herlock-2

Herlock Sholmes, majstor maske, knjiga 2.

Baskervilski duh, Nana Sahib i Na dvoru kralja Artusa

U ovoj knjizi objavljujemo još tri epizode Herlocka Sholmesa koje je po scenariju Zvonimira Furtingera crtao Jules Radilović, a koje kronološki slijede one objavljene u prvoj knjizi.

Furtinger i Jules su prije i iznad svega intelektualci sa svim posljedicama toga određenja. Upravo su tu korijeni formalnoga savršenstva ovoga stripa koji ima elemente burleske, urnebesnih vratolomija i poigravanja detektivskim žanrom. Epizode stripa u ovoj knjizi ambijentom, atmosferom i stilom možda su i najviše british u cijelom serijalu. Do potankosti iskorišteni su stereotipi koje imamo u svojoj predodžbi škotskih dvoraca, karaktera tamošnjih ljudi i krajolika, multikulturalnog Londona sa začinom indijske egzotike i tvenovsku tradiciju Yankeeja na engleskom dvoru kralja Artura.

U današnjem specijalističkom dobu nezamisliv, samo radoznali intelektualni duh kao što je bio Furtinger, mogao je napisati ovakve maštovite scenarije referirajući se na relevantne književne predloške. S druge strane, temeljiti znalac povijesti Jules svojom je preciznom rukom likovno udahnuo životnu vjerodostojnost prpošnom scenariju: arhitektura, ambijenti, kostimi, geste i sjajno prikazano uštogljeno pozerstvo pripadnika britanskog društva još više
pojačavaju komičnost stripa.

I ovu knjigu stripova nećete ispustiti dok sve ne pročitate, zbog dinamičnog tijeka i zabavne zanimljivosti priča. To je jedan duhovni doživljaj koji čitatelj i očekuje od svakog kvalitetnog stripa. No, tek naknadno studiozno čitanje koje će pomno istraživati i grafičko obilje u svakom kadru donijet će posebni dodatni užitak. U Julesovim kadrovima ima puno informacija o svemu relevantnom za priču, već je legendarna njegova preciznost i autentičnost bez obzira kakvim je grafičkim stilom ispričao priču. I ovdje, iako je Holmes nacrtan karikaturalnim stilom i riječ je o humorističnoj detektivskoj priči autori su težili uvjerljivosti djela kao da je riječ o klasičnom narativnom stripu. To je još jedna osobitost Julesa koja ga čini posebnim među crtačima groteske.

Spomenimo stoga i jednu posebnu zanimljivost. Zvonimir Furtinger je pisao scenarije za više strip crtača, ali humoristične priče napisao je samo za Julesa (Izviđačke pustolovine, Herlock Sholmes, Hapafor). I to je još jedna potvrda o intelektualnoj kongruenciji i prožimanju kreativnog potencijala dvaju vrhunskih autora između kojih je postojalo iznimno stvaralačko povjerenje. Dvojac je srećom stvorio brojna remek-djela koja ćemo s posebnim zadovoljstvom tiskati u našoj biblioteci.

Iz predgovora Mladena Novakovića

Na dvoru kralja Artusa
Crtež: Julio Radilović – Jules Tekst: Zvonimir Furtinger Biblioteka Kroz minula desetljeća, knjiga 2.
172 stranice Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, 2013.
Epizode: Baskervilski duh
premjerno objavljeno: Plavi vjesnik, 1967.
Nana Sahib
premjerno objavljeno: Plavi vjesnik, 1967.
Na dvoru kralja Artusa
premjerno objavljeno: Plavi vjesnik, 1966.
Podijelite ovo: