42889964_1025063747675704_3581207730712477696_n

Monografska izložba Julio Radilović JULES #90

“Svaki crtač mora se ponajprije roditi, a to se je meni čak i desilo. Nakon što sam ispunio taj osnovni uvjet, počeo sam tamo negdje u trećoj ili četvrtoj godini davati maha svojim umjetničkim instinktima, koje sam s više ili manje uspjeha sasvim privatno njegovao do časa kada sam 1952. prvi put javno nastupio kao zamjena u stripu Neznanac koji je izlazio u tadašnjem Horizontovom zabavniku. Toj grani likovne umjetnosti ostao sam vjeran sve do danas.” Julio Radilović Jules

U petak, 5. 10. 2018. u 19 sati otvorit će se monografska izložba Julia Radilovića Julesa u ISO – Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna koju je Jules u više navrata pohađao. Bit će to još jedan u nizu događaja kojim se kroz 2018. godinu obilježava 90-ti Julesov rođendan.

Julio Radilović Jules upravo je napunio 90 godina života. Cijeli život posvetio je likovnom stvaranju, posebno stripu od njegovog oživljavanja početkom pedesetih godina prošloga stoljeća i danas je živa legenda, s opusom koji je na ponos hrvatskoj umjetnosti.

JULES RADILOVIĆ-17-1962

Strip je često nastajao na rubovima drugih interesa našeg društva, a umjetnici poput Julesa strpljivo su gradili njegov kult i najčešće ostali i sami zatajeni od službenih kulturnih autoriteta. Već samo jednim svojim djelom, „Kroz minula stoljeća“, zaslužio bi počasno mjesto u hrvatskoj kulturi, ali Julesov opus je golem, čak i za jedan dugovječan život, u kojem nalazimo sve žanrove, od povijesnog, vjerskog, karikaturalnog, antifašističkog, domoljubnog, pustolovnog do suvremenog. Taj golemi opus naprosto je duhovna mapa jednoga maksimalno radoznala čovjeka koju je podijelio s mnoštvom čitatelja diljem svijeta. Da, to je devedeset godina života velikog umjetnika posvećenog stripu i ilustraciji i ucrtavanju hrvatske kulture u svjetsku baštinu.

Takav opus i doprinos zasigurno zavrjeđuje i monografsku izložbu koja će objediniti i javnosti predstaviti do sada neobjavljene radove i stvaralaštvo ovog iznimnog autora.
Ova izložba je ujedno i prezentacija umjetničkog naslijeđa mlađim generacijama te pozitivna slika jedne osviještene sociološke sredine koja doprinosi i brine o prepoznatljivosti hrvatske vizualne umjetnosti u zemlji, ali i u svijetu.

Organizator izložbe i događanja je Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb u suradnji s Udrugom Stripforum, Kućom stripa, Organizmom te Školom primijenjene umjetnosti i dizajna uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture.  Izložba je i dio aktivnosti višegodišnjeg Runaway Art projekta. Ulaz na izložbu je slobodan, a trajat će do 22. 10. u radnom vremenu Salona.

JULES RADILOVIĆ-37-2010

JULIO RADILOVIĆ – JULES rođen je 25. rujna 1928. u Mariboru. Školu primijenjene umjetnosti završio je u Zagrebu, gdje stalno živi i radi. Počeo je s poslovima oblikovanja ekonomske propagande, da bi 1952. godine u ‘’Horizontovu zabavniku’’ krenuli njegovi prvi stripovi. Od 1956. godine, kad je u ‘’Plavom vjesniku’’ počeo crtati povijesni strip-serijal ”Kroz minula stoljeća” po scenarijima Zvonimira Furtingera, s kojim će suradivati sve do danas. Radilović se potpuno posvećuje crtanju stripa. Iste godine crta groteskne stripove za njemačkog izdavača Rolfa Kauku s likovima koje su kreirali drugi. Narednih godina Radilović je zaredao sa strip-specijalima. Crta strip ‘’Kapetan Leši’’, za koji je scenarij pisao Nenad Brixy po filmovima Žike Mitrovića. Zatim ponovo radi sa Zvonimirom Furtingerom. Ovaj put crta trilogiju Afričke pustolovine te s istim scenaristom kreira serijal ‘’Herlock Sholmes’’, strip-parodiju znamenitog Doyleova lika iz kriminalističke literature. Do 1970. Radilović je nacrtao još nekoliko vrlo uspješnih stripova, među kojima se ističu ‘’Istraživač Tibor Sekelj priča’’ po scenariju Norberta Neugebauera, zatim ‘’Diverzanti ‘’po istoimenom filmu Hajrudina Krvavca, strip za koji je scenarist bio Marcel Čukli, te ponovo s Furtingerom vestern-strip ‘’Jaimie McPheeters putuje na istok’’. Serijal Partizani objavio je nizozemski izdavač ‘’Oberon’’ u strip-reviji EPPO. Scenarist za većinu epizoda ‘’Partizana’’ je dramski pisac i publicist Đorde Lebović, a po jedan scenarij napisali su Marcel Ćukli i Ervin Rustemagić. Za ‘’Naš strip’’ Jules 1984. započinje s Furtingerom avanturistički serijal ‘’Alexis Montserrat’’, a pralelno radi groteskni strip ‘’Trueblood’’ po scenariju britanskog autora Lesa Lilleyja. Stripovi Julesa Radilovića objavljivani su u petnaestak europskih i vaneuropskih zemalja. Za svoj rad dobio je veći broj nagrada i priznanja među kojima i Nagradu za životno djelo na 6. Salonu stripa u Vinkovcima (1996.) te Orden reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u promicanju hrvatske kulture (2001.).

Podijelite ovo: