sr-04

Strip revija br. 4, srpanj 2010.

Biser zla, Kraljeva miljenica, Kapetan Leši, Vrijeme kronika, U ledenoj pustinji, Glad, Sretna Nova 2084, Tomsk-7, New World Order Gradske novice, Balkanska novogodišnja rapsodija, Sašin dnevnik, Borovnica, Mister Mačak, Kamikaze

Četvrtim brojem Strip revije završavamo skromnu antologiju hrvatskog stripa. Da bi se bogatstvo hrvatske stripske povijesti cjelovito predstavio potrebno je mnogo više brojeva ovako koncipiranog magazina. U ovom broju predstavljamo današnji naraštaj autora stripa. U Hrvatskoj rijetko objavljuju, uglavnom u malotiražnim publikacijama ili uopće ne objavljuju, a na međunarodnoj sceni su priznate zvijezde strip medija.

Ispravljamo i jednu malu nepravdu prema autorima koji su djelovali u dugom razdoblju (Maurović, Neugebauer i Radilović) jer smo ih predstavili stripovima iz razdoblja u kojem su se pojavili, koji su bili reprezentativni za njihov rad, ali ne nužno i njihova najznačajnija djela. Ovaj put donosimo nekoliko vrhunskih stripova iz njihovog najboljeg umjetničkog razdoblja.

Sadržaj

BISER ZLA

scenarij: Norbert Neugebauer prema Jacku Londonu
slika: Andrija Maurović
prvo objaljivanje: Plavi vjesnik, 1960./61.

Strip zasnovan na pripovijesti “Mapuhijeva kuća” iz Londonova ciklusa “Priče s Južnih mora”, Maurović je oblikovao slikarskim postupkom, u tehnici tempere. Zahtjevnom poslu oslikavanja stripa u punom koloru pristupio je na nagovor scenarista Neugebauera, s kojim je u zajednici na isti način izradio i neke druge stripove (“Ukleti brod”, “Kišova zagonetka”, Djevojka sa Sierra”, “Uglomi, gospodar pećina”, “Čuvaj se senjske ruke”).

KRALJEVA MILJENICA

scenarij i stihovi: Norbert Neugebauer
crtež: Walter Neugebauer
prvo objavljivanje: Horizontov zabavnik, 1952.

Crtajući duhovitu i šarmantnu parodiju na legende i romane o srednjovjekovnim vitezovima, Walter Neugebauer učinio je odmak od stilizacije kojom je oblikovao neke od svojih najpoznatijih stripova (“Patuljak Nosko”, “Gladni kralj” i dr.), usmjerivši crtež prema naglašenijoj karikaturalnosti no i ovim je uratkom ostvarena skladna kombinacija priče i grotesknog crteža!

KAPETAN LEŠI: OBRAČUN

scenarij: Žika Mitrović prema vlastitom filmu
crtež: Julio Radilović – Jules
prvo objavljivanje: Plavi vjesnik, 1963.
/64.
Uspjeh dvaju akcijskih filmovao kapetanu Lešiju, koji su kao jugoslavenska inačica vesterna pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća punili kino-dvorane, navela je uredništvo Plavog vjesnika da te sadržaje prenese u strip. Zahtjevan posao likovno je sjajno odradio Jules Radilović. Uz ostalo, korektno je prenio u crtež fizionomije glavnih glumaca – Aleksandra Gavrića, Petre Prlička, Jelene Jovanović – Žigon i drugih..

VRIJEME KRONIKA

scenarij: Branko Gjivoje
crtež: Boro Pavlović
prvo objavljivanje: Večernji list, 1985.

Već svojim prvim stripom “Vrijeme kronika”, intrigantnom pričom iz srednjovjekovlja, Boro Pavlović iskazao se kao crtač vrhunske vrijednosti. Tim stripom skrenuo je pažnju francuskih izdavača, što mu je otvorilo put do inozemnih angažmana u Francuskoj, Norveškoj i drugim zemljama.

U LEDENOJ PUSTINJI

scenarij: Zvonimir Furtinger
crtež: Zdenko Sviričić
prvo objavljivanje: Plavi vjesnik, 1966.

Strip obrađuje ekspediciju broda “Tegetthof” koji je 1872. pod austrijskom zastavom otplovio u sjeverne polarne krajeve, sa zadaćom da istraži nepoznato područje između Nove zemlje i Spitzberga. Od ukupno osamnaest članova posade, jedanestorica su bili Hrvati. Scenarij stripa zasnovan je na dokumentarističkim zapisima Petra Kunčića, Bare Poparića i drugih autora.

GLAD

scenarij: Darko Macan
crtež: Edvin Biuković
prvo objavljivanje: Veliki prasak, 1996.

Grafička strip-crtica iz izgubljenog i zaboravljenog svijeta suburbije.

SRETNA NOVA 2084

scenarij: Slobodan Ivkov
crtež: Goran Parlov
prvo objavljivanje: Edicija Comicon, 1991.

Strip nacrtan 1987. je jedna parabola o tipičnom ljudskom ponašanju u nesavršenoj budućnosti. Jezgrovitu ideju poznatog publicista, teoretičara, promotora i scenarista S. Ivkova sjajno je likovno uobličio jedan od najfinijih i najvirtuoznijih strip crtača svjetske reputacije, Goran Parlov.

TOMSK-7

scenarij i crtež: Danijel Žeželj
prvo objavljivanje: Patak, 1995.

Danijel Žeželj je strip o jednoj ljudskoj sudbini pretvorio u slikovnu galeriju snažnog crno-bijelog grafičkog izričaja karakterističnog za autorovo stvaralaštvo. Topla priča suptilno je isprepletena s bravuroznim crtežima zasićenim nijansama crnila uobličava sjajnu narativnu cjelinu po kojima se autor svrstao u red svjetski priznatih umjetnika stripa.

NEW WORLD ORDER
GRADSKE NOVICE

scenarij i crtež: Štef Bartolić
prvo objavljivanje: Veliki prasak, 1996.

Štef Bartolić predstavljen je kraćim stripom o pesimističkoj viziji svakodnevice na koju je osuđena uljudba te s nekoliko kratkih promišljanja o ljudskoj naravi.

BALKANSKA NOVOGODIŠNJA RAPSODIJA

scenarij i crtež: Edvin Biuković
prvo objavljivanje: Patak, 1991.

Besmisao rata prikazan na najjezgrovitiji način, u jednoj tabli, djelo je maestralnog Eddyja.

SAŠIN DNEVNIK

scenarij: Darko Macan
crtež: Goran Sudžuka
prvo objavljivanje: Frka, 1998.

Preslatka sličica iz života mladih, provjerenog dvojca – scenarista Darka Macana i sjajnog ctača Gorana Sudžuke.

BOROVNICA

scenarij i crtež: Darko Macan
prvo objavljivanje: Modra lasta, 2010 (1992).

Mnogim čitateljima koji su odrasli uz Modru lastu zgode i nezgode jedne učenice i njenih vršnjaka, Borovnica je najomiljeniji strip svestranog autora ogromnog opusa (književnik, crtač, scenarist, publicist, kritik, teoretičar, nakladnik,…

MISTER MAČAK: SLOBODNA VEČER

scenarij: Darko Macan
crtež: Robert Solanović
prvo objavljivanje: Prvi izbor, 2002.

Zrelo ostvarenje Boba Solanovića, autora kompetentnog crtačkog stila, nastavljajući tradiciju antropomorfnih likova koju je u hrvatskom stripu započeo W. Neugebauer, ovom kratkom duhovitom epizodom pokazuje veliki komercijalni potencijal Mister Mačka u strip-mediju.

KAMIKAZE

scenarij: Miljenko Horvatić
crtež: Esad T. Ribić
prvo objavljivanje: Stari mačak, 1996.

Ovaj strip po scenariju Mikija Horvatića je jedan od ranih radova (1992.) Esada Ribića, danas planetarno popularnog i priznatog strip autora koji oduševljava svojim kolornim stripovima koje radi za najveće američke izdavače stripa. Crno-bijela grafička interpretacija dvaju vremenski udalejnih povijesnih događaja s početka crtačeve karijere pokazuje svu raskoš danas ostvarenog grafičkog potencijala.

BOLTO – ŽIVOT JE LIJEP

scenarij: Tihomir Mraović, crtež: Žarko Beker, prvo objavljivanje: Vjesnik 2002.

DAVOR

scenarij i crtež: Vladimir Delač

POVRATAK STAROG MAČKA

scenarij: Ivo Šimat Banov, crtež: Andrija Maurović

Tema

Zdravko Zupan:
66 PLODNIH GODINA

Skica za povijest stripa u Jugoslaviji

Tema

Rudi Aljinović:
ZABORAVLJENI STRIP ZABORAVLJENOG AUTORA

O stripu Jedna tragična avantura Marka Marulića autora Petra Zrinskog.

Podijelite ovo: