srvl01

Strip revija Večernjeg lista br. 1, rujan 2013

Seoba Hrvata, Štefek, Jaimie McPheeters i Pero skitnica

Strip i novine – uzajamna sudbina

Novine su kolijevka stripa. Strip je nastao i postao planetarno popularna likovno narativna forma u njihovom okrilju. Novinama je ispočetka strip podario zabavni sadržaj i povećanje naklada, a one su stripu omogućile masovnu popularnost. Ta simbioza trajala je sve dok novi oblici masovne zabave nisu prevladali na tržištu i reducirali novinsku potrebu za stripom. Strip je nastavio svoj nezavisan život izvan novina u specijaliziranim magazinima, albumima, knjigama, te je polako nestao s njihovih stranica.

Do danas strip je stekao kulturni legitimitet kao priznata grana likovne umjetnosti, ali je izgubio jednu svoju odliku – masovnu raširenost i popularnost.

Večernji list su jedine dnevne novine koje su od prvog broja pa do danas u dužim ili kraćim razdobljima otvarale stranice stripu i promicale strip kao vrijednu likovnu formu. Zbog toga je nekako prirodno da danas u ovom broju u njegovom okrilju možete pronaći poseban magazin posvećen strip stvaralaštvu – Strip reviju Večernjeg lista. Pojava Strip revije je ostvarenje želje skupine entuzijasta iz Udruge prijatelja stripa STRIPFORUM i Večernjeg lista u težnji da se strip vrati u novine i šire čitateljstvo upozna ili podsjeti na kulturni značaj i umjetnički potencijal ove forme.

Očekujemo da će kvalitetni stripovi domaće i strane produkcije potaknuti kreativnu energiju kod mlađih čitatelja, podsjetiti na lijepe trenutke mladosti starije naraštaje koji su uživali u nekadašnjoj obilnoj ponudi stripova, te razveseliti duhom znatiželjne ljubitelje stripa koji žele nešto više saznati o stripu (eto im tekstova, analiza, zanimljivosti i drugog). Uživajte i šaljite nam svoje prijedloge i primjedbe.

Mladen Novaković, glavni urednik

Hrvatski stripovi ponovno su u novinama!

Dragi čitatelji Večernjaka, kao što ste i sami svjedoci, držeći ovaj prvi broj Striprevije u rukama, naša tvrdnja iznesena prije nekoliko mjeseci kako će suživot Večerneg lista i stripa nakon mnogo godina opet postati intezivan nisu se pokazala tek kao puka obećanja. Zasluge svakako idu Vama koji ste odlično reagirali na našu ediciju “Hrvatska povijest u stripu” i tako nas uvjerili da ne odustanemo.

Kao i u mnogim malim ili velikim stvarima u svakodnevnom životu, tako i iza ovog projekta stoji tek nekolicina pojedinaca. Bez njihove upornosti, entuzijazma i strpljivosti teško da bi ovaj projekt ugledao svijetlo dana. Zbog toga ovom prilikom moram zahvaliti ljudima okupljenim oko udruge Stripforum, prije svega Mladenu, Anti i Ratku čija je zaljubljenost u umjetnost s “čarobnim oblačićima” zarazila i nas u Večernjem listu.

Bogatstvo hrvatske strip umjetnosti može stati uz bok bilo koje zemlje u Europi ili Svijetu. Da je nismo ponovno predstavili mladim naraštajima bio bi to kulturni grijeh na koji nemamo pravo. I upravo tu leži uloga Večernjeg lista – otimanje zaboravu hrvatskih velikana.

Dražen Klarić, direktor sadržaja Večernjeg lista

Sadržaj

SEOBA HRVATA: ZA SUNCEM

scenarij: Stanko R. Žrnovački
crtež: Andrija Maurović

ŠTEFEK: VELIKA PUSTOLOVINA

scenarij i crtež: Oto Reisinger

JAIMIE McPHEETERS

Scenarij: Zvonimir Furtinger
Crtež: Julio Radilović – Jules

PERO SKITNICA

scenarij i crtež: C.D. Russell

POVIJESNA ISTINA O KNEZU RADOSLAVU

S.R. Žrnovački

Podijelite ovo: