SRVL-46

Strip revija Večernjeg lista br. 46, lipanj 2017

Comanche, Byron P.D., Lady S., Neznanstvena fantastika, Kvark i Kruno, Tatica

COMANCHE: Zatvorenik
Autor: Hermann

Comanche je klasični western iz Hermannovog pera. U prvoj epizodi pratimo revolveraša Reda Dusta koji je prihvatio zadatak privođenja jednog Indijanca, naovodnog masovnog ubojice, na sud u vojnu utvrdu.

SRVL-46-comanche


BYRON P.D.: Portret, 2. dio
Scenarij: Alberto Moreno  ·  Crtež: Rodrigo Luján

U drugome dijelu psiho-detektiv Byron razriješit će zagonetku čudovišnog portreta, sukobiti se s demonom i steći zahvalnost jedne dame.

Pročitajte i kratak intervju sa scenaristom Albertom Morenom.


LADY S.: Portugalska salata, 1. dio
Scenarij: Jean Van Hamme · Crtež i kolor: Philippe Aymond

Nova pustolovina Lady S. odvodi u Portugal. Osim islamističkih terorista, ruske tajne službe i tajanstvenog DVD-a, pojavit će se i jedan stari znanac.


NEZNANSTVENA FANTASTIKA
Autor: Alfoso Font

Kratak strip našeg omiljenog crtača, Alfonsa Fonta, vodi nas u svemir, u istraživačku misiju na neciviliziranom, tehnološki zaostalom planetu.


TATICA
Autor: Nob

Sigurno niste znali da je naš junak zvijezda u usponu….


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

Snoopy opet leti.


KVARK I KRUNO
Scenarij: Darko Macan · Crtež: Darko Kreč

Upoznajte neobične prijatelje.


KRONIKA JEDNOG PREURANJENOG STARTA (1)
Autor: Rudi Aljinović

Vraćamo se u 1945. godinu, kada braća Neugebauer žele pokrenuti Narodni Zabavnik


Preminuo je Ante Obuljen, predsjednik STRIPFORUM-a i član uredništva Strip revije Večernjeg lista

Vijest mi je stigla iznenada, na službenonom putovanju, daleko od Zagreba, daleko od mjesta na kojima smo se družili, pa sam ju doživio još strašnije i tuga je bila samo dublja. Znao sam da je Ante teško bolestan – govorio je: „Živim dan po dan!“ – da tužna vijest može doći svakog trenutka, ali ipak sam s optimizmom i radošću očekivao uobičajeni tradicionalni susret nedjeljom na Britancu. Ne mogu prihvatiti da više neće biti zajedničke potrage za stripovima, razgovora, planova za STRIPFORUM i Strip reviju Večernjeg lista uz espreso u obližnjem kafiću.

Ante je bio naš predsjednik i član uredništva Strip revije. Da nije njega bilo, vjerojatno nikad ne bih izašao iz stripovske samozatajnosti, ne bi bilo STRIPFORUM-a, ne bi bilo niti Strip revije. Sve je pokrenuto zbog entuzijazma, potpore i radosti dragih prijatelja koji polako odlaze: Žarko Beker, Zdravko Zupan, sada Ante…

Ante je bio najveća potpora i presuditelj za većinu projekata STRIPFORUM-a, uključujući i Strip reviju koju držite u rukama. Bio je najveći zagovaratelj očuvanja baštine hrvatskog stripa, osnivanja muzeja stripa i otvarao je mnoga vrata za potporu našim projektima.

Ostalo je tek nekoliko posebnih posvećenika stripa zbog kojih možda vrijedi nastaviti projekte stripa u javnom prostoru. No, čemu nastavljati ako nema dragih ljudi kojima je strip duhovna potreba, koji se vesele svakom novom broju, projektu, izdanju, događaju u vezi sa stripom?

Stripovska strast i kolekcionarstvo su nas jako povezali, iako smo po naravi bili različiti. On je bio za javno i institucionalno djelovanje, a ja sam samodovoljni individualac kakve samo iskreni prijatelji poput njega mogu potaknuti kako bi javno realizirali određene projekte. S Antom odlazi jedan nenadoknadiv dio i moga života.

Je li to neopravdano upiranje pogleda u neprozirnu tamu prijateljeve smrti? Zar smrt nije previše obična, neugrađena u projekte života, strana mišljenju, odviše pojedinačna, da bismo bili slijepi za onu veću stranu života u kojem se, naprosto, traje?

Kad odu drage osobe, ostaje nam nastaviti tražiti radosti koje su nas povezivale i koje smo zajednički stvarali.

Ante će uvijek biti s nama u svijetu u kojem su riječi i misli u oblačićima.

Nastavlja se…

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: