stripVL29-korice

Strip revija Večernjeg lista br. 29, siječanj 2016

Peanuts, Bouncer, Hombre, Crne priče, Cat Claw, Gladijator Pegula, i Max i Maksić

CRNE PRIČE: Tehnička pogreška
Autor: Alfonso Font

Crne priče
Još jedna crna priča od majstora Alfonsa Fonta. Kritičar (ne)ljudskog stanja vodi nas ovaj put na gubilište gdje se gubi crta između zločinca i slijepe ruke pravde.


HOMBRE: Comancheros
Scenarij: Peter Wiechmann · Crtež:  Rafael Méndez

VL-29-hombre
Naš junak, iako u bjegu od ruke zakona, spletom nesretnih okolnosti pomaže bespomoćnoj djevojci koja se našla u kanđama nemilosrdnih razbojnika. Nastavlja se uzbudljiva priča dvojca Wiechmann – Mendez u kojoj ćete upoznati tko su bili zloglasni Comancherosi.


Maks i Maksić
Autor : Sergej Mironović Golovčenko

Maks i Maksić
Zavirimo u ranu povijest hrvatskog stripa i upoznajte dva derana koji su u humorističkom tjedniku Koprive od 1927. do 1935. uveseljavali čitaoce svojim psinama i ludorijama.


PEANUTS
Autor: Charles Shultz

Peanuts


BOUNCER: and Back (2)
Scenarij: Alejandro Jodorowsky · Crtež: François Boucq

VL-29-bouncer


CAT CLAW: The Gauntcat!
Scenarij: Slavko Draginčić · Crtež: Branislav Kerac

Catclaw


GLADIJATOR PEGULA: Zimska idila
Autor: Nikola Listeš

Gladijator Pegula


Prijatelji(ce) stripa!

U četvrtoj smo godini kontinuiranog izlaženja. Za jedan strip magazin koji se pojavljuje tek svaki mjesec to je u u ovo dinamično vrijeme sigurno uspjeh. Od početka nam najčešće stižu prigovori da je učestalost izlaženja loša, te kako to remeti užitak čitanja jer objavljujemo stripove u nastavcima. S prvim dijelom se slažemo, s drugim baš i ne. U tom iščekivanju nastavka je dodatni čar strip doživljaja koji su naraštaji ljubitelja stripa već iskusili.

Moderno vrijeme stvorilo je „konzumentski“ doživljaj stripa, naviku „gutanja“ stripova u prepoznatljivom formatu s istim likovima i obrascima. Odgovor na te prohtjeve je stvaranje brojnih serijala svih žanrova koji se lako čitaju, osjetilno dekodiraju, zabave i zaborave. I idemo po još. Naravno, u tomu nema ništa loše, strip je i zbog tih razloga još uvijek masovna likovna pojava u kojoj uživaju mnogi, čak i oni koji ne traže ništa posebno u stripu, dovoljan im je užitak čitanja.

U Strip reviji Večernjeg lista pokušavamo pomiriti niz očekivanja, pružiti svakomu ponešto i zbog toga kombiniramo stripove u nastavcima, cjelovite priče, kratke priče, humorističke gegove na jednoj tabli i slično. Pri tome pokušavamo osigurati stripove koji su si osigurali određen status kod čitatelja, ali i nova djela koja mogu zanimati većinu naših čitatelja.

Jedna od drugih primjedbi je kakvoća papira Strip revije. Nažalost, na to nemamo utjecaja. Kvaliteniji papir koji bi omogućio bolji tisak, posebno stripova u boji, je preskup za naše skromne mogućnosti i značio bi i poskupljenje projekta. Što ne želimo.

Treća primjedba je premali broj stranica. S većim brojem stranica, potrebno je više materijala: stripova, tekstova, priloga… Iako, i to znači dodatne napore male redakcije, skloni smo povećanju opsega magazina što bi nam omogućilo i više tekstualnih priloga
o stripu. Svjesni smo da bi to doprinijelo boljoj popularizaciji i razumjevanju medija. Možda i druge kutove gledanja na strip.

Voljeli bismo čuti i mišljenja naših čitatelja o ovim pitanjima. Moguće nam to bude dodatni poticaj za odluke.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: