srVL32-naslovnica

Strip revija Večernjeg lista br. 32, travanj 2016

Janitor, Bez oprosta, Crne priče, Peanuts, Baća izviđač i Priče iz bračnog života

JANITOR: Duhovi Porto Cerva
Crtež: François Boucq · Scenarij: Yves Sente

srVL32-janitor-02

Suvremeni akcijski triler začinjen s blagom dozom nadnaravnog prati avanture Vincea, mladića zagonetne prošlosti koji od tjelohranitelja vatikanskog eksperta angažiranog na transakcijama relikvija od neprocjenjive vrijednosti postaje Janitor – agent elitne jedinice obavještajne službe Rimske kurije. Janitora je samo dvanaest na cijelom svijetu, uvijek djeluju samostalno i međusobno se ne poznaju. Nakon prve dvije epizode, Anđeo Malte i Vikend u Davosu, Strip revija Večernjeg lista u novom broju na proširenom broju stranica donosi kompletnu briljantnu treću epizodu Duhovi Porto Cerva u kojoj više saznajemo o misterioznom porijeklu Vincea i zločinačkim aktivnostima urotničke organizacije Novi hram, infiltrirane u najviše rangove Kurije. Zahvaljujući originalnoj priči i scenariju koji je napisao Yves Sente (Thorgal, XIII) i majstorskom realističkom crtežu za koji je zaslužan François Boucq, dobitnik svih važnijih nagrada na europskim festivalima stripa (između ostalih i Grand Prix de la ville d’Angoulême 1998), serija Janitor visoko je ocijenjena od struke i pripada samom vrhu recentne francusko–belgijske produkcije.

srVL32-janitor-01


BEZ OPROSTA (2. dio)
Crtež: Hermann Hupen · Scenarij: Yves H.

 

srVL32-bez-oprosta

Prisiljen na neprekidno bježanje i skrivanje od nemilosrdnog Maršala Mastersona i njegovih lovaca na ucijenjene glave, odmetnik Buck Carter zaustavlja se tek kad sazna da žele objesiti Jeba, njegovog sina jedinca i jedinog preostalog člana obitelji čiju je tragediju prouzročio svojom bešćutnošću. Svjestan svoje krivnje zbog Jebovog nesretnog prelaska na drugu stranu Zakona, pokušava ga spasiti ulazeći u krvavi obračun s progoniteljima koji se sada žele domoći dvostruke nagrade. No, lovci uskoro postaju lovina. Bez oprosta je nihilistička priča s gorkim tonom u kojoj nema milosti, nema praštanja i nema iskupljenja.
Nakon serije Comanche (10 epizoda od 1972. do 1981.) i albuma Ubili su Divljeg Billa (1999.) dokazani majstor westerna i dugogodišnji ljubimac hrvatskih čitatelja stripa, belgijski autor Hermann Huppen (ovogodišnji dobitnik najprestižnije europske nagrade za strip – Grand Prix de la ville d’Angoulême) dostojno se vratio žanru. Neobično nas veseli što će upravo on biti glavni gost na skorašnjem 19. Međunarodnom festivalu stripa – Crtani romani šou u Zagrebu,  koji se ima održati za manje od mjesec dana, točnije od 13. do 15. svibnja.


CRNE PRIČE: Motivacijski govor
Autor : Alfonso Font

srVL32-crne-price

Kratkom i ponešto histeričnom pričom Motivacijski govor smještenom u mračno ratno okružje, cijenjeni španjolski autor Alfonso Font još se jednom dokazuje kao nenadmašni majstor crnog humora u stripu.


BAĆA IZVIĐAČ
Scenarij: Norbert Neugebauer · Crtež: Julio Radilović-Jules

 

stripVL32-baca-izvidjac


PRIČE IZ BRAČNOG ŽIVOTA
Autor: Srđan Pavar

srVL32-price-iz-bracnog


PEANUTS
Autor: Charles Shultz

srVL32-peanuts


Dragi prijatelji i prijateljice stripa!

Preživjeli smo prvu tehničku promjenu Strip revije Večernjeg lista, povećanje broja stranica i kvalitetniji papir, a, sudeći po reakcijama koje smo dobili, očito nismo pogriješili. Stiglo nam je najviše poruka od početka izlaženja i većina njih ohrabruje i pokazuje da je Strip revija postigla upravo ono što je bio plan: okupiti što veći broj čitatelja različitih afiniteta i preferencija.

Pokušavamo zadovoljiti ukus prosječnog ljubitelja stripa. Manje se trudimo udovoljiti onima koji imaju isključive kriterije i specijalne želje, a mogu im ih ispuniti izdanja drugih izdavača, iako i mi povremeno imamo izlete u rubna stripovska područja, od krajnje estetske hermetičnosti do masovne komercijalnosti. Nažalost, čak i na većem prostoru nije moguće ispuniti očekivanja, ponekad i ultimativne zahtjeve pojedinaca, ali to nam i nije bio cilj.

Većina onih koji nam se javljaju slaže se da smo dosegli visoku kvalitetu, potakli domaće autore da stvaraju nova djela, nismo zaboravili stripovske velikane, a praktično jedini objavljujemo strip premijere velikih imena europskog stripa koji su nedostupni i mnogo ambicioznijim izdavačima.

Veseli nas rad na Strip reviji s prijateljima iz Večernjeg lista koji i sami vole strip i dok tog kreativnog suradničkog erosa bude, bit će i našeg magazina.

Hvala svim prijateljima stripa i STRIPFORUM-a koji podržavaju naš magazin i aktivnosti.

S veseljem ćemo nastaviti pripremati nove brojeve Strip revije.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Autor tekstova o stripovima: Marin Radišić

Podijelite ovo: