sr-08

Strip revija br. 8, ožujak 2012.

Lance, Priča s ruba šume, Velika vatrena lopta, Putovanja doktora Ozrena, Texas Kid, Fist Cosmetic, Majstor s mora, Biserje Splita, Čovjek koji je volio zvijezde, Miljenko i Dobrila, Tupko

Osmi broj Strip revije koji čitate je definitivno urednički broj. U njemu je uvršteno obilje mojih osobnih preferencija iz prošlosti, profesije i anticipacije bolje budućnosti. Nadam se da izbor ovaj put nije ugrozio željenu kvalitetu izdanja.

U ovom broju objavljujemo “Lancea”, spektakularno grafičko djelo Warrena Tuftsa, strip koji kod nas nikada nije objavljen u koloru što je njegovo integralno vizualno obilježje. Lance, iako danas možda malo staromodan, već i zbog toga što je bez oblačića, s opisnim tekstom u prizorima, još i danas među ljubiteljima klasičnog realističnog stripa uživa kultni status. S prvom epizodom nadam se da ćemo razveseliti i sve ljubitelje westerna.

“Priče s ruba šume” je strip započet u Vjesnikovom zabavnom tjedniku 1953. godine koji se prerano ugasio, pa je cjelovito objavljen tek 1958. godine u Vjesniku u srijedu pod naslovom “Majstor Hrčak”. Jedini reprint stripa bio je 1963. godine, u Epohinoj Strip reviji. Meni je ovo najdraži strip Waltera Neugebauera. Uz jednostavnu priču obogaćenu Norbertovim stihovima strip je cjelovito likovno savršenstvo. Niz simpatičnih likova, jasne i sigurne linije, sjajni prizori, razni rakursi, urnebesno dinamičan strip čita se u dahu podsjećajući na klasični crtani film. Nije mi se ispunila želja da ovaj strip objavimo zajedno s mojim drugim antropomorfnim miljenikom, Krckom (Chlorophile) Raymonda
Macherota. Srećom, Walter je još nekoliko puta bio jednako nadahnut, pa će biti prigode.

Igor Kordej nas je i u ovom broju počastio nastavkom svog “Texas Kida”. Znajući njegovu zauzetost s puno profitabilnijim projektima, s velikom zahvalnošću primamo ponovnu potporu našim
težnjama u promoviranju strip stvaralaštva i naporima da novom kvalitetnom produkcijom pridonesemo boljoj stripskoj budućnosti.

U ovom broju su i radovi mlađih autora: Dalibora Talajića, Darija Kukića, Sebastijana Čamagajevca i Tihomira (Tice) Tikulina. Njihova grafička kompetentnost, ujednačenost stila i poznavanje medija, zalog su da će naša strip scena i dalje imati odlične strip autore.

U Strip reviji je i ovog puta duh nostalgije, ali i samohvale. 2011. Hrvatska i Dubrovnik dičili su se obljetnicom, 300 godina od rođenja slavnog znanstvenika, fizičara Ruđera Boškovića (1711.). Sretni smo što se i mi možemo pridružiti stripom “Čovjek koji je volio zvijezde” Julesa Radilovića i Zvonimira Furtingera o životu slavnog Dubrovčanina (premijerno izlazio 1961. u Plavom vjesniku. Meni, fizičaru i Julesovom prijatelju, uz obljetnicu, višestruko je zadovoljstvo uvrštenje upravo ovog stripa u reviju.

U 2011. navijači Hajduka iz Splita slavili su stogodišnjicu osnivanja bijelog kluba. Navijačima Hajduka čestitamo stripom kojeg je 1964. nacrtao strastveni dinamovac Ivica Bednjanec.

Na kraju ovog niza stripova je još jedan poseban, malo poznat strip Žarka Bekera, po scenariju Srećka Eterovića, “Miljenko i Dobrila”. Strip evocira poznatu i mještanima vrlo dragu priču iz Kaštel Lukšića o nesretnoj ljubavi dvoje mladih Kaštelana. Za današnjeg čitatelja strip je neobičan, „retro“, jer je rađen bez oblačića s tekstom ispod oslikanih prizora. Strip objavljujemo zbog vizualne grafičke slasti koju nam pruža Žarkov zreli likovni stil te osjećaja da smo u poplavi raznih egzaltiranih egzistencijalnih i futurističkih
tema malo zaboravili na vrelo inspiracije koju možemo naći u našoj tradicijskoj kulturi i povijesti.

Kad smo kod povijesti, Rudi Aljinović nam je priredio još jednu tekstovnu poslasticu, prikaz likovnog razvoja popularnih figura Waltera Neugebauera – Jacka Jacksona i Bimba Bambusa.

Nastavak u sljedećem broju…
Mladen Novaković

Sadržaj

LanceLANCE

Autor: Warren Tufts

Priča s ruba šumePRIČA S RUBA ŠUME

Scenarij: Norbert Neugebauer
Crtež: Walter Neugebauer

velika vatrena loptaVELIKA VATRENA LOPTA

Scenarij: Tomislav Tikulin
Crtež: Dalibor Talajić

Putovanja dr. OzrenaPUTOVANJA DOKTORA OZRENA

Autor: Dario Kukić

Texas KidTEXAS KID

Crtež: Igor Kordej
Po priči Darka Macana

Fist CosmeticFIST COSMETIC: KRUGOVI U ŽITU

Scenarij: Dario Kukić
Crtež: Tihomir Tikulin – Tico

Majstor s moraMAJSTOR S MORA

Autor: Ivica Bednjanec

Biserje SplitaBISERJE SPLITA

Tekst: Boris Janković Argus
Crtež: Vladimir Delač

Ruđer BoškovićČOVJEK KOJI JE VOLIO ZVIJEZDE

Scenarij: Zvonimir Furtinger
Crtež: Julije Radilović

Miljenko i DobrilaMILJENKO I DOBRILA

Tekst: Srećko Eterović
Crtež: Žarko Beker
Suradnik: Miro Sinovčić

Dragi MajstoreTUPKO: DRAGI ŽARKO, DRAGI MAJSTORE!

Autor: Nedeljko Dragić

WARREN TUFTS – LANCE, WESTERN KOJI JE DOŠAO PREKASNO

Mladen Novaković

ISTINE I POSLJEDICE

Marko Stojanović

JEAN GIRAUD -MOEBIUS (1938.-2012.)

Mladen Novaković

PRIČA O ZLATNOM ČETVERCU

Rudi Aljinović

RUĐER BOŠKOVIĆ

DOGODILO SE U KAŠTEL LUKŠIĆU

Rudi Aljinović

METAMORFOZE JACKA I BIMBA

Rudi Aljinović

Podijelite ovo: