SRVL-116

Strip revija Večernjeg lista br. 116, travanj 2023

Otok izgubljenih brodova, Clarke i Kubrick, Malo nogometa, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Tupko, Smetnja, Tatica, Peanuts

Stripovi na zidu galerija

Uobičajile su, s vremenom, izložbe posvećene stripu, pa iako su na zidovima galerija prikazani originali, u popratnim katalozima još uvijek prevladavaju tek pregledni prikazi, koji put kontekst, opis tijeka i dinamike radnje, tranzicije prizora, interakcija teksta i crteža, povijest objavljivanja, više ili manje redaka o
autor(u)ima, te šablonizirani, mnogo puta ponovljeni, općeniti tekstovi kustosa ili kritike medija. O likovnoj vrijednosti izloženog originalnog djela, u pravilu, ni riječi ili se štogod škrto i rijetko napiše. Izuzetak je, djelomično, Maurović, kojeg je još Vera Horvat Pintarić iscrpno vrednovala i s likovnog motrišta, te svojim zagovorom uvela u panteon strip genija. Mnogi njeni sljedbenici nisu se usudili ići dalje od njene raščlambe, pa u opširnim obveznim citatima papagajski interpretiraju njene osvrte i stavove.
Većina akademski školovanih povjesničara umjetnosti i usputnih teoretičara strip medija svoje vrijednosne studije i ocjene stripova posljednjih desetljeća uglavnom je posvetila strip uradcima u njihovoj finalnoj, otisnutoj formi, tek se ovlaš u svojim analizama dotičući originalnih tabli ili pasica stripa kako ih je crtač pripremio za daljnji tiskarski proces. Dovoljno je pročitati predgovore/pogovore albuma, ili kataloške tekstove.
Izlaganje originalnih tabli stripa na zid galerije i užitak istraživanja njihove inherentne estetske kvalitete neovisno o tiskanom obliku, još uvijek izaziva osporavanje od likovnih čistunaca. „Original stripa, za njih je jednostavno sredstvo u procesu proizvodnje krajnjeg djela – strip tiskovine. Izlaganje na zidu galerije nije izvorna namjera autora koji je tablu izradio za tisak, a ne njeno izlaganje izdvojeno iz cjeline.“
Kad čitamo strip, osim u rijetkim izuzecima, svrha crteža je da nosi radnju od početka do njegovog završetka. Prosječan čitatelj neće odviše vremena potrošiti nad jednom tablom ili stranicom stripa, tek onoliko koliko je potrebno da shvati tijek oslikanih događaja.
Suočavanje s originalnim strip djelom proizvest će potpuno drugačiji dojam. Promatrajući original table stripa, čak i kad je riječ o jednoj unutarnjoj stranici u albumu, ne razmišljamo o tijeku radnje od prethodnih i sljedećih stranica. Zanima nas isključivo ljepota izvedbe crteža u tabli stripa.

SRVL-116_otok-orig

Izlaganjem originala stripa kao umjetnine na zidu galerije, muzeja ili u privatnoj zbirci, okolnosti su potpuno drugačije. Crteži izvorno izrađeni za pregled u kratkom vremenu čitanja stranice stripa, kad su izloženi na zidu, traže bitno drugačiju pozornost gledatelja. Gledatelj je sučeljen s originalnom tablom i njena materijalnost ne dopušta oku da se brzo pomakne na sljedeću stranicu stripa, kao pri čitanju.
Uobičajeno table stripa crtači izrađuju u veličini koja je i dvostruko veća od otisnute forme u novinama, revijama ili albumima. Razlozi su praktične naravi, jer je autor imao više prostora za iscrtavanje detalja, dinamiku pokreta u prizorima, a smanjivanjem u tisku su se linije homogenizirale i crteži izravnavali i dobivali na preciznosti. U svrhu izlaganja na zidu galerije to je dobrodošlo, jer tabla stripa više dolazi do izražaja sa svim detaljima, popravcima, mrljama, pogreškama, bilješkama, tragovima olovke, pera ili kista i sl., pružajući pravi uvid o imaginaciji i vještini ruke autora.
Original stripa izložen na zidu galerije ne privlači pažnju naracijom, oko neće automatski krenuti od gore-lijevog prizora (u zapadnjačkoj tradiciji), kao kad čitamo stranicu stripa u albumu, imamo slobodu preskakanja i fokusiranja na likovno najzanimljivije dijelove table. Takva mogućnost raspodjele i mijenjanja vizualnih žarišta interesa naglašava cjelokupnu kompoziciju, a promatrač se lakše usredotoči na semiotičke i formalne odnose prizora čak i kad su oni u jednostavnom geometrijskom kontinuitetu.
Pozornost koja se sve više poklanja strip originalima zaslužena je njihovom inherentnom likovnom kakvoćom. Puno je tih kvaliteta koje se mogu vidjeti na strip originalu, a ne dolaze do izražaja u otisnutom obliku.
To je i primarni razlog dramatičnog rasta cijena strip originala nekolicine autora stripa usporediv s cijenama klasičnih likovnih vrsti.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


OTOK IZGUBLJENIH BRODOVA
Prema A. Bjeljajevu  · Crtež: Walter Neugebauer

SRVL-116_otok


CLARKE I KUBRICK: Luđački rezervat, 1. dio
Autor: Alfonso Font

SRVL-116_CK


MALO NOGOMETA
Tekst: Žarko Vlaisavljević  · Crtež: Hrvoje Ružić

SRVL-116_malo-nogometa


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-116_tupko


 SMETNJA
Autor: Darko Macan

SRVL-116_smetnja


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-116_tatica


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: Od magarca – zebra
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-116_jack


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-116_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: