SRVL59

Strip revija Večernjeg lista br. 59, srpanj 2018

Janitor, Abraham Stone, Tex i Mex, Nevjerojatna pustolovina, Šic-Mic, Peanuts, Tatica

JANITOR: Sotonine jaslice (1)
Scenarij: Yves Sente, François Boucq · Crtež: François Boucq

Posljednja epizoda serijala o tajnome agentu rimske Kurije vodi nas u meksičku džunglu.


Abraham Stone: Seoski miš, gradski štakor (2)
Autor: Joe Kubert

SRVL59_67Abraham-Stone

Osveta za smrt majke i brata koštat će našeg junaka dodatnih žrtvi.


ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer

Glavno da voda nije prehladna za kupanje…


TEX I MEX: Povratak lovaca na skalpove (3)
Scenarij: Peter Wiechmann· Crtež: Juan Sarompas

Hoće li u posljednjoj epizodi naša dvojica desperadosa ispuniti svoje snove o lakom bogaćenju?


Nevjerojatna pustolovina (Izviđači u Africi)
Scenarij: Zvonimir Furtinger · Crtež: Julio Radilović Jules

Kako će slučaj nasilne provale razriješiti jedan… nosorog?!


TATICA
Autor: Nob

Vječita dilema svakog roditelja: je li moralno čitati osobni dnevnik svojeg djeteta? Ili je u roditeljstvu i ratu sve dopušteno?


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

Charlie Brown protiv neumoljive statistike.


ŠTO STRIPOLJUPCI MOGU NAUČITI IZ FANTASTIČNOG USPJEHA NOGOMETAŠA!

Što je univerzalna pouka sjajnog uspjeha nacionalnog nogometnog tima na Svjetskom prvenstvu za naše društvo u cjelini, što se od tog iskustva može prenijeti na pojedine djelatnosti ili sektore pa, dakako, i na strip u Hrvatskoj?

Očigledno je potrebno imati jasan cilj, posložiti sve elemente i dionike i postići zajedništvo u ostvarivanju planiranog postignuća. Kao što je izbornik Dalić učinio sve u objedinjavanju pozitivnih vrijednosti svojih suradnika i igrača i stvorio jedno snažno zajedništvo koje je zarazilo cijelu Hrvatsku i prenijelo se i izvan naših granica, potrebno je po istom receptu postupati i u bilo kojoj drugoj djelatnosti. Samo kad smo zajednički stremili k nekom cilju postizali smo značajne uspjehe koji su imali i globalne odjeke.

Ti trenuci slave, nažalost, koliko god bili slatki i opojni trajali su kratko i prevladavale su divergentne sile u društvu koje je sklono podjelama bez nekog posebnog racionalnog razloga.

Strip je, naravno, daleko manje popularan od nogometa, u njemu se obrću veliki novci, ali njegova prošlost i masovna privlačnost daju nam nadu da se i u tom području kulture mogu postići značajni uspjesi. Moramo se ugledati na naše nogometaše i njihovo vodstvo.

Već odavno nam je jasno da strip ne može postati raširena kulturna i društvena vrijednost bez središnje točke okupljanja. Prema iskustvima drugih, mi smo si zamislili da je to centar (muzej ili kuća) stripa oko kojeg se moraju okupiti djelatnici stripa i stripoljupci. Zamislili smo da cijeli projekt razvijamo u malim koracima – popularizacija stripa, izdavaštvo, povezivanje s novinskim kućama da se strip vrati u tiskovine s većim nakladama i dostupan većem broju čitatelja, i, na koncu, da sve okrunimo osnivanjem centra ili kuće stripa. Je li Kuća stripa za strip djelatnike i prijatelje stripa ono što je za svijet nogometa nacionalni tim? Mogla bi biti! Pitanje je možemo li zbog tog cilja prevladati naše partikularne interese, drugačije sklonosti, inherentni individualizam i subjektivnost, pristati na različite afinitete i ujediniti rasutu svađalačku energiju u pozitivnom smjeru.

Mi se i dalje nadamo pozitivnom ishodu, promičemo strip kroz Strip reviju Večernjeg lista i druge tiskovine. Večernji list je dodao još jedan doprinos objavljivanjem stripova u svojem dodatku Večernjaku koji izlazi pod nazivom Ljetne novine.

Kuća stripa moguća je samo ako se ostvari zajedništvo i napor na način nogometaša. Nadamo se da to nije samo san.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: