stripVL09

Strip revija Večernjeg lista br. 9, svibanj 2014

Peanuts, Morocco, James Bond, Žene u bijelom, Janitor i Pero skitnica

Dragi čitatelji!

Stripove treba čitati polako i uživati!

U gustoći današnjeg vremena, jurnjavi za himerama trenutne zabave ili pukog preživljavanja, istopilo se istinsko uživanje u lijepim stvarima. Danas mnogi čitatelji stripova preferiraju stereotipne stripovske priče, određenog žanra, navikavajući se na obrazac tisuća sličnih priča koje su nalik jedna na drugu. Priče moraju biti cjelovite, a epilog se zna već unaprijed. Čita li se sprijeda ili od kraja, nije bitno. Nema vremena za produženi užitak čitanja.

Uredništvo Strip revije, naprotiv, želi da se stripovi koje objavljujemo čitaju s „guštom“, znatiželjom, užitkom i iščekivanjem. Možda je to previše očekivati od današnjih čitatelja koji su u žurbi, nestrpljivi i nezasitni, hoće sve i odmah, žele cijele epizode i pojednostavljen crtež koji se lako bez napora može dekodirati. Potreban im je strip za kratiti vrijeme dok čekaju autobus ili se voze tramvajem, ispijaju kavu, piće, jedu ili sjede u WC-u. Strip će progutati usput bez istinskog užitka i suvišnog udubljivanja. Žurno do zadnje stranice. Do sljedećeg broja i slične priče.

U Strip reviji VL objavljujemo stripove u nastavcima, uglavnom vrhunska ostvarenja u svakom pogledu. Možete, pa čak i morate, čitati ih ili razgledati nekoliko puta i uvijek ćete otkriti nešto novo. Nije neobično što na najvećim tržištima: francusko-belgijskom, talijanskom ili američkom, prevladavaju serijali s pričama koje ne završavaju jednim ili dva albuma. Priče traju godinama (Blueberry, XIII, Largo Winch, Thorgal, Lady S, Janitor, itd.), a završeci ostaju otvoreni. Ako ste prebrzo pročitali prethodnu priču, morate se vratiti, otkrivati, ponovo se uživljavati… Tako se održava tržište i kvaliteta autora koji moraju biti dovoljno dobri da pobude, i što je još teže, održavaju zanimanje čitatelja kroz niz godina. Neki čitatelji i odrastu uz takav serijal. I zauvijek ostanu ljubitelji ove likovne forme koja uz to što krati vrijeme i oplemenjuje svakodnevicu.

Stripove treba čitati polako, kao da vodite ljubav! A, i zašto bi se žurili?

Mladen Novaković, glavni urednik

Sadržaj

PEANUTS

autor: Charles Schulz


MOROCCO

autor: Milan Trenc

James Bond: U TAJNOJ SLUŽBI NJENOG VELIČANSTVA

autori: Henry Gammidge i John McLusky

Žene u bijelom: PSIHOZA

autori: Raoul Cauvin i Philippe Bercovici

Janitor: ANĐEO MALTE

autor: Vittorio Giardino

PERO SKITNICA

Autor: Clarence D. Russell

Zašto volim strip: ARSEN DEDIĆ

Arsen Oremović

Vatikan – ČUVARI SVETE STOLICE

Darko Pavičić

Podijelite ovo: