svircic.

Svirčić – Stripovi

Zasjeda na Mediteranu, Obruč, Gusari na Atlantiku, Počelo je na Čukur-česmi, Roški buntovnici i U ledenoj pustinji

U najsjajnijem razdoblju legendarnog zabavnog tjednika Plavog vjesnika u prvoj polovini šezdesetih prošloga stoljeća samo najveći majstori domaćeg stripa mogli su objavljivati stripove na njegovim stranicama. Uz Andriju Maurovića, Waltera Neugebauera, Julesa Radilovića, Žarka Bekera, Vladimira Delača i Bordu Dovnikovića mjesto su našli još jedino strani autori popularnog Dan Darea i Benito Jacovitti. Toj skupini velikana stripa pridružio se jedan samozatajan, skroman i vrijedan umjetnik: Zdenko Svirčić.

Svirčić je sa svoja dva uratka u Plavcu po scenarijima Zvonimira Furtingera: Gusari na Atlantiku i U ledenoj pustinji, pokazao da je po svom crtačkom umijeću itekako zaslužio biti član ovog elitnog društva.

Ujednačena grafička kvaliteta njegovih stripova, prepoznatljiv, pomalo ilustrativan realistički stil, uz korištenje šrafura i zacrnjenih površina, čvrst stiliziran crtež racionalno sveden na potrebno odaje akademski obrazovanog likovnjaka. Svirčić je, doista, završio Likovnu akademiju i obrazovanjem je akademski kipar. No, sudbina je htjela da je veći dio karijere proveo u Vjesnikovim redakcijama na raznim grafičkim poslovima. Za likovne znalce i štovatelje ostat će zapamćene njegove brojne ilustracije u raznim Vjesnikovim izdanjima, a posebice višegodišnji radovi na cijeloj zadnjoj stranici tjednika Arena.

Svirčić je, ipak, ostao manje zapamćen po svojem stripovskom opusu vjerojatno zbog malog broja strip uradaka i zato što nije stvorio svog stalnog strip junaka ili serijal za koje bi se čitatelji vezali. Svaki njegov strip je zasebna priča. Nenad Brixy, njegov urednik u Plavom vjesniku je jednom prigodom ustvrdio: “Skroman, nenametljiv, tiho je ulazio u prostorije uredništva, bez riječi ostavljao crteže na uredničkom stolu i nestajao.”

Svirčiću možemo na kraju upisati u alibi da je bio nedovoljno stvaralački agresivan ili ambiciozan, te je stoga stvorio tek mali stripovski opus. Ali, kad je jedno djelo dovršeno, onda je ono upravo takvo i moralo biti.

U ovoj knjizi objavljujemo cjelokupni stripovski opus Zdenka Svirčića jer smatramo da je to još jedna izvorna vrijednost naše stripovske baštine.

 

Iz predgovora Mladena Novakovića

Gusari na Atlantiku
Autor: Zdenko Svirčić Biblioteka Nostalgija
126 stranica Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, 2013.
Epizode: Zasjeda na Mediteranu
Scenarij: Marcel Čukli
premjerno objavljeno: Miki strip, 1954. Zagreb
Obruč
Scenarij: Marcel Čukli
premjerno objavljeno: Naša Smotra, 1963. Zagreb
Gusari na Atlantiku
Scenarij: Zvonimir Furtinger
premjerno objavljeno: Plavi vjesnik, 1963. Zagreb
Počelo je na Čukur-česmi
Scenarij: Rudi Aljinović
premjerno objavljeno: Strip magazin, 1966. Beograd
Roški buntovnici
Scenarij: Rudi Aljinović
premjerno objavljeno: Strip magazin, 1966. Beograd
U ledenoj pustinji
Scenarij: Zvonimir Furtinger
premjerno objavljeno: Plavi vjesnik, 1966. Zagreb
Podijelite ovo: