kad-je-strip-bio-mlad

Kad je strip bio mlad

Prilozi za povijest hrvatskog stripa iz pera Rudija Aljinovića i Mladena Novakovića

Ova knjiga je zamišljena kao kratki osvrt na same početke pojavljivanja stripa kod nas pa joj je zato podnaslov “Prilozi za povijest hrvatskog stripa”.
U knjizi,osim stripova Andrije Maurovića, Sergeja Mironovića i Waltera Neugebauera, nalazi se nekoliko odličnih tekstova o pojavljivanju prvih strip uradaka u Hrvatskoj i okolic i(kontekst ondašnjeg vremena i samog razvoja stripa). Knjiga okvirno pokriva sam period nastanka i razvoja stripa do početka drugog svijetskog rata. Mladen Novaković u svoja dva teksta upoznaje čitatelja sa razvojem i nastankom svjetskog i domaćeg stripa, dok nas Rudi Aljinović kao “bespogovorni zagovornik činjenica i točnih podataka” (kako ga Novaković opisuje i najavljuje u samom uvodu svojeg teksta) upoznaje sa samim značajkama i vrednotama strip umjetnosti, te nas kroz nekoliko tekstova uvodi u nastanak i prva pojavljivanja stripa u nas. Rudi nas upoznaje sa samim nastankom i začetnicima samog stripa u Hrvatskoj, te nam dočarava  utjecaj regije na naš nacionalni strip.
Tekstovi su vrlo viješto koncipirani i presjecani ubacivanjem nekoliko stripova samih autora ili su nadopunjavani sa zapisima o samim autorima (uz nekoliko vrlo simpatičnih slika samih autora i njihovih suradnika). Uz veliki broj ilustracija ili naslovnica, u knjizi se nalazi i nekoliko zapisa razgovora s pionirima našeg stripa.
Knjiga će biti predstavljena od samih autora u rujnu, ali će se u slobodnoj prodaji pojaviti u maloj nakladi od stotinjak primjeraka i to isključivo u striparnici Lastan.

Atlantida
Atlandida, po scenariju Marcela Čuklija prema knjizi Pierrea Benoita, Zabavnik 1943.
Autori: Rudi Aljinović i Mladen Novaković Izvanredno izdanje
332 stranice Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, lipanj 2012.
Stripovi: Maks i Maksić
Sergej Mironović
Kugina jahta
scenarij: Franjo M. Fuis, crtež: Andrija Maurović
Puž beskućnik
scenarij: Norbert Neugebauer, crtež: Walter Neugebauer
Atlantida
scenarij: Ferdo Bis, Marcel Čukli, crtež: Ferdo Bis
Podijelite ovo: