SRVL-54

Strip revija Večernjeg lista br. 54, veljača 2018

Aloma, Agent 327, Vjekovnici, Hit singl, Lupo na Divljem zapadu, Funtazije, Tatica, Peanuts

ALOMA: Blago Neustrašivog
Autor: Alfonso Font 

Svjetska premijera uzbudljivog  stripa u kojem ćemo krenuti u  potragu za nestalim zlatom. Pradjed glavne junakinje je 1917. godine dopremio sadržaj jednog galijuna iz Paname u Barcelonu. Stotinu godina kasnije naoko bezvrijedan teret počinje zanimati razbojnike, pa Aloma unajmljuje privatnog istražitelja…


AGENT 327: Van Goghovo uho (2. dio)
Autor: Martin Lodewijk 

U drugome dijelu pustolovine agenata IJzerbroota i Lawine otkrivamo savršenog  krivotvoritelja.


LUPO NA DIVLJEM ZAPADU
Scenarij:  Zvonimir Furtinger · Crtež: Julio Radilović – Jules

Nastao davne 1955. godine, ovaj  smo Julesov strip premjerno objavili  u ‘klupskoj’ Strip reviji, a sada ga predstavljamo širem čitateljstvu.


VJEKOVNICI: Vjera i nevjera
Scenarij: Marko Stojanović · Crtež : Bernard Kolle


Koja je cijena pobjede? Čast? Duša? Vjera?


HIT SINGL
Autor: Paul Gillon

Mlada novinarka otkriva tko su  tajanstvene zvijezde koje haraju top listama.


FUNTAZIJE
Autor: Stanko Bešlić

Fotka mora biti savršena.


TATICA
Autor: Nob

Ono kad vas slučajan susret u samoposluzi potpuno izbaci iz takta…


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

Zašto Charlieju Brownu povijest nije omiljeni predmet?


ONO ŠTO SE MORA NASTAVITI…!

U jednom od svojih razgovora s prijateljem, vlasnikom prodajne galerije u Londonu, koji strastveno kupuje i sakuplja strip originale velikih majstora stripa sa svih strana svijeta, spomenuo mi je svoje oduševljenje i čuđenje brojem kvalitetnih autora koji dolaze iz Hrvatske i kontinuitetom tog kreativnog vrela kroz desetljeća.
Naravno, njemu je hrvatska povijest stripa, uključujući i strip autore, do našeg susreta bila potpuno nepoznata i nije imao nikakvu predodžbu o stripovskoj baštini kojom se možemo dičiti. Htio sam podijeliti njegova iskustva u prezentiranju njegove kolekcije zainteresiranim prijateljima stripa sakupljajući mišljenja i poglede znalaca za svoj projekt s Gradom Zagrebom, pa sam mu pokazao dio svoje kolekcije. Razgledajući djela Maurovića, Radilovića, Kordeja, Ribića, Parlova, Bednjanca, Neugebauera, Dovnikovića, Matakovića, Pavlovića, Ćurina i mnogih drugih pokazao je iskreno oduševljenje, ali i vrlo pristojno pokazanu zavist što i sam ne posjeduje sjajna djela podrijetlom iz jednog malog zapostavljenog kutka globusa.
Spomenuo je u razgovoru kontinuitet, misleći na pojavljivanje talentiranih strip umjetnika u svim naraštajima do sadašnjeg vremena. Imamo li mi taj kontinuitet zaista i danas? To je pitanje svih pitanja suvremenog bavljenja stripom. Ima li strip i strip autorstvo budućnost kod nas?
Iskreno, govoreći o STRIPFORUM-u i svojim preferencijama, nije nam bila namjera oživljavanja strip scene ili proizvodnje novih mladih stripovskih snaga i otvaranje stranica naših izdanja mladim, nedovoljno iskusnim ili zrelim autorima. Nismo željeli konkurirati profesionalnim izdavačima koji moraju prodavati stripove koji uz umjetničku imaju i komercijalnu komponentu. Željeli smo prvenstveno mlađim naraštajima čitatelja stripova pokazati stripove iz prošlosti koje su stvarali naši autori. Zbog toga su i u Strip reviji Večernjeg lista vrlo česte objave domaćih stripova iz prošlosti. To je i prihvaćeno jako dobro među čitateljima. Međutim, ipak smo povremeno pokušali animirati i mlađe ili malo poznate autore pozivima, ili čak natječajima uz nagrade, kako bi nam ponudili stripove i tražili smo način da ih objavimo.
Svoja česta razočaranja s obzirom na kvalitetu ponuđenih radova smo redovito odšutjeli, da ne ubijemo motivaciju, ali ipak se pojavi poneko ime koje ima potencijal i koje želimo promovirati, izložiti čitateljima i izdavačima s nadom da će krenuti stopama već ostvarenih i uspjehom potvrđenih majstora stripa.
U sljedećem broju objavit ćemo rad jednog od autora u čiji uspjeh vjerujemo, pobjednika našeg natječaja za strip po zadanom scenariju po priči Ivane Brlić-Mažuranić.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: