stripVL23

Strip revija Večernjeg lista br. 23, srpanj 2015

Lady S, Crne priče, Četvorica, Hombre, Baća izviđač, Peanuts, Gladijator Pegula i Nježni

Pogled unaprijed

Prije svakog početka pisanja uvodnika Strip revije Večernjeg lista postavljam si pitanje kome se mi to obraćamo? Ne samo uvodnikom već i sadržajem, odabirom stripova, temama… U vrlo individualiziranom svijetu stripa ponekad se čini da su interesi divergentni, zanimanje za strip pasivno, te da budućnost stripa počiva na entuzijazmu, upornosti, viziji, strastima i novcu tvrdoglavih pojedinaca. I tek malom broju čitatelja. Uvjeravaju me da su tiskani mediji u padu i da je nekoliko tisuća naših čitatelja, najviše što se može postići u današnjim okolnostima. U stripu postoji cijelo bogatstvo obrazaca koje obilno koriste drugi mediji, npr. industrija video-igara, filmska produkcija i TV, dakle, ako smo u vremenu konvergencije vizualnom zašto ljubitelji stripa  i nakladnici još uvijek očekuju nekakvu renesansu stripa? Možda su takvu impresiju nametnuli upravo nakladnici, koji očekuju obnovljeno masovno ili masovnije tržište stripa, a strip je, zapravo, evoluirao i doživio svoju renesansu pružajući poklonicima kao i uvijek – zabavu, ali i posebni doživljaj svojstven vrijednoj umjetnini bez obzira na umjetničku vrstu kojoj pripada.

Za mene umjetnost, dakako, i strip nisu samo izvorni kreativni izraz nadarenog pojedinca već i odraz našeg stvarnog života. Prigodom važnih društvenih događaja ili datuma pokušavamo se na njih referirati kakvim prikladnim stripom bez obzira je li riječ o festivalu stripa, obljetnici, nagradi zaslužnom pojedincu, povijesnom ili recentnom događaju. Unatoč bogatstvu naše i svjetske stripovske baštine često nema odgovarajućeg stripa kojim bi popratili takve važne događaje koje bi željeli imati u stripovskom prikazu. U pripremi ovog broja mogu samo ponoviti žal što nemamo novih stripova na temu Domovinskog rata(!), unatoč poticajima, što mogu objasniti jedino oprezom autora ili strahom od politiziranja naše nedavne povijesti. Drugi, pomalo osobni neuspjeh je što nisam uspio osigurati strip na temu Alkara. Tristo-godišnjica je alke!

Ipak, objavljujemo jedan strip Osječanina Milana Tomasa koji se inspirirao istinitim događajem s početka devedesetih godina prošloga stoljeća na temu naše nedavne prošlosti. Donosimo početak nove epizode „Lady S“, novu kratku priču sjajnog Alfonsa Fonta i započinjemo serijal pod nazivom „Hombre“ autora Petera Wiechmanna i Rafaela Mendeza.

Vjerujemo da će ovi stripovi biti dobra uvertira za jesen kad pripremamo niz novih naslova i priloga kojima želimo obogatiti sadržaj Strip revije.

Mladen Novaković

Sadržaj

Lady S: IGRA BUDALA

Autori: Jean Van Hamme i Philippe Aymond
U novoj epizodi popularnog špijunskog serijala pratimo našu glavnu junakinju u opasnoj pustolovini. Velike sile opet vuku konce i otimaju oca Lady S. kako bi je iskoristile za svoje prljave ciljeve. Pročitajte uzbudljivi nastavak serijala autorskog dvojca Van Hammea i Aymonda.

Crne priče: A TI? ŠTO SI TI UČINIO ZA POBJEDU?

Autori: Victor Mora i Alfonso Font

Građanski rat u Španjolskoj 1936. godine podijelio je zemlju i odnio velike ljudske žrtve. Pročitajte u ovoj kratkoj priči kako se rat upleo u ljubavnu priču Milagros i Alberta, dvoje zaljubljenih na različitim stranama ratnog užasa.

ČETVORICA

Autor: Milan Tomas
Kratka priča s temom iz Domovinskog rata strip Osječanina Milana Tomasa koji se inspirirao istinitim događajem s početka devedesetih godina prošloga stoljeća na temu naše nedavne prošlosti.

Hombre: PUTEVI SE KRIŽAJU

Autori: Peter Wiechmann i Rafael Méndez

U ovom broju započinjemo vestern serijal pod nazivom „Hombre“ autora Petera Wiechmanna i Rafaela Méndeza. Kroz napetu priču o nevinom glavnom junaku kojeg kroz surovu zemlju proganja nepokolebljiv predstavnik zakona, upoznat ćemo mnoge likove i događaje koji su karakteristični za razdoblje ‘osvajanja Divljeg zapada’.

BAĆA IZVIĐAČ

Autori: Norbert Neugebauer i Julio Radilović – Jules

Predstavljamo legendarni izviđački strip koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća zabavljao mnoge ljubitelje stripa u Plavom vijesniku i drugim zabavnim časopisima tog vremena.

PEANUTS

Autor: Charles Schulz

Gladijator Pegula: SVJEŽA KRV

Autor: Nikola Listeš

NJEŽNI

Autor: Ivica Bednjanec

CRVENI JUNAK

SAMO APACHE MOŽE ULOVITI APACHA

Podijelite ovo: