sr-06

Strip revija br. 6, travanj 2011.

Petrica Kerempuh, Hvarska buna, Jadranski vukovi, Lov na čovjeka, Kiko, Nježni, Štakor, Negda, Jungle Jim

U svome rodnom Zagrebu 15. veljače 2011. umro je Ivica Bednjanec. Njegov opus velik je i značajan doprinos hrvatskoj popularnoj kulturi te bi još jedna urednička egzaltacija u opisivanju njegova života i djela bila suvišna. Umjesto toga, zamolili smo njegove bližnje, Anu i Darka Bednjanca, da Ivica progovori sam o sebi i svojem stvaralačkom kredu (u svojedobno objavljenom tekstu) te da njegov golemi autorski opus predstavimo izborom stripova. Zahvaljujući Ani i Darku, ovaj broj Strip revije zamalo predstavlja Bednjančevu strip monografiju: izborom stripova ukazujemo na veliku raznolikost njegovih tema i žanrova te narativnu i grafičku virtuoznost. Veliki majstor hrvatskog stripa zaslužuje mnogo više od ovog skromnog prikaza njegove baštine, pa će u prilog tomu uredništvo i nadalje od zgode do zgode objavljivati njegove radove.
U ovom broju također objavljujemo i radove nekolicine domaćih autora mlađeg naraštaja, što će nam i ubuduće biti praksa.
Prošlim brojem započeli smo objavljivati radove svjetskih klasika stripa – pa ovaj put nastavljamo Alexom Raymondom. Predstavljen je epizodom serijala o pustolovinama Jima iz džungle, serijal koji je likovno podjednako vrijedan, u pojedinostima čak bolji od mnogo poznatijih stripova o Flashu Gordonu, Tajnom agentu X-9 i Ripu Kirbyju, ali je stjecajem okolnosti ostao u njihovoj sjeni. Štoviše, ovo je premijerno objavljivanje Jungle Jima u Hrvatskoj.
I na kraju poslastica – sjajan povijesni pregled strip stvaralaštva u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata, od 1941. do 1945., u tekstu Rudija Aljinovića.

Sadržaj

PETRICA KEREMPUH

Scenarij i crtež: Ivica Bednjanec

HVARSKA BUNA

Scenarij i crtež: Ivica Bednjanec

JADRANSKI VUKOVI

Scenarij i crtež: Ivica Bednjanec

LOV NA ČOVJEKA

Scenarij i crtež: Ivica Bednjanec

KIKO

Scenarij i crtež: Ivica Bednjanec

NJEŽNI

Scenarij i crtež: Ivica Bednjanec

Faca s placa

Autobiografski tekst Ivice Bednjanca

Na SIZ-ovoj listi

Tekst Ivice Bednjanca iz VUS-a

ŠTAKOR

Scenarij: Tihomir Tikulin – Tico
Crtež: Sebastijan Čamagajevac

NEGDA

Scenarij: Marijan Ferenc
Crtež: Franjo Anžlovar

NEGDA… LEPO PROSIM, SAMO NOSIM

Scenarij: Marijan Ferenc
Crtež: Franjo Anžlovar

JUNGLE JIM: DESPOT S OTOČJA PAGUAN

Scenarij: Don Moore
Crtež: Alex Raymond

Odjeveni Tarzan ili Jungle Jim

Tekst: Mladen Novaković

Strip u Hrvatskoj 1941.-1945.

Tekst: Rudi Aljinović

Podijelite ovo: