herlock-3

Herlock Sholmes, majstor maske, knjiga 3.

Tarzan, gospodar džungle, Sedam Artura i još jedan te Čarobna svjetiljka

U današnjem specijalističkom dobu gotovo nema autora stripa s takvim višestrukim kreativnim potencijalom, koji je jednako izvrstan u obje stilske forme. Zapravo, takvi su umjetnici rijetki i u svjetskom stripu. Usporedno s maestralnim serijalom Kroz minula stoljeća u Plavcu su objavljeni groteskni stripovi Afrička pustolovina i Izviđačke pustolovine, svi po scenarijima Zvonimira Furtingera. Godine 1957. dvojac je u dva broja Plavog vjesnika u dvanaest nastavaka predstavio protoepizodu Sherlocka Holmesa Nana Sahib upravo u karikaturalnom stilu. Tako je započela priča o originalnoj stripskoj interpretaciji pustolovina slavnog literarnog detektiva engleskog pisca Conana Doylea, kojem će nešto kasnije, 1966. godine, Radilović i Furtinger posvetiti cijeli niz epizoda.

U tri knjige objavili smo sve nove epizode novoga Herlocka Sholmesa, poprativši ih obiljem slikovnog i dokumentarnog materijala kao dodanu vrijednost izvrsnim stripovima na užitak čitateljima. U knjigama ima obilje materijala za raščlambu lucidnog Furtingerovog narativnog duha i Julesovog besprijekornog grafičkog stila potpuno prikladnog za ovakvu vrstu priče.

Upravo je nevjerojatno da su dva tako ozbiljna intelektualca s neatraktivnom polaznom idejom za groteskni strip (relativno statični kontemplativni detektiv i njegov pomalo dosadni drug), stvorila tako urnebesno zabavno, dinamično i pitko djelo. Tko se želi samo dobro zabaviti epizode Herlocka Sholmesa pročitat će u jednom dahu s izvornim osjećajem neobaveznog užitka. Zahtjevniji ljubitelji stripa koji u oblačićima i prizorima traže dodatno narativno i/ili likovno sladostrašće moraju ponovno studioznije pročitati strip, razgledati, istraživati kadrove, pratiti dinamiku priče da bi produžili užitak doživljaja.

Zbog osobnih preferencija, iako je Jules moj omiljeni autor, ipak su protekle godine strip-edukacije s mijenama tih preferencija, dok nisam do kraja shvatio unikatnu vrijednost ovog serijala. Djelomično, “kriv“ je upravo Jules koji me već dotad razgalio i razmazio svojim realističkim stripovima koji su godinama bili moje najdraže stripovsko štivo i koji su savršeno ugađali mojoj znatiželji i mašti koja se uživljavala putovanjima po slavnoj nacionalnoj prošlosti do egzotičnih krajeva svijeta.

Podsvjesno možda je upravo zbog te naknadne pameti ova edicija Stripforuma Kroz minula (Julesova) desetljeća u kojoj namjeravamo objaviti cjelokupan opus majstora započela epizodama serijala Herlock Sholmes koji vole svi naraštaji čitatelja i koji ima univerzalnu vrijednost.

Iz predgovora Mladena Novakovića

Tarzan, gospodar džungle
Crtež: Julio Radilović – Jules Tekst: Zvonimir Furtinger Biblioteka Kroz minula desetljeća, knjiga 2.
164 stranice Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, 2013.
Epizode: Tarzan, gospodar džungle
premjerno objavljeno: Plavi vjesnik, 1968.
Sedam Artura i još jedan
premjerno objavljeno: Strip art, 1972.
Čarobna svjetiljka
premjerno objavljeno: Cartoonist Profiles. SAD, 1974.
Podijelite ovo: