreb dobio centar stripa s međunarodnim i nacionalnim sadržajem kakav ne postoji nigdje u svijetu.

Pokazat će se jesu li velika očekivanja ostvariva i u današnjim bremenitim vremenima.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


Trideset godina na Kvadrat
Intervju s Vjekoslavom Đanišem


IZGUBLJENI IZVORI, 1. dio
Autor romana: José Antonio Cortina  · Adaptacija: Alfredo Álamo · Crtež: Juan Bobillo

SRVL-113_Izgubljeni-izvori


HERLOCK SHOLMES: Čarobna svjetiljka
Scenarij: Zvonimir Furtinger · Crtež: Julio Radilović – Jules

SRVL-113_Herlock


ČIPKO I DJED FILIP
Autor: Borivoj Dovniković  – Bordo

SRVL-113_Cipko


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-113_Tupkok


PRIJETNJA
Autor: Darko Macan

SRVL-113_Prijetnja


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-113_Tatica


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Fata morgana
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-113_JJ


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-113_Peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: