SRVL51-naslovna

Strip revija Večernjeg lista br. 51, studeni 2017

Herlock Sholmes, Romeo Brown, Comanche, Parral, Strip junaci na kauču dr. Pliška, Pariška moda, Kvark i Kruno, Funtazije, Tatica, Peanuts

HERLOCK SHOLMES: Citadel Express
Scenarij: Ervin Rustemagić · Crtež:  Marko Dješka

SRVL51-Herlock

Slavni majstor maske pokušat će razriješiti tajnu čudnovatog stroja u hommageu kultnog stripa.

Pročitajte i članak Posveta junaku naših mladosti Ivice Ivaniševića.


ROMEO BROWN: Tajna Crnog barbarstva
Scenarij: Peter O’Donnell · Crtež: Jim Holdaway

SRVL51-romeo

Tko je ukrao tajni recept oko kojeg se spore dvije obitelji u škotskom Visočju?


COMANCHE: El Palomino
Autor: Hermann

SRVL51-palomino

Kako uhvatiti najljepšeg pastuha? Pitajte Ten Gallonsa!


PARRAL
Autor: Alfonso Font

SRVL51-parral

Građanski rat ne zaobilazi ni skromnu obitelj meksičkih seljaka.


STRIP JUNACI NA KAUČU DR. PLIŠKA: Mike Kupina
Autor: Dirick

SRVL51-kupina

Današnji pacijent otkriva razloge svog srljanja u iz avanture u avanturu.


PARIŠKA MODA
Autor: Paul Gillon

SRVL51-moda

Zavirite iza kulisa galmuroznog svijeta manekenki.


KVARK I KRUNO
Scenarij: Darko Macan· Crtež: Darko Kreč

SRVL51-kvark

Mislite li da je tableta protiv ljubavi dobar izum?


FUNTAZIJE
Autor: Stanko Bešlić

SRVL51-funtazije

Od ovog broja objavljujemo stripove od jedne table Stanka Bešlića.


TATICA
Autor: Nob

SRVL51-tatica

Francuzi su odlični kuhari, no cijene li to njihova djeca?


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL51-peanuts

Francuzi su odlični kuhari, no cijene li to njihova djeca?


NEŠTO OSOBNO!

Uživali smo u čestitkama, pohvalama i dobrim željama poslije izlaska pedesetog broja Strip revije Večernjeg lista!

Evo nas opet u uobičajenoj formi, nastavljamo dalje bogatiji za puno pozitivnih spoznaja i osvrta na naš rad, ali i nekoliko vrlo oštrih primjedbi. Svjesni smo da se ‘još nije rodio tko bi svima ugodio’, odnosno da se koncepcija Strip revije ili dio njenog sadržaja ponekim ljubiteljima stripa nimalo ne sviđa, ali ono što najviše iznenađuje jest nekoliko poruka kojima se kritizira favoriziranje domaćih autora, pa čak i legendi hrvatskog stripa:

…Zašto ste cijeli jubilarni broj posvetili domaćim autorima uz toliko daleko boljih svjetskih stripova? Koga još zanimaju priče iz pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća?… …Ako već objavljujete vesterne zašto ne objavljujete najbolje npr. Blueberryja ili bar Texa Willera, odnosno, Zagora kojeg zagovara i glavni urednik Večernjeg lista?… …Kad već objavljujete domaće autore zašto nema predstavnika mlađih naraštaja? Zašto ne objavljujete autorske stripove, grafičke novele i avangardu?… …Možete li objaviti Marvelove ili DC junake ili koje druge stripove iz američke produkcije?… …U sljedećih pedeset brojeva objavite što više novih francusko-belgijskih stripova koji su najbolji na svijetu!… …Uvrstite Alana Forda u Strip reviju i udvostručit ćete prodaju!…

O ukusima, posebno o ukusima u stripu, ne raspravlja se i neprimjereno je. Iako, svakoj citiranoj primjedbi moglo bi se štošta odgovoriti. No, moj je zavjet: o stripu samo lijepo. Ništa mi tu ljepotu ne može pokvariti. Što se događa u oku pojedinog čitatelja i reflektira u zamišljaju viđenog i pročitanog da bi se stvorila ugoda i radost pri čitanju stripa vjerojatno je nekakva subjektivna, posebna kemija ili još bolje, fizika.

Ovdje mogu napisati samo nešto o tomu kako ja doživljavam strip. Dakle, meni je strip najprije sjajna zabava koja je polako prerasla u nekontroliranu, neuvjetovanu strast. Ne treba, valjda, više dokazivati kako je strip umjetnost. On ima sve elemente kao i bilo koja druga umjetnička forma i proizvodi u konzumentima jednako intenzivne doživljaje kao i druge forme. Naravno, ako ga uopće doživljavate kao potrebu. Imam svoje preferencije, koje se slabo odražavaju u uređivanju Strip revije, ali rado čitam i sakupljam sve stripovske žanrove i publikacije. Zanimaju me svi stilovi crtanja i naracije, ali mora postojati određena kakvoća svih sastavnica u stripu kako bi se proizvela potrebna kemija koja dovodi do užitka čitanja.

Ja taj užitak najljepše osjećam kod naših legendi stripa (Jules ima posebno mjesto) od kojih je samo nekolicina predstavljena u jubilarnom broju. Oni su postavili temelje za današnje strip stvaralaštvo, očaravajući naše djedove i očeve, osvježavajući našu mladost, strast koju smo mi s manje ili više uspjeha prenijeli na naše nasljednike. Ti strip autori su svojom kvalitetom otvorili vrata poplavi svih vrsta stripova, od dječjih do grafičkih novela, u posljednjih pedeset godina do danas, iz mnogih produkcija: američke, francusko-belgijske, engleske, talijanske, španjolske, te raznolikim stilskim formama od klasičnih do alternativno-avangardnih.

Ima u tom osobnom i uredničkom izboru začina patriotizma, nacionalnog ponosa na našu stripovsku baštinu. U svrhu promocije domaćeg stripa i stripa uopće, uistinu i držite ovu Strip reviju u rukama i vjerojatno ćete doći u Kuću stripa kad ju jednom izgradimo, što je zapravo i krajnji cilj.

Mi ne težimo zaradi putem stripa (ali ni gubitku) i ne želimo istim naslovima ugrožavati naše izdavače stripa koji objavljuju ono što mi ne objavljujemo i obrnuto.

Uz brojne druge stripove, stripove domaćih autora (posebno zanemarenih starih majstora) objavljujemo i objavljivat ćemo još i više, ne zato što su hrvatski, već prije svega zato što su kvalitetni hrvatski stripovi.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: