sergej-mironovic

Sergej Mironović

Tvorac Maksa i Maksića Sergej Mironović Golovčenko, rođen 1898. u Odesi, u carskoj Rusiji, započeo je u rodnom gradu studij slikarstva, koji je najprije omeo svjetski, a potom i građanski rat. Po završetku kraće obuke u Vojnoj akademiji, odlazi na bojište gdje (triput ranjen i više puta oblikovan) stjeće čin husarskog (konjičkog) kapetana. U jednom od emigrantskih valova početkom dvadesetih godina dospijeva u Kraljevinu SHS (Jugoslavija).

Nastanivši se najprije u Sremskim Karlovcima, izdržava se slikanjem i povremenim crtanjem karikatura u beogradskim listovima, a 1923. dolazi u Zagreb i upisuje studij na likovnoj akademiji. Istodobno uspostavlja suradnju

Koprive
Naslovnica Kopriva, 1928.

s Koprivama u kojima ubrzo postaje jedan od vodećih karikaturista. Od tada se potpisuje prezimenom Mironović, izvedenim po ruskom običaju iz očeva imena (pri čemu je “č” promijenio u “ć” – osjetivši se bliži novoj domovini, u kojoj je čak znao tečno progovoriti kajkavski).

Mnoge njegove karikature, nerijetko tiskane u koloru na naslovnoj stranici, imale su karakter političkog uvodnika. Satirički je komentirao bešćutnost prema siromasima u doba svjetske ekonomske krize, prevrtljivost političara, Hitlerovo nasilničko osvajanje vlasti, staljinske čistke u SSSR-u. Mnoge njegove karikature prenijeli su strani listovi. Mironović je bio i vrstan ilustrator: brojne realističke ilustracije u Novostima i tjedniku Kulisi, izvedene karikaturističnim čvrstim potezom, vrhunska su žanrovska ostvarenja.

U slobodno vrijeme bavio se slikanjem (ulja i akvareli), a feljtonima i novelama u Kulisi ukazao je na svoj literarni dar. Nakon Maksa i Maksića samo se još jednom, nakratko vratio stripu – serijom kratkih šala “U zoološkom vrtu” (Koprive, 1937). Umro je iznenada, mlad i u naponu stvaralačke snage, 1937. u Zagrebu.

Rudi Aljinović

Podijelite ovo: