SRVL-58

Strip revija Večernjeg lista br. 58, lipanj 2018

Abraham Stone, Lady S., Tex i Mex, Nevjerojatna pustolovina, Šic-Mic, Comanche, Peanuts, Tatica

Abraham Stone: Seoski miš, gradski štakor (1)
Autor: Joe Kubert

Prva priča iz serijala velikana stripa J. Kuberta govori o dječaku u potrazi za osvetom. Joe Kubert cijeli je svoj crtački vijek radio za velike izdavačke kuće, prvenstveno za DC, a mi ćemo objaviti njegov autorski strip o junaku s početka dvadesetog stoljeća.


Lady S.: Jedna sekunda vječnosti (2)
Scenarij: Jean Van Hamme · Crtež i kolor: Philippe Aymond

Hoće li Shania uspijeti zaštiti oca od ubojica i sačuvati Nikolajevu ljubav?


ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer

Od ovoga broja počinjemo objavljivati klasik Waltera Neugebauera.


TEX I MEX: Povratak lovaca na skalpove (2)
Scenarij: Peter Wiechmann· Crtež: Juan Sarompas

Epsko putovanje južnim dijelom SAD-a nakon pustinja vodi nas parobrodom do smrtonosne divljine Evergladesa na Floridi.


Nevjerojatna pustolovina
Scenarij: Zvonimir Furtinger · Crtež: Julio Radilović Jules

Julesov strip odvodi izviđača Borisa na Divlji zapad.


COMANCHE: Ružičasto vjenčanje
Autor: Hermann

Ženiti se ili ne? Red ne dvoji.


TATICA
Autor: Nob

Zabrinuti otac udružuje snage s tajnim agentom FX-om.


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

Tvrdoglavost protiv ustrajnosti.


ŠTO BI DAO DA SI NA MOM MJESTU…?!

U današnjem svijetu, u kojem imponiraju veliki uspjesi, velika prošlost, velika budućnost, velike geste, sve veliko, što je sa stripom, osuđenim na kulturnu i duhovnu običnost u sadašnjosti, što se grči kao provizorij između velikih Ostvarenja i velikih Nacrta?

Je li strip ostao zarobljen u nekoj boljoj prošlosti samo zbog izazovnijih i privlačnijih tehnoloških i kulturnih postignuća? Mnogi me uvjeravaju da su izdavači najodgovorniji za drastično smanjenje popularnosti stripa u nas. Kritiziraju i Strip reviju Večernjeg lista, dakako. Manje zbog koncepcije (stripovi u nastavcima u kombinaciji s kratkim kompletnim stripovima), više zbog tehničke izvedbe (slaba kvaliteta papira, otiska, neoštre boje i sl.), a naročito zbog objavljivanja domaćih stripova naših proslavljenih autora.

Na ove prigovore zapravo je lako odgovoriti. Želimo vratiti naviku redovitog kupovanja strip magazina i zbog toga stripove objavljujemo u nastavcima. Nas starije ljubitelje stripova upravo je to iščekivanje novog nastavka naučilo polaganom uživanju, strpljenju i sakupljanju strip izdanja. Možda je prevladala navika instant-užitaka, pa su današnji, nestrpljivi ljubitelji stripova, navikli na albume, integrale i sveske, zbog toga nezadovoljni. Što se tehničke izvedbe tiče, možemo samo odgovoriti: koliko novaca, toliko glazbe. Ima i drugih razloga, ali oni su za one koji žele nešto više od pukog kolekcionarskog perfekcionizma. Stripovi majstora hrvatskog stripa iz prošlog stoljeća su u Strip reviji Večernjeg lista jer to zaslužuju po svojoj likovnoj vrijednosti i zato što ih je potrebno predstaviti mlađim naraštajima čitatelja, ali i strip autorima (te onima koji bi to željeli biti). Zatrpani smo prijedlozima i stripovima potencijalnih autora koji bi svakako htjeli nešto objaviti. Vrlo, vrlo rijetko dobijemo nešto što se može usporediti s djelima spomenutuih legendi hrvatskog stripa. Nimalo slučajno većina mladih strip autora opredijeli se za veliku hermetiku ili veliku karikaturu. Naši čitatelji stripova sa sve manje zakašnjenja čitaju stripove svjetskih majstora, nabijene erotikom i politikom, znanstvenom fantastikom, nadljudskim sposobnostima, izvanzemaljskim iskustvom, tim opsesijama našega doba, i naravno da mu nije do toga da trapi s djelom koje je narisao neki nevješti nadobudnik, tek da mu ime osvane na papirnoj cigli. Ukratko, čim dobijemo nešto likovno i sadržajno objavljivo pojavit će se u našem strip magazinu.

Dakle, vama, koji imate ideju kako proizvesti strip magazin ili virtualno već uređujete Strip reviju Večernjeg lista, otvorena su vam vrata. Investirajte svoje vrijeme i/ili sredstva. Mi smo postigli što smo mogli u ne baš povoljnim okolnostima. Želimo da strip postane popularniji od Severine, da bude još kvalitetniji i zadrži svoju likovnu kolekcionarsku vrijednost. Možda je to samo san: tijelo nam je u dvadesetprvom stoljeću, a duh u dvadesetom.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: