srVL17

Strip revija Večernjeg lista br. 17, siječanj 2015

Peanuts, Posljednja granica, Kroz minula stoljeća, Lady S, Žene u bijelom, Gladijator Pegula i Nježni

O stripu s distance!

Evo nas u 2015-oj. Ovim brojem Strip revije Večernjeg lista ušli smo u treću kalendarsku godinu neprekidnog izlaženja. Ovo spominjem kao postignuće, jer na varljivom tržištu tiskovina, posebno za specijalizirane časopise, samo je nesigurnost stalna.

Ovo je godina u kojoj je nekoliko obljetnica koje su imale značajnog odraza u strip umjetnosti. Najprije, vezano za strip slavimo 90 godina od izlaska prvog pravog stripa u Hrvatskoj. Zatim imamo 70 godina od pobjede nad fašizmom. I, konačno, 20 godina je proteklo od „Bljeska“ i „Oluje“, datuma značajnih za našu domovinu. Zahvaljujući bogatoj stripovskoj baštini na svaki od ovih događaja možemo lijepo podsjetiti kakvim dobrim stripom.

Trendovi koje smo započeli u prošloj godini pokazali su se ispravnim i nastavit ćemo tim smjerom i dalje. Pri tom prvenstveno mislimo na sadržaj našeg časopisa i vrstu stripova koje smo odabrali za njegove stranice. Ljubitelji stripa predlažu nam nešto više tekstualnih priloga, posebno onih koji su posvećeni stripovima, što i mi želimo i neprekidno pokušavamo. No, unatoč našim stalnim molbama ne dobivamo zanimljive tekstove o stripu koji donose nešto novo što već nije rečeno ili napisano. Zbog toga, kad nemamo kvalitetan tekst, ovaj ograničeni broj raspoloživih stranica radije popunjavamo kvalitetnim stripovima.

Još jedan optimizam prenosimo iz prošle godine. U našem kulturnom krugu postoji stanovito zanimanje za strip: ono je djelomično infantilno (mladi i stariji infantilci koji čitaju lako stripovsko štivo), dobrim dijelom nostalgično (ponovno otkriće pustolovina koje su nas oduševljavale dok smo bili djeca), malim dijelom kolekcionarsko (strastveni ljubitelji stripa koji s beskrajnom upornošću obilaze stare tavane, antikvarijate i sajmove u potrazi za rijetkim stripovima), dijelom licemjerno („otmjeni“ krugovi humanističke inteligencije koji na strip primjenjuju rigoroznu znanstvenu metodu, jer bavljenje stripom nije više nevažna stvar!) i još manjim dijelom oni koji jednostavno vole strip. U tom širokom spektru zanimanja i bavljenja stripom su vjerojatno i naši čitatelji. Upravo broj čitatelja koji nas prate, pohvale i dobronamjerne kritike za poboljšanje, razlogom su optimizma za daljnje izlaženje.

Za jednu godinu smo stariji, ali nadam se da su nam oči još uvijek začarane i unatoč mrvice kritičnije percepcije želim vam istinski čitateljski užitak na sljedećim stranicama.

Mladen Novaković

Sadržaj

PEANUTS

autor: Charles Schulz

POSLJEDNJA GRANICA

autori: Milko Peko i Boris Talijančić

Kroz minula stoljeća: FRANCI

autori: Zvonimir Furtinger i Julio Radilović – Jules

Lady S: 59° SJEVERNE ŠIRINE

Autori: Jean Van Hamme i Philippe Aymond

Žene u bijelom: ZBOG NEKOLIKO LJUSKI VIŠE

Autori: Raoul Cauvin i Philippe Bercovici

Gladijator Pegula

autor: Nikola Listeš

Nježni: NJEŽNE RUKOMETANCIJE

autor: Ivica Bednjanec

Podijelite ovo: