50

Strip revija Večernjeg lista br. 50, listopad 2017

Djevojka sa Sijere, Dinko Kolić, Tom i Malo Medvjeđe Srce, Roy Thorne i Napad na vlak

DJEVOJKA SA SIJERE
Crtež i boja:  Andrija Maurović · po romanu B. Harta

SRVL-50-Djevojka-sa-siere

Strip klasik iz kista Andrije Maurovića o poštanskim kočijama i djevojačkoj ljubavi prema haljinama i lošim momcima.


DINKO KOLIĆ: Susret u preriji
Crtež: Julio Radilović – Jules · Scenarij: Zvonimir Furtinger

SRVL-50-Din-Kol

Julesov strip o dalmatinskom ribaru koji će svoju sreću potražiti u Novome svijetu


TOM I MALO MEDVJEĐE SRCE
Crtež: Walter Neugebauer, Robert Neugebauer i  Vlado Magdić· Boja: Igor Vilagoš

SRVL-50-tom

U ovome broju uživajte i u  kratkim dogodovštinama dvojice prijatelja.


ROY THORNE
Crtež: Walter Neugebauer · Scenarij: Marcel Čukli

SRVL-50-Roy-Thorne

Usamljeni jahač sukobljava se s lokalnim moćnikom kako bi grad oslobodio od korupcije i kriminala.


NAPAD NA VLAK
Crtež: Vladimir Delač · Scenarij:  Petar Lovrić

SRVL-50-Napad-na-vlak

Pobratimstvo malog Indijanca i sina strojovođe početak je nove pustolovine.


PEDESETI BROJ!

Zar je već prošlo pet godina od odluke koju sam donio jednog jesenjskog posljepodneva, u sjedištu Večernjeg lista, u svom uredu na trećem katu Oreškovićeve 6? Dobro se sjećam trenutka kada su mi iz ureda izašli Ante, Mladen i Ratko. Netom prije predložili su mi novi izdavački projekt, strip reviju koju bi smo prodavali uz Večernji list i koja bi se na kioscima diljem zemlje pojavljivala jednom mjesečno. Odmah smo se prepoznali, dugogodišnji šef pravnih poslova HRT-a u mirovini, uspješan poslovan čovjek koji se bavio zbrinjavanjem nuklearnog otpada, vlasnik najljepše striparnice u ovom dijelu svijeta, te izdavač brojnih magazina, knjiga, portala i novina. Nije tu bilo onog, za prve sastanke uobičajenog, ispitivanja terena i odmjeravanja snaga – nije bilo potrebe, jer na jednom mjestu sjedila su četiri zaljubljenika u strip. I više nego dovoljno za uspjeh. Vratimo se, trenutak na početak teksta. Osjećaj koji me obuzeo još za sastanka zadržao se i nakon njihova odlaska, nisam čekao ni trenuka, sazvao sam suradnike i zamolio ih da mi naprave biznis plan za izlazak prvog broja Strip revije. I tako, dok su Ante, Mladen i Ratko napuštali zgradu Večernjeg lista nadajući se da su ovaj put barem nešto bliže svom cilju, nisu ni slutili da će za nekoliko dana već morati pripremati prvi broj.

Strip revija Večernjeg lista u međuvremenu je izrasla u središnje mjesto hrvatskog stripa. Vezanjem uz velikog novinskog izdavača strip je ponovno dobio masovnost zahvaljujući ogromnoj reklami i niskoj cijeni strip revije. Ovakve uvjete mogao je pružiti samo veliki i masovni medij poput Večernjaka, koji se pokazao kao odličan nosač za Strip reviju. Preko dvjesto tisuća primjeraka Strip revije u ovih je pet godina pronašlo svoj put do čitatelja, stvarajući nove generacije zaljubljenika u čarobne oblačiće za čiju se naklonost svakodnevno morala boriti s video ogricama, aplikacijama, društvenim mrežama… Stabilna naklada, novi strip autori, kao i čitatelji stasali uz Strip reviju, bili su nam poticaj za nove izazove, pa smo Mladen Novaković i ja prije par tjedana gradonačelniku Zagreba i njegovim suradnicima predstavili projekt Kuća stripa i dobili podršku!

Na neki način „krug života se zatvorio“ (Zagorovci će znati što mislim :-) ). Ima li ljepšeg poklona za pedeseti broj od zelenog svjetla za početak osnivanja i otvaranja Kuće stripa?
Jedan čovjek posebno bi se radovao ovim uspjesima, naš dobri duh, koji nas je okupljao i poticao mudro vodeći prema cilju.

U sjećanje na Antu Obuljena u Zagrebu, 22. listopada 2017.

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista

 

NASTAVLJA SE…

Pred ljubiteljima stripa je pedeseti broj Strip revije Večernjeg lista!

Protekle četiri godine redovitog izlaženja, uz povećanje broja stranica, brojne premijere vrhunskih svjetskih autora stripa, uz dostupnu cijenu za svakog ljubitelja stripa, nama pokretačima ovakve forme strip tiskovine daje za pravo tvrditi kako smo koncepcijski bili u pravu vjerujući u popularnost stripa unatoč propasti većine sličnih poduhvata u prošlosti te malim nakladama i prodaji strip albuma. Više od ukupno 200.000 primjeraka Strip revije koji su našli put do kupaca u dosadašnjem razdoblju pokazatelj je koliko je strip omiljeno štivo u Hrvatskoj. S druge strane, s obzirom na tržišne okolnosti i činjenicu da je većina čitatelja koji vole strip bliže siromaštvu nego obilju, omogućili smo da za cijenu od samo 12 do 24 kuna brojni ljubitelji stripa mogu pročitati cjelovita vrhunska ostvarenja domaćih i stranih autora od kojih je veći broj bio svjetska pretpremijera ili smo bili među prvima koji su objavili određeni strip. Nismo zapostavili ni domaće autore, od naših velikana iz prošlih razdoblja do mlađih kvalitetnih umjetnika, od kojih su poneki svoje prve radove objavili upravo u našoj reviji.

Upravo zbog svega navedenog zahvaljujemo Ervinu Rustemagiću koji nam je osigurao dostupnost najnovijim radovima velikana stripa, zatim Peteru Wiechmannu, Fredericu Bosseru, Cirilu Galeu, Antonu Heullyju, Goranu Parlovu te Marku Šunjiću što su nam omogućili da upravo Strip revija objavi pojedine stripove koji su bili važni za naše čitatelje.
Zahvaljujemo i suradnicima – Julesu Radiloviću, Borisu Nazanskom, Marinu Radišiću, Tihomiru Tikulinu, Rudiju Aljinoviću, Davoru Pukljaku i Igoru Barišiću, te Ratku Dragašu, Ivanu Boiću i Dini Aliću te mnogim drugima koji su dali svoj doprinos u dosadašnjem radu, svatko na svoj način.

Posebno se prisjećamo potpore i suradnje naših prijatelja i suradnika, predsjednika STRIPFORUM-a Ante Obuljena i našeg sjajnog prijatelja iz Beograda Zdravka Zupana koji su nas prerano napustili.

Naravno, Strip revije  uopće ne bi bilo bez suradnje prijatelja iz Večernjeg lista, posebice glavnog urednika Večernjaka Dražena Klarića koji mi je odgovorio kad sam mu govorio o pedesetom broju: „Slavlje? Kakvo slavlje? Slavit ćemo stoti!“

Sukladno tomu ovaj broj ima 100 stranica!

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: