srVL07

Strip revija Večernjeg lista br. 7, ožujak 2014

Peanuts, Kobni praznici, Romeo Brown, Žene u bijelom, Lady S i Pero skitnica

Dragi čitatelji!

Naraštaj kojem pripadam odrastao je sa stripovima. Neki od nas naučili su čitati putem stripova i prije odlaska u školu. Kad danas razgovaram o svom otvorenom zagovaranju stripa s poznanicima i kolegama koji su akademski obrazovani, uspješnih karijera u raznim područjima, mnogi sa značajnim društvenim statusom, a koji su redom čitali stripove u mladosti, obvezno se podsjetimo i nekadašnjih zabrana čitanja stripova, jer su nas oni, tobože, odvraćali od učenja ili čitanja uzvišenijeg štiva. Tvrdilo se kako stripove čitaju duhovno lijene osobe, gotovani bez mašte i smisla za lijepo koji će sigurno završiti kao društveni marginalci.

Vrijeme je pokazalo da stripove ne čitaju marginalci. Mnogi iz mog naraštaja, inženjeri, doktori, profesori, poslovni ljudi, akademici(!), obiteljski ljudi poput mene i danas rado posegnu za dobrim stripom koji će ih najprije zabaviti, odmoriti, razveseliti,
a ako posjeduje onu magičnu likovnu vrijednost i duhovno obogatiti. Naravno, uz prijateljsko odobravanje i podršku, obvezno slijedi i prijedlog kako bi trebalo „ovim mladima“ predstaviti stare dobre stripove koji su njih same svojevremeno silno oduševljavali. Priča je ista kao za nogomet ili glazbu. Ipak, i današnja mladež čita stripove, a ne samo nostalgični sredovječnici i još stariji naraštaj. Možda ne onakve kakve smo mi čitali, jer su se ukusi promijenili s novim tehnologijama, spoznajama i životnim tijekovima. Stripovi su, začudo, postali i skupo štivo, pa se njihova dostupnost širem čitateljstvu smanjila.

Kvalitetni stripovi i danas se stvaraju diljem globusa. Naša Strip revija, uz stare uspješnice, svakim brojem donosi i nešto novo iz svijeta stripa, nešto što će biti odraz našeg vremena i zanimljivo većem broju čitatelja. Srećom iz obilne ponude možemo odabrati vrhunske autore i njihove sjajne radove. Takve ćete naći i u ovom broju: Giardino, Bercovici i opet Holdaway. Nemamo iluziju da će netko naučiti čitati uz naš magazin, ali da će uživati u odabranim stripovima to svakako želimo i vjerujemo.

Čitajte nas i dalje, preporučite svojim prijateljima i javite nam se s prijedlozima i željama.

Ugodno čitanje,

Mladen Novaković, glavni urednik

Sadržaj

PEANUTS: Dobri stari Charlie Brown

autor: Charles Schulz

KOBNI PRAZNICI: Bijele laži

autor: Vittorio Giardino

KOBNI PRAZNICI: Pod lažnim imenom

autor: Vittorio Giardino

ROMEO BROWN: Nastala Ming vaza

autori: Peter O’Donnell i Jim Holdaway

ŽENE U BIJELOM: Maratonac

autori: Raoul Cauvin i Philippe Bercovici

LADY S: Na Zdorovié, Šanijučka!

autori: Peter O’Donnell i Jim Holdaway

PERO SKITNICA

Scenarij i crtež: Clarence D. Russell

KGB – Tajna služba bivšeg SSSR-a

Zvonimir Despot

Zašto volim strip: Danijela Trbović

Milena Zajović

Strip autor: Vittorio Giardino, Raoul Cauvin i Philippe Bercovici

Podijelite ovo: