SRVL-78

Strip revija Večernjeg lista br. 78, veljača 2020

Fraser iz Afrike, Vjekovnici, Cliff Hanger, Hombre, Furor teutonicus, Funtazije, Nasredin Hodža, Šic Mic, Peanuts, Tatica

FRASER IZ AFRIKE: Nestali safari
Scenarij: George Beardmore · Crtež: Frank Bellamy

Mnogi će naši strip veterani na spomen Plavog vjesnika prvo pomisliti na strip Den Deri, odnosno Dan Dare kojeg je u jednoj fazi, točnije godinu dana (1959.-1960.) crtao Frank Bellamy, jedan od najtalentiranijih britanskih crtača (1917.-1976.). Bellamy je Dana Darea dobio nenadano, kada je časopis Eagle promijenio vlasnika, sa zadatkom da ga osuvremeni. Navikao da radi sam, Bellamy je jedva dočekao da završi taj zadatak jer mu nije odgovarao timski rad, u kojem svaki član tima imao je točno definiranu ulogu u procesu izrade.
Kad mu je 1960. ponuđeno da radi na novom stripu smještenom u Afriku, Bellamy je sa zadovoljstvom prihvatio. Afričke životinje i krajolici bili su njegova omiljena tema. Strip je bio otisnut na jednoj od četiri stranice u boji u sredini časopisa, na mjestu koje su tradicionalno zauzimali najbolji Eagleovi stripovi.
Nestali safari je prvi od tri nastavka čiji scenarij je napisao George Beard­more, iskusni kućni scenarist.
Fraser iz Afrike po mnogočemu nije bio tipičan Eagleov strip. Čitatelji su bili navikli na stripove obojane u svim duginim bojama, ali na dvanaestoj stranici dočekali  su ih tonovi spaljenog afričkog krajolika, žute, okeri i malo plave. Tek ponekad, i to samo u noćnim scenama, pojavljuje se zelena i ružičasta.
Prateći Frasera i njegovu družinu kako na svakoj tabli doživljavaju nove susrete s divljim životinjama i domorocima, moramo se diviti scenaristovom umijeću smišljanja zapleta koji nikada ne postaju neuvjerljivi i pretjerani.
Uvjerljivosti priče pridonosi i apsolutna autentičnost prikazanih divljih životinja. Bellamy je, osim vlastitih istraživanja, koristio i neočekivanu pomoć – jedan čitatelj, farmer iz Kenije mu je redovito u svojim pismima davao korisne savjete.
Ono po čemu je ovaj strip također specifičan je i tema očuvanja prirode. Dok su u drugim stripovima iz pedesetih lovci nemilosrdno tamanili divlje životinje, Martin Fraser radije ljutog nosoroga ili leoparda ostavlja na miru.
No, zanimljiva je još jedna stvar – Bellamy nikada u životu nije otputovao u istočnu Afriku. Jedino njegovo daleko putovanje bio je odmor u Maroku!


VJEKOVNICI: Pasji životi (2/2)
Scenarij: Marko Stojanović · Crtež: Vladimir Aleksić, Radomir Izgarević,


CLIFF HANGER: Glas usuda
Scenarij:  Bruce Jones · Crtež : Al Williamson


Šic Mic
Autor: Walter Neugebauer


HOMBRE: Između prijatelja i neprijatelja
Scenarij: Peter Wiechmann · Crtež :Rafael Méndez


NASREDIN HODŽA
Autor: Walter Neugebauer


FUROR TEUTONICUS
Scenarij: Peter Wiechmann · Crtež: Josep Martí


FUNTAZIJE
Autor: Stanko Bešlić


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: