srVL08

Strip revija Večernjeg lista br. 8, travanj 2014

Peanuts, Janitor, James Bond, Poslejdnja granica, Kobni praznici, Žene u bijelom i Pero skitnica

Dragi čitatelji!

Maurović, Neugebauer, Radilović, Beker, Bednjanec, Dovniković, Delač, Reisinger! Ili možda Kordej, Devlić, Zimonić, Pavlović, Talijančić, Žeželj, Parlov, Biuković, Ribić,… Odzvanjaju li ta imena u ušima naših znalaca stripa? Zašto ovakvo retoričko pitanje?

U prošlom broju, namjerno nismo objavili ni jedan strip domaćih autora! Očekivao sam bar jedan protest nadobudnih kritičara i prigodnih strip analitičara – i nisam do pisanja ovog uvodnika dočekao ni jednu takvu reakciju.

Većina poruka, komentara, iako, vrlo pohvalnih, odnosi se na objavljivanje stripova u nastavcima, puno je prijedloga za nove popularne naslove, uvedbu dječjeg stripa, alternativu i koječega drugoga. Nedvojbeno, strip je popularan u Hrvatskoj, ali u komentarima, člancima, pregledima, osvrtima i intervjuima imamo toliko prenemaganja i razmetanja s inozemnim strip egzotikama, serijaliziranim komercijalnim strip konfekcijama i limitiranim autorskim „veličinama“ da bi se s pozicije te tobožnje stilske sofisticiranosti još više ignoriralo domaće autore i njihovo stvaralaštvo. Rado ću otrpiti stigmu nacionalnog stripofila, ali meni imena nanizana u početku uvodnika puno znače, puno više nego pojedina talijanska, francuska, belgijska ili američka komercijalna imena, pogotovo manirista nekih privremenih uspješnica kojima se nekritički divimo i dajemo vrijednost koju ni kod kuće nemaju. Na žalost, to je odraz stanja duha kod nas u svim područjima: politici, gospodarstvu, znanosti, kulturi, umjetnosti, pa onda i u stripu. Više cijenimo osrednje uvozno, nego vrhunsko domaće.

Ako smo malobrojni, ne moramo biti mali! U strip stvaralaštvu uvijek smo bili posebni i veliki!

Odabirom stripova za Strip reviju Večernjeg lista pokazujemo poštovanje kvalitenoj svjetskoj produkciji koju tisuće naših čitatelja očito, također, cijeni i rado čita, pa je razvidno da nismo stripovski šovinisti, ne favoriziramo isključivo „dobre stare“ domaće stripove.
Pokažimo više samopoštovanja, dajmo poticaja i priznanja i našim autorima, cijenimo svoje, ne zato što je domaće već zato što je vrijedno. Tako ćemo ohrabriti naše stripaše da i dalje proizvode i objavljuju dobre radove ne samo u inozemstvu već i doma, i u našim izdanjima.
Mi ćemo dati svoj obol i ni jedan broj više neće biti bez domaćeg autora. U ovom broju je premijera vesterna „Posljednja granica“ Milka Peke i Borisa Talijančića.

Čitajte nas i dalje, preporučite svojim prijateljima i javite nam se s prijedlozima i željama.

Mladen Novaković, glavni urednik

Sadržaj

PEANUTS

autor: Charles Schulz


Janitor: ANĐEO MALTE

autor: Yves Sente i François Boucq

James Bond: U TAJNOJ SLUŽBI NJENOG VELIČANSTVA

autori: Henry Gammidge i John McLusky

POSLJEDNJA GRANICA

autori: Milko Peko i Boris Talijančić

Kobni praznici: SAFARI

autor: Vittorio Giardino

Žene u bijelom: OKRUTNO RODILIŠTE

autori: Raoul Cauvin i Philippe Bercovici

PERO SKITNICA

Autor: Clarence D. Russell

Zašto volim strip: Don Živko Kustić

A. Rudi

O autorima stripa JANITOR

Podijelite ovo: