srVL22

Strip revija Večernjeg lista br. 22, lipanj 2015

Kroz minula stoljeća, Nackovi sinovi, Crne priče, Martina Mjesec, Peanuts, Partizani, Gladijator Pegula i Nježni

STRIPOVSKO PROLJEĆE
Proljeće ove godine obilježili su brojni događaji u vezi sa stripom. Uz uobičajenu nakladničku živahnost, uprkos težim uvjetima prodaje stripova, u pohvali stripu odgledali smo televizijske dokumentarce na temu hrvatskog stripa, u svibnju smo imali čak dva tradicionalna festivala posvećena stripu s brojnim domaćim i stranim autorima, te nekoliko izložbi. Izložbe stripa gostujućih autora bile su u prostorima u kojima su se održavali festivali, a posebne izložbe posvećene godišnjici pobjede nad fašizmom našeg proslavljenog Julesa Radilovića postavljene su u Radničkoj galeriji u Zagrebu i Galeriji EPEKA u Mariboru. Ljubitelji Julesovog opusa na temu Drugog svjetskog rata tako su mogli uživati u originalnim radovima u dva grada iz dvije različite države u istom razdoblju. U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori je 9. lipnja otvorena retrospektivna izložba Žarka Bekera, još jedne legende hrvatskog stripa, a posjetitelji je mogu pogledati do 26. srpnja ove godine.
Svi oni koji vole strip i smatraju ga dijelom autentične kulturne baštine, naravno, oduševljeni su činjenicom što se strip kod nas tretira jednako tako ozbiljno kao i film, pišu se kritike i organiziraju izložbe u najprestižnijim prostorima. Takav je razvitak potpuno logičan, ali ipak ima i onih koji žale za onim vremenima kad je strip bio samo izvrsna zabava. Naime, istina je da nijedna umjetnička vrsta ne živi od kritičara i povjesničara, već od vitalnosti svojih autora.
Objavljivanjem raznovrsnih stripova nastalih u različitim razdobljima i podnebljima, uredništvo Strip revije Večernjeg lista doprinosi trendu popularizacije stripa. Želimo imati što veći broj čitatelja, i to da nas rado čitaju – samo da nam je pogoditi ton u kojem su podešena srca i osjećaji našeg vremena.
Dolazi ljeto, za mnoge jedno opuštenije razdoblje za koje se i mi spremamo s novim stripovima i projektima u želji da ljubitelji stripa uživaju u svom omiljenom štivu.

Mladen Novaković

Sadržaj

Kroz minula stoljeća: TATARI

Autori: Zvonimir Furtinger i Julio Radilović – Jules
13. stoljeće. Tatari na čelu s Batu Kanom u svom osvajačkom pohodu na Europu provaljuju u Ugarsku. Hrvatsko–ugarski kralj Bela VI. bježi pred njima u Austriju, a zatim u Hrvatsku. S obitelji se sklanja u Gradec, naselje na Gričkim goricama u podnožju planine Medvednice. U strahu od tatarske vojske mnogi bjegunci također pristižu u Gradec da bi se kasnije organizirano uputili prema Dalmaciji. Nakon zauzimanja dijela kontinentalne Hrvatske, Tatari kreću prema hrvatskoj obali. Zaustavlja ih vijest o smrti Ogotaj Kana, strica Batu Kana i nasljednika velikog Džingis Kana. Odlučuju prekinuti invaziju i vratiti se u Aziju. Požar iz stepe koji je ugrozio čitavu Europu, ugasio se tako sam od sebe.

NACKOVI SNOVI

Autori: Ivo Antič i Miki Muster prema književnom djelu Josipa Korbana
Autor crteža je legendarni strip autor Miki Muster, poznat i kao “Slovenski Disney”, ovogodišnji dobitnik Prešerenove nagrade za životno djelo, najvećeg priznanja za doprinos u kulturi koje se dodjeljuje u susjednoj nam Sloveniji. Radnja ovog stripa odvija se noću na rubu šume. Maleni dječak Nacek, zajedno sa svojim životinjskim prijateljima (s kojima može razgovarati), hrabro kreće u plemenitu akciju oslobađanja male sove zatočene u kavezu zoološkog vrta. Svesrdno će im pomoći lukavi ježić kojeg je Nackov otac nedavno donio kući. Noć, jednako kao i šuma, posjeduje određenu tajnovitost, svojevrsnu magiju nečega neobjašnjivog, sakrivenog i neistraženog upravo poput snova u kojima smo vođeni onim praiskonskim i nesvjesnim u nama.

Crne priče: GLAZBA ZA PRIVATNOG DETEKTIVA

Autor: Alfonso Font
Deziluzionirani i egoistični privatni istražitelj ucjenjuje privlačnu mladu ženu nakon što otkrije da ona vara svog bogatog supruga. Uz whiskey s ledom, dim cigarete što se polako izvija i solo alt saksofona u pozadini čiji se topli i sugestivni zvuci jazza razliježu u noći velegrada, španjolski majstor stripa Alfonso Font u svojem najboljem izdanju pripovijeda priču o osamljenosti, požudi i lažima. Sa svršetkom koji ostavlja gorak okus u ustima, ”Glazba za privatnog detektiva” pravo je remek-djelo detektivskog žanra u stripu.

Martina Mjesec: KRISTOV KONOBAR

Autori: Darko Macan i Goran Sudžuka
Najzgodnija heroina novijeg hrvatskog stripa, neodoljiva Martina Mjesec, na sebi svojstven način pokušava riješiti nedoumicu oko utvrđivanja izvornog porijekla jednog od najpoznatijih predmeta u čitavoj ljudskoj povijesti – Svetog grala. U trećoj uzbudljivoj epizodi njenih pustolovina ”Kristov konobar” doznajte hoće li joj to i uspjeti! Akcijsko humoristički strip iz radionice zagrebačkih autora Darka Macana i Gorana Sudžuke.

Martina Mjesec: ROĐEN 11. RUJNA

Autori: Darko Macan i Goran Sudžuka
Martina Mjesec pomaže prijateljici čiji nestali dečko, novopečeni pisac bestsellera, nije onaj za kojeg se izdaje i zapravo je bivši pripadnik tajne vladine obavještajne službe. Moć teleportacije koja mu se nekontrolirano javlja u trenucima pretjeranog uzbuđenja, otežat će Martininu namjeru da rasvijetli poprilično zamršen slučaj i posloži kockice u epizodi ”Rođen 11. rujna”, a kao dodatna nevolja, tu će se naći i nemilosrdni agent, također u potrazi za nestalim…

PEANUTS

Autor: Charles Schulz

Partizani: KONVOJ ZA EL SHATT

Autori: Đorđe Lebović i Julio Radilović – Jules

Gladijator Pegula: NAVIJAČI

Autor: Nikola Listeš

NJEŽNI

Autor: Ivica Bednjanec

MIKI MUSTER: Od cenzure do najvećeg priznanja

Autor: Ciril Galr

Podijelite ovo: