stripvl39-naslovna

Strip revija Večernjeg lista br. 39, studeni 2016

Janitor, Bubnjar Thomas, Crne priče, Peanuts, Tupko

JANITOR: Ugrizi prošlosti
Scenarij: Yves Sente, François Boucq · Crtež: François Boucq

Pročitajte kompletnu četvrtu epizodu: nakon što se na jahti u Porto Cervu nenadano susreo sa svojim davno nestalim bratom, Vince pokušava rekonstruirati dio svoje prošlosti, no otkrit će i koja se stara organizacija krije iza ‘Novog hrama’, susrest će se s parom neobičnih ubojica, a s sve će se to uplesti i suvremeni pirati…

srvl-39-janitor


BUBNJAR THOMAS
Crtež: Josep Gual / Juan Sarompas · Scenarij: Peter Wiechmann

U dvije priče iz serijala Bubnjar Thomas saznat ćemo kako se Tatarin Džingis, ratnik meka srca, našao u stranoj zemlji i stranom ratu, a bubnjari će morati nadmudriti najvećeg neprijatelja do sada – ogromni švedski top.

Vezano uz ovaj strip, pročitajte i crticu doc. dr. sc. Hrvoja Gračanina Hrvati u Tridesetogodišnjem ratu.


CRNE PRIČE: Stari sistem
Autor : Alfonso Font

Crna priča Alfonsa Fonta pod naslovom ‘Stari sistem’ predložit će kulinarsko rješenje za prevladavanje oštre zime. Molimo vas, ne isprobavajte ga kod kuće!


TUPKO: Naše doba
Autor: Nedeljko Dragić

Tupko Nedeljka Dragića podsjetit će nas kako su se u socijalizmu pričali vicevi.


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

U ovom broju donosimo i nezaobilazne Peanutse, u kojima doktorica Lucy otkriva što se sve može saznati rukovanjem s pacijentom.


Pročitajte i članak Industrija nostalgije. Poznati teoretičar masovnih komunikacija Umberto Eco pisao je još 1970-ih o kolekcionarskoj strasti brojnih ljubitelja stripa, te donio vrlo zanimljive zaključke o njenim razlozima. Ti zaključci zanimljivi su i danas.


Dragi prijatelji i prijateljice stripa,

Na svim sajmovima knjiga, pa tako i na zagrebačkom Interliberu, stripovi su (p)ostali posebna atrakcija, a njihova prodaja, po svjedočenju pojedinih nakladnika, nije beznačajna. To je još jedan dokaz ili pokazatelj da i dalje postoji veliko zanimanje za slikovno pričanje, pa ne čudi napor i uspjeh nekoliko nakladnika koji su zapljusnuli tržište novim brojnim izdanjima stripova. No, nije riječ samo o broju ponuđenih izdanja, veseli i pojava gužvi oko svih štandova sa stripovima, što je pokazatelj da se stripovi traže, kupuju i čitaju, te da zanimanje za strip ne samo da se održava, već i raste.

Iako je STRIPFORUM nakladnik skromne ponude naslova, i sami smo iznenađeni kako se već s ovogodišnjim sajmom naš posljednji album, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, praktički do kraja rasprodao (naklada mu je tisuću primjeraka). Imali smo i dosad slična iskustva s pojedinim strip albumima domaćih autora, ali nikada u tako kratkom vremenu.

Zbog toga ponovo podsjećamo na naš natječaj za preostale četiri priče iz zbirke Priče iz davnine Ivane Brlić-­Mažuranić koje nikad nisu obrađene u stripu, jer smo uvjereni kako će sigurno pobuditi interes kod naših ljubitelja dobrog domaćeg stripa i štovatelja naše velike spisateljice.

Bliži se i kraj ove uspješne godine koju ćemo završiti s vrhunskim djelima Boucqa i Hermanna, a u sljedećoj ćemo pokušati osigurati još bogatiji sadržaj i doći i do pedesetog broja.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: