Franjo Fuis

Franjo Fuis

Rođen 1908. godine u Virovitici, u siromašnoj obitelji, Franjo Martin Fuis se već u najranijem djetinjstvu odlikovao nemirnim duhom. S trinaest godina pridružio se putujućem cirkusu koji je tih dana boravio u njegovom mjestu, i za četiri godine kao član trupe proputovao Bugarsku, Tursku i Grčku. Odmah po povratku, kraće vrijeme je radio u Zagrebu, a za tim se prijavio u dočasničku mornaričko-pilotsku školu u Divuljama u Boki kotorskoj. Izučio je pilotiranje, radio-telegrafiju i meteorologiju, a u tom razdoblju počinje i njegov život samoukog pisca i pjesnika. Svoju prvu priču “Ubogi Vanja” objavio je kada je imao devetnaest godina.

Franjo Fuis 1934. godine postaje profesionalni novinar zagrebačkog lista “Novosti”, u kojima objavljuje niz tekstova pod nazivom “Niz strminu bijede”. Bile su to izvrsne reportaže o skitnicama, prosjacima, lopovima; o ljudima koje je ekonomska kriza bacila na samo dno tadašnjeg društva. Fuis ništa nije morao izmišljati. Preobučen u skitnicu, dijelio je sa tim bijednicima sve ono što je činilo takav život, da bi to kasnije pretvarao u potresne reportaže i njima, skrivajući se iza pseudonima Fra-Ma-Fu, uzbuđivao brojne čitatelje “Novosti”.

Međutim, to nisu bili jedini tekstovi koji su Fuisu donijeli veliku popularnost. Još uvijek se pamte i služe kao primjer njegove serije reportaža “Kroz Hrvatsku i Sloveniju”, o teškom životu drvosječa i seljaka iz Gorskog kotara i Like, o ljepotama Primorja. Sve ove reportaže Fuis je ilustrirao izvrsnim fotografijama koje je sam snimao i razvijao. Zahvaljujući originalnosti i nesumnjivoj umjetničkoj vrijednosti ovih snimaka, Fuisu s pravom pripada epitet pionira naše moderne foto-reportaže. (Zahvaljujući višegodišnjem istraživanju Alekse Vojinovića, urednika zagrebačkog magazina “Start”, pronađeno je više Fuisovih kolor i crno-bijelih fotografija, do tada potpuno nepoznatih našoj javnosti. Ekskluzivna reportaža sa Fuisovim snimcima objavljena je u 231. broju “Starta” 30. studenog 1977. godine.)

Brod bez kompasa
Brod bez kompasa, nacrtao Andrija Maurović, Novosti 1940.

Kada je počeo rat, Franjo Fuis postaje partizanski obavještajac u okupiranom Zagrebu, djelujući u okviru ilegalne skupine “Galeb”, sastavljene od predratnih zrakoplovaca. Listopada 1943. godine, u otetom avionu Potez 25, poletio je s domobranskog aerodroma na Borongaju u partizane, ali se avion srušio negdje na području Plitvičkih jezera. U nesreći je, zajedno s trojicom suradnika poginuo i Franjo Fuis.

Veliki doprinos dao je Fuis i razvoju hrvatskog, odnosno jugoslavenskog, stripa. U razdoblju od 1936. do 1941. godine napisao je ukupno 15 scenarija izuzetnog psihološkog naboja i kreirao, zajedno sa Andrijom Maurovićem, neponovljive likove kakvi su se tada retko sretali čak i u radovima vrhunskih američkih autora. Pojedini junaci iz Fuisovih priča dostigli su veliku popularnost, dok je lik Starog Mačka postao neka vrsta zaštitnog znaka za cjelokupno Fuisovo i Maurovićevo stvaralaštvo, ostajući zlatnim slovima upisan u povjesnicama hrvatskog i svjetskog stripa.

Misterij Zelenih močvara
Misterij Zelenih močvara, nacrtao Andrija Maurović, Novosti 1937.

Suradnju s Andrijom Maurovićem Fuis je započeo 17. studenog 1936. godine, kada su u “Novostima” objavljeni prve pasice stripa “Kugina jahta”. Odmah nakon toga uslijedile su prve epizode iz serijala o Starom Mačku, a zatim se Fuis i Maurović oprobavaju i u izdavačkom poslu, objavljujući “Poslednju pustolovinu Starog Mačka” u pet zasebnih svezaka. Naredni izdavački pokušaj dovest će do rađanja jednog od najzanimljivijih predratnih izdanja – nedjeljnog lista “Mickey strip”. Fuisovo bavljenje izdavaštvom, međutim, neće biti dugog vijeka. Okončat će se tijekom 1939. godine prestankom izlaženja “Mickey stripa” i njegovim stapanjem sa zagrebačkom revijom “Oko”, a sam Fuis će ponovo uspostaviti prekinutu suradnju sa Maurovićem (napustio “Mickey strip” još tijekom 1938.) i već 1. siječnja 1940. godine objaviti u “Novostima” početne pasice izuzetno zanimljive storije “Zlato”.

Financijski neuspjeh oko izdavanja “Mickey stripa” nesumnjivo je uticao na hlađenje Fuisovih izdavačkih ambicija, pa će i njegovo dalje bavljenje stripom ostati u granicama pripremanja scenarija za nove Maurovićeve radove u zagrebačkom dnevniku.

Za vrijeme rata, Fuis će se samo u jednom kraćem razdoblju vrati stripu, kreirajući s Maurovićem “Grob u prašumi” za list “Zabavnik” Waltera i Norberta Neugebauera. Fuis, međutim, nikada nije završio ovaj strip. Nakon njegovog pokušaja odlaska u partizane, tragično okončanog zrakoplovnom nesrećom, scenarij za “Grob u prašumi” dovršit će Marcel Čukli.

{accordion=Stripografija Franje Fuisa}

Strip Crtež Objavljeno u
KUGINA JAHTA
Andrija Maurović Novosti
1936./37.
GOSPODAR ZLATNIH BREGOVA
Andrija Maurović Novosti
1937.
MISTERIJ ZELENIH MOČVARA
Andrija Maurović Novosti
1937.
ZLATO
Andrija Maurović Novosti
1940.
VELIKA GLAD U PLEMENU GULA-GULA Andrija Maurović Novosti
1940.
BROD BEZ KOMPASA
Andrija Maurović Novosti
1940.
MRTVAČKA TROJKA
Andrija Maurović Novosti
1940./41.
TRI BJEGUNCA IZ SUND RIVERA Andrija Maurović Posljednja pustolovina Starog Mačka
1937.
DVOJICA PROTIV SVIJU Andrija Maurović Posljednja pustolovina Starog Mačka
1937.
VATRENO VJENČANJE GOSPODINA GUVERNERA Andrija Maurović Posljednja pustolovina Starog Mačka
1937.
BOŽIĆ NA PUSTOM VRHU
Andrija Maurović Posljednja pustolovina Starog Mačka
1937.
POST WEST – TVRĐAVA SMRTI
Andrija Maurović Posljednja pustolovina Starog Mačka
1938.
UBOJICA SA DJEČJIM LICEM
Andrija Maurović Mickey strip
1938.
TIRANI GRAN ČAKA
Andrija Maurović Mickey strip
1938.
ČETIRI JAHAČA APOKALIPSE
Ferdo Bis Mickey strip
1938./39.
GROB U PRAŠUMI
Andrija Maurović Zabavnik
1943.

{/accordion}

Podijelite ovo: