srVL19-naslovnica

Strip revija Večernjeg lista br. 19, ožujak 2015

Peanuts, Bouncer, Kroz minula stoljeća, Žene u bijelom, Martina Mjesec, Kulinarski klub, Nježni i Gladijator Pegula

U ovom broju započinjemo s objavljivanjem naturalističkog westerna BOUNCER, proslavljenih autora europskog stripa, scenarista Alejandra Jodorowskog i crtača Françoisa Boucqa. Dinamična priča serije razvija se po filmskom obrascu i obiluje akcijom koja nerijetko uključuje vrlo brutalne prizore.
Autori su pod dojmom tradicije spaghetti westerna, a sam početak probijanja glavnog lika kroz snježno bespuće jako podsjeća na legendarni film ”Velika tišina” talijanskog redatelja Sergija Corbuccija, poznatog po vrlo nasilnim scenama u svojim filmovima.
Sin upravitelja kaznionice Pretty John i njegova tri pratitelja stižu u gradić Barro-City kako bi iz lokalnog zatvora preuzeli osuđenika. Prije toga svraćaju na piće u saloon, gdje Pretty John nudi novac svakoj barskoj dami koja je voljna podnijeti njegovo bičevanje. Sakayawea, trudna Indijanka udana za voditelja saloona, želi prekinuti njegovo orgijanje, ali Pretty John je nemilosrdno ubija i ranjava njezinog muža.
Bouncer je obaviješten o krvavom događaju tek nakon što su Pretty John, njegovi ljudi i zatvorenik već napustili mjesto. Dobiva sudski nalog za uhićenje Pretty Johna i odmah kreće za njim kroz snijegom zametene planinske perivoje gdje ga napadaju izgladnjeli vukovi, a ubrzo susreće i Indijance…
U ovoj priči Divlji zapad nije prikazan idilično: gotovo da i nema simpatičnih likova, suočeni smo s najgorom vrstom besprizornih podlih zločinaca bez imalo karaktera i to u takvom broju da nas do samog kraja očekuju samo brutalni okršaji i prolijevanje krvi. Pisac scenarija Alejandro Jodorowsky kao da želi šokirati čitatelje količinom brutalnog nasilja, a crtač Francois Boucq nimalo ne zaostaje u ilustriranju krvavih prizora dosegnuvši ovom serijom vrhunac svog karakterističnog cinematičkog slikovnog pripovijedanja.

Iz popularne serije KROZ MINULA STOLJEĆA, MARTINA MJESEC i ŽENE U BIJELOM u devetnaestom broju STRIP REVIJE Večernjeg lista uživajte i u novim, premijerno objavljenim epizodama kratkih stripova domaćih autora: GLADIJATOR PEGULA Nikole Listeša u kojem ćete štošta saznati o slavnim borcima sa pijeska arena Starog Rima i KULINARSKI KLUB Igora Vilagoša u kojem će vam sve svoje tajne pripremanja slasnog zalogaja otkriti vrlo živopisni i osebujni likovi, inače najbolji chefovi sa svih strana svijeta!

Sadržaj

PEANUTS

autor: Charles Schulz

Bouncer: To HELL…

Autori: Alejandro Jodorowsky i François Boucq

Kroz minula stoljeća: TATARI

autori: Zvonimir Furtinger i Julio Radilović – Jules

Žene u bijelom:PITANJE PRISTUPA

autori: Raoul Cauvin i Philippe Bercovici

Martina Mjesec: SNIJEG U KOLOVOZU

Autori: Darko Macan i Goran Sudžuka

KULINARSKI KLUB

autor: Igor Vilagoš

Nježni

autor: Ivica Bednjanec

GLADIJATOR PEGULA

autor: Nikola Listeš

Strip autor:
ALEJANDRO JODOROWSKY

Muzej stripa: Stripovska arheologija ili stripovska budućnost
U Strategiji kulturnog i kreativnog razvitka grada Zagreba najavljeno je osnivanje Centra (muzeja) hrvatskog stripa. Vrijedi ovdje prenijeti cijeli tekst najave koji sažeto iznosi ideju koju su još 2007. u svom osnivačkom aktu pokretači STRIPFORUM-a postavili kao jedan od ciljeva udruge.
„Posljednjih desetljeća strip se afirmirao kao medij umjetničkog stvaralaštva, a zahvaljujući kolekcionarskoj aktivnosti među hrvatskim ljubiteljima stripova stvorene su velike kolekcije originalnih radova strip autora velikana ove likovne forme. Centar hrvatskog stripa očuvat će, prije svega, nacionalnu stripovsku baštinu kao važan dio hrvatskog kulturnog identiteta te skrbiti o prikladnom načinu prezentiranja tog likovnog i stvaralačkog blaga domaćoj i svjetskoj kulturnoj javnosti. Centar će promovrati i poticati suvremeno strip stvaralaštvo, biti mjesto okupljanja i susreta autora, teoretičara, kolekcionara i ljubitelja strip umjetnosti sa širokom publikom. Centar će tijekom čitave godine priređivati dinamičan izložbeni program zanimljiv svim generacijama i profilima publike, uz aktivnosti kao što su tematska predavanja, projekcije filmova, promocije strip albuma, časopisa i knjiga, radionice i škole stripa te različiti multimedijalni, glazbeni i drugi programi koji imaju poveznicu sa strip kulturom.“
Sve se čini logično i jednostavno, uspjeh i značaj projekta su očigledni. Ipak, ljubitelji stripa u Hrvatskoj vrlo su osebujni i individualizirani, svaki sa svojim preferencijama, očekivanjima, afinitetima i odnosom prema stripu, pa su i interesi divergentni. Nije sigurno da će svi ili bar velika većina podržati osnivanje centra. Po našem dobrom običaju, hoće kad ideja zaživi.
STRIPFORUM, zapravo, već ima svoj centar stripa sa značajnom količinom stripovskog materijala i samo je pitanje hoće li ga Zagreb ili Hrvatska na pravi način institucionalizirati.
Do tada morat ćemo se zadovoljiti s našim prvim realiziranim programskim projektom, STRIP REVIJOM Večernjeg lista.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: