SRVL-SPE

Strip revija Večernjeg lista, specijalno izdanje, veljača 2023

Drži volan ravno!, Timpetil – grad bez roditelja, Mikrob protiv huligana, Počelo je na Čukur-česmi, Hrabri Nik, Izgubljeni dječak, Bobo budi dobar, Porječanske aktivnosti, Izlet u prošlost, Oliver

KRONIČAR STRIPA U HRVATSKOJ

rudiPamtit ćemo 2022. godinu, ne samo po Covidu 19 i ukrajinskom ratu, nego i po svojevrsnoj antologiji smrti velikana stripa iz njegovog najsjajnijeg razdoblja u Hrvatskoj. Julio Radilović – Jules, Borivoj Dovniković – Bordo, Rudi Aljinović. Iz prizemlja naše duhovne prakse, u kojoj oduvijek druguju pragmatizam i rezignacija, tek nas ovakvi tužni događaji podsjete na goleme dimenzije nečijeg doprinosa našoj kulturi.
I dok je Julesov i Bordin status već dobro poznat široj kulturnoj i društvenoj javnosti, Rudijev doprinos nikada nije cjelovitije vrednovan. Iako je želio da ga pamte kao „novinara opće prakse“, Rudi Aljinović će zauvijek biti zapamćen kao najbolji poznavatelj i prvi popularizator stripa u Hrvatskoj. Također, jedan simpatičan mit trajno će biti povezan s Rudijem, on je Lastan, izmišljeni dječak koji je desetak godina niz naraštaje klinaca senzibilno savjetovao o tinejdžerskim problemima u svojoj rubrici „Sastanak s Lastanom“ u dugovječnoj Modroj lasti.
Rudi je bio iznimno znatiželjna osoba, zabadao je nos gdje god je bilo nešto zanimljivo i te putositnice ovjekovječio u svojim tekstovima koje je više od šezdeset godina objavljivao u nizu časopisa i ilustriranih listova (300 čuda, Otkrića, Vjesnik u srijedu, Vjesnikova revija Globus, Plavi vjesnik, Arena, Vikend, Fokus, Večernji list, Jutarnji list, SN revija, Sprint, hrvatsko izdanje National Geographica). Tekstove je potpisivao s punim imenom Rudi Aljinović, ali često i s pseudonimom A. Rudi, Rudi, (A) ili po svom nadimku Kićo.
Od 1958. do 1967. Rudi je sudjelovao je u uredništvu kultnog Plavog vjesnika, pišući mnoštvo reportaža, popularno-­znanstvenih članaka, putopisa, uređujući popularne rubrike „Plavi reporteri javljaju“, „Svemirkova pošta“, „Sastanak na šestoj“, dao je velik doprinos čitanosti i poslije reputaciji lista.
U Plavcu je napisao prve scenarije stripova za sjajne crtače, suradnike lista, Bordu Dovnikovića, Andriju Maurovića, Vladimira Delača i Žarka Bekera. Poslije će napisati scenarije i za druge autore Zdenka Svirčića, Ratka Srezovića, Ivicu Bednjanca, Julesa Radilovića, Stanka Bešlića i Željka Lordanića.
O Rudiju su mnogi već pisali osnovne biografske i profesionalne podatke, posvećujući mu riječi hvale i zahvale za sve što je tijekom duge novinarske i stripske karijere napravio, pa to nećemo ponavljati u ovom izdanju. Opširni tekstovi s biografskim podacima mogu se naći u Kvadratu br. 43 i internetskim stranicama Marijana Ožanića: sveopoduzetnistvu.com.
U ovom posebnom izdanju Strip revije Večernjeg lista možete pročitati sjećanja na njegovu aktivnost u STRIPFORUMU.
Posebno izdanje Strip revije Večernjeg lista posvetili smo djelovanju Rudija Aljinovića u stripu. Odlučili smo objaviti manje poznate stripove iz njegovog scenarističkog opusa koji još nisu, ili su rijetko objavljeni, nakon premijere u raznim revijama i listovima.
Rudijeva ostavština krije još mnoge tajne bez koje se neće moći pisati povijest hrvatskog stripa, ali za to će trebati vremena i truda s pomnim i sveobuhvatnim zaronom u njegovu bogatu kolekciju koju je marno skupljao godinama.
Mladen Novaković

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


Deset godina suradnje s Rudijem
Mladen Novaković


HRABRI NIK
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Andrija Maurović

SRVL-SPE_Nik


IZLET U PROŠLOST: Dolazak Slavena
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Andrija Maurović

SRVL-SPE_Izlet-u-proslost


BOBO, BUDI DOBAR
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Stanko Bešlić

SRVL-SPE_bobo


POČELO JE NA ČUKUR-ČESMI
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Zdenko Svirčić

SRVL-SPE_Cukur


JUNACI AUTO-STRADE: Drži volan ravno!
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Borivoj Dovniković – Bordo

SRVL-SPE_drzi-volan


MIKROB PROTIV HULIGANA
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Ratko Srezović

SRVL-SPE_mikrob


PRIČE O RIKIJU: Porječanske aktivnosti
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Ratko Srezović

SRVL-SPE_porjecani


TAKAV JE ŽIVOT
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Ratko Srezović

SRVL-SPE_zivot


OLIVER: Upozorenje
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Julio Radilović – Jules

SRVL-SPE_oliver


TIMPETIL – GRAD BEZ RODITELJA
Scenarij: Rudi Aljinović  po romanu Henryja Winterfelda · Crtež: Borivoj Dovniković – Bordo

SRVL-SPE_timpetil


JUNACI AUTO-STRADE: Drži volan ravno!
Scenarij: Rudi Aljinović  · Crtež: Ivica Bednjanec

SRVL-SPE_trazi


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: