sr16

Strip revija br. 16, ožujak 2015

Koko u Parizu, Simphony, Dokaz, Salvatore, Utah ’87, Funny Comix, San Francisco, Emil, Sive kronike, Lovac na glave

Kako godine odmiču, sve smo sigurniji kako smo u Edvinu Biukoviću (rođenom 1969. u Zagrebu, umrlom 1999.) izgubili ponajboljeg hrvatskog strip crtača novog naraštaja. Tek poslije njegove prerane smrti kad se povremeno pojave njegovi stripovi, ponajviše zahvaljujući njegovim prijateljima, koji nas uvijek podsjete na veličinu sjajno započetog,i tragično nedovršenog i zauvijek izgubljenog opusa. Od njegove prerane smrti u strip je pristigla jedna nova mladost koja se već afirmirala, osvojila stranice tiskovina diljem svijeta. Njegovim radovima iz devedesetih godina prošlog stoljeća bačeno je sjeme tog iznova oživljenog klasičnog stripa, u kojem će domaći genij doći i do svjetskog značenja. Nažalost mnogi od tih (danas više i ne tako mladih autora) vrlo su rijetko na stranicama našeg tiska, jer rade za strane izdavače koji su osvojili ekskluzivitet objave njihovih djela. Ipak, zahvaljujući hrabrim domaćim izdavačima pojave se albumi ili zbirke njihovih stripova i na hrvatskom jeziku, pa sve više i malobrojni domaći čitatelji mogu upoznati novo hrvatsko strip stvaralaštvo. Mi se vraćamo upravo tim novim počecima i stripom „Koko u Parizu“ po djelu Ivana Kušana iz Modre laste ovaj broj posvećujemo Eddyju s nizom njegovih radova.

Još jedanput otvorili smo stranice klasiku svjetskog stripa-Alexu Raymondu. Ovaj put jedna epizoda Ripa Kirbyja iz njegove najrafiniranije faze, svjedoči o elegantnom, virtuoznom grafičkom stilu, možda i najvećeg majstora u povijesti stripa.

Nastavljamo sa započetim stripovima „Emil detektiv“, te predstavljamo novog autora Marka Jačana koji po scenariju Darka Macana započinje serijal „Sive kronike“.

Još jedan uspješan predstavnik „Novog kvadrata“, Ninoslav Kunc, započinje suradnju s našim časopisom.

I dalje otkrivamo malo poznate stripove iz opusa Julesa Radilovića. Naš velikan stripa, poznat po nizu uspješnih serijala s više epizoda, povremeno je objavljivao i kraće stripove koji su, uglavnom, ostali nepoznati i boljim pozavateljima njegova opusa. Kopamo po starim prašnjavim novinama i časopisima i pronalazimo takve male strip bisere. Jedan istinski raritet je njegov strip „Hapafor“ nastao 1966. u suradnji sa Zvonimirom Furtingerom za dodatak dnevniku Vjesnik koji je nosio naslov Vjesnik Djeda Mraza. Zvonimir Furtinger je tijekom karijere napisao brojne znanstveno-fantastične priče i romane. Dugo se smatralo (i kao kurizitet) da za svog omiljenog strip crtača s kojim je ostvario brojne stripove svih žanrova nije nikada napisao scenarij s temom znanstvene fantastike. Evo dokaza da jest!

Još jedna lijepa vijest, naš suradnik iz Beograda, Zdravko Zupan, ove godine obilježava 50 godina djelovanja na području stripa. Priređena je velika izložba u Beogradu povodom ove njegove obljetnice. Želimo još puno godina uspješnog stripovskog života našem cijenjenom suradniku.

Nastavlja se…

Mladen Novaković

Sadržaj

KOKO U PARIZU

Scenarij i crtež: Edvin Biuković po romanu Ivana Kušana

SIMPHONY

Scenarij i crtež: Edvin Biuković

DOKAZ

Scenarij i crtež: Edvin Biuković

SALVATORE

Scenarij i crtež: Edvin Biuković

UTAH ’87

Scenarij: Darko Macan
Crtež: Tihomir Tikulin – Tico

FUNNY COMIX

Scenarij i crtež: Pepe Orbito

SAN FRANCISCO

Scenarij: Radovan Devlić
Crtež: Edvin Biuković

RIP KIRBY – Bez tolerancije

Scenarij: Fred Dickenson
Crtež: Alex Raymond

EMIL – Prva žrtva

Scenarij: Darko Macan
Crtež: Franjo Anžlovar

SIVE KRONIKE – Anamarija

Scenarij: Darko Macan
Crtež: Marko Jačan

HAPAFOR

Scenarij: Zvonimir Frutinger
Crtež: Julio Radilović – Jules

LOVAC NA GLAVE: Klopka za baruna

Scenarij i crtež: Ninoslav Kunc

ŽIVJETI ZA STRIP

Bojan Krištofić

INTERVIEW: EDVIN BIUKOVIĆ

razgovor vodila: Sunčica Ostojić

RIP KIRBY – Um, pištolj i musica classica

Žika Bogdanović

ZDRAVKO ZUPAN – 50 godina u svijetu stripa

Podijelite ovo: