101-Stambuk

101 Štambuk

Knjiga karikatura

Ako Vas naslov ove knjige karikatura, “101 Štambuk”, na trenutak podsjeti na Disneyev film “101 dalmatinac” – niste asocijacijom krenuli u krivom smjeru!

Naslov je odabrao sam autor, htijući podsjetiti da je ne samo rođenjem, nego i po naravi pravi Dalmatinac, što znači i Mediteranac, što znači istinski ljubitelj žena, dobre hrane i vina, sklon šali i uživancijama u društvu, ukratko – otvoren prema svemu što čini ljepšu stranu svakodnevnog života. Time je na neki način određen i karakter ovog albuma: sto i jedna Štambukova karikatura, u stvari skroman izbor između nekoliko tisuća radova objavljenih tijekom tri desetljeća na stranicama visokotiražnog tjednika Ici Paris, predstavlja skup šala na račun čovjekova uživanja u životnim nasladama.

Uzevši kao asocijativno polazište različite situacije vezane uz hedonizam, autor je sebi svojstvenim karikaturističkim pretjerivanjem i smislom za iznenađujuću dosjetku, nanizao gegove koji većinom prelaze u sferu irealnog te baš time škakljaju promatrača i potiču na smijeh.

Nije čudo što je Štambuk uspio s tim receptom! Našavši se 1963. u Parizu, za njega novoj sredini, kao došljak bez znanja francuskog jezika i dubljeg poznavanja domaćih prilika, oslonio se na popudbinu ponesenu s rodnih jadranskih obala – vedar mediteranski duh i osjećaj za humor (zapravo, stvarima univerzalne vrijednosti). Ponudio je francuskoj publici karikaturu bez riječi, koja tematikom i likovnim uobličenjem odgovara senzibilitetima modernog urbanog čovjeka. Ne samo da je time zadobio naklonost čitatelja Ici Paris i osvojio i povelik, stalan prostor u listu, nego su Štambukove karikature počeli prenositi i drugi.
Za dobru karikaturu i dobar vic nije potrebna putovnica: s lakoćom prelaze državne granice, štoviše preskaču i one katkad odveć uskogrudne barijere lokalnog mentaliteta – što je i razlog da je Štambukova likovna dosjetka ubrzo prihvaćena na mnogim europskim meridijanima.

Svaka čast autoru koji je zajedno sa Chavalom, Searlom, Boscom, Reisingerom, Sokolom, Sempéom, Nitkom, Hovivom, Dragićem, Peynetom, Mordillom i drugim vrhunskim majstorima karikature, kao njihov suvremenik i proizvođač smijeha dao doprinos duhovnom ujedinjavanju Starog kontinenta!

Rudi Aljinović

101 Štambuk
112 stranica Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, kolovoz 2013.
Stripovi: 101 kartikatura bez riječi u boji
Autor: Davor Štambuk
Podijelite ovo: