SRVL-121

Strip revija Večernjeg lista br. 121, rujan 2023

Ork Saga, Duke, PTSP, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Tupko, Pratnja, Heki, Peanuts

Najvažniji strip projekt u neovisnoj Hrvatskoj

SRVL-121_Mjesečnik Strip revija Večernjeg lista, kojem evo izlazi 121. broj, najznačajniji je izdavački strip pothvat u Republici Hrvatskoj od 1990. do danas. Prvi broj Strip revije izašao je uz Večernji list u nedjelju 29. rujna 2013. Važno je reći da je riječ o zajedničkom projektu Večernjeg lista i zagrebačke udruge prijatelja stripa Stripforum. Strip revija izlazila je svake zadnje nedjelje u mjesecu, umetnuta kao prilog u Večernjaku. Ukupna cijena bila je manja od 10 kuna (1,4 €). Oni koji su propustili kupiti Strip reviju u nedjelju, idućih dana su je mogli nabaviti na kioscima po toj cijeni.

Strip revija zamišljena je tako da se obraća svim ljubiteljima stripa, ali i onima koji će to tek postati. Uz one koji znaju kako je bilo odrastati uz „Princa Valijanta” i „Nježnog”, stasale su i generacije koje ništa ne znaju o tim i mnogim drugim klasičnim junacima. Svima njima namijenjena je Strip revija, koja je objavila niz domaćih i stranih, starih i novih kvalitetnih stripova te posebno brojne stripove iz bogate hrvatske strip baštine.

Već s prvim brojevima, Strip revija se prodavala u prosjeku četiri tisuće primjeraka mjesečno, da bi se pojedini brojevi iz nekog razloga prodavali i do šest tisuća primjeraka.
Iz današnje perspektive, unatoč živahnom i raznovrsnom strip izdavaštvu kod nas, zaključujemo kako je Strip revija objavljivanjem niza stripova u nastavcima, kratkih i geg-stripova očuvala izvorni standard strip izdavaštva, osigurala masovnu distribuciju čitateljima i dugotrajnost. I danas je najprodavaniji strip naslov u Hrvatskoj.

Utoliko Strip revija uistinu jest najvažniji strip pothvat u samostalnoj Hrvatskoj. Je li to dovoljan doprinos budućnost strip stvaralaštva u Hrvatskoj pokazat će vrijeme pred nama.

 

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


ORK SAGA: Dva brata, 1. dio
Scenarij: Michael Peinkofer · Crtež: Peter Snejbjerg

SRVL-121_Ork

 


DUKE: Ovo nije moj svijet, 2. dio
Crtež: Hermann · Scenarij: Yves H.

SRVL-121_duke


PTSP: Sasvim obična vukovarska priča
Autor: Nenad Nenoos Barinić

SRVL-121_vukovar


PRATNJA
Autor: Darko Macan

SRVL-121_mac


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-121_Tupko


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Lov na udava
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-121_Jack2


HEKI: Zelena misao
Autor: Zoltán Őszi

SRVL-121_heki


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-121_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: