SRVL-45

Strip revija Večernjeg lista br. 45, svibanj 2017

Ideja od milijun dolara, Byron P.D., Tex i Mex, Privado, Tatica

IDEJA OD MILIJUN DOLARA

Crtež: Michal Suchánek · Scenarij: Ondřej Neff

SRVL-45-ideja

Znanstveno-fantastična priča o troje odbjeglih zatvorenika i važnom filozofskom pitanju: je li smeće, ili je izvor bogatstva, ili je nešto treće?


BYRON P.D.: Portret
Scenarij: Alberto Moreno  ·  Crtež: Rodrigo Luján

SRVL-45-byron

Maglovite ulice viktorijanskog Londona prirodni su rasadnik zločina. Međutim, ako se u sve uplela crna magija i nadnaravno, razriješit ga može samo neobičan psiho-detektiv, ljubitelj mačaka i prolaženja kroz zidove, Byron P.D.


TEX i MEX: Lovci na skalpove (3)
Scenarij: Peter Wiechmann· Crtež: Juan Sarompas

SRVL-45-tex-mex

Završni dio uzbudljive potrage za izgubljenim rudnikom zlata.

Pročitajte i članke Otimanje Divljeg Zapada i Lovci na skalpove, revolveraši i razbojnici.


PRIVADO: Oproštajni blues
Autor: Alfoso Font

SRVL-45-privado

Strip u stilu detektivskog film noira vodi nas na ulice New Yorka i priča o velikim odlukama posrnulog privatnog istražitelja.


TATICA
Autor: Nob

SRVL-45-tatica

Video igrice… bah!


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-45-peanuts

Lucy kuje planove za sjajnu budućnost.


PRIJE UVODA U PERU K. (i malo poslije)
Razgovarala: Branka Hlevnjak

kvesic

Intervju s Perom Kvesićem o Poletu, antistripu i još ponečemu.


MUZEJ STRIPA U ZAGREBU: POTREBA ILI JOŠ JEDAN KULTURNI HIR
Autor: Mladen Novaković

SRVL-45-muzej

Otkrivamo  planove za sljedećih deset godina STRIPFORUM-a


Čuvari budućnosti stripa

Na posljednjem festivalu stripa u Zagrebu predstavljena su dva domaća strip autora svojim prvim albumima.  Strip „Jomar“ s epizodom „Zubar dunavski“, likovnog autora Vladimira Davidenka po scenariju Milka Peke čitatelji su već mogli pročitati u prošlim brojevima
Strip revije Večernjeg lista, a strip „Sjećanja 1. dio“ je prava premijera i prvi strip album Tomislava Košte iz Zadra/Preka.

Iako, u sjeni velikana stripa (Bernet, Font, Boucq, Riso, Freghieri, Nizzoli, Parlov) koji su zauzeli medijski i promotivni prostor, ipak su zapaženi i lijepo primljeni.  STRIPFORUM-u su stigle pohvale za promicanje novih autora, a oni su dobili puno pohvala na likovnoj kompetentnosti i odvažnom izravnom kolornom slikanju scenarija, što se usuđuju samo rijetki majstori stripa (npr. Ribić ili Rosinski).

Davidenko je pri kraju s jednom novom pričom iz lokalne današnjice, pa možemo očekivati njegovo ponovno pojavljivanje na stranicama naše Strip revije. Tomislavu Košti su otvorena vrata  našeg magazina, pogotovo za njegove kratke crno-bijele grafičke priče. On je na tragu sjajnog, ali neukrotivog Alema Ćurina po grafičkoj profinjenosti, te, uz malo više iskustva s tiskovinama i potpune prilagodbe stripovskoj naraciji, može jako daleko dogurati.

Na festivalu se pojavio i poveći broj domaćih autora koji su izlagali, razgovarali s posjetiteljima, poneki su i crtali. Oni su, uz brojnu mlađu publiku koja se motala po festivalu, škole crtanja, sve veće zanimanje za strip i tradiciju stripa koja se, ipak, održava, pravi zalog budućnosti hrvatskog stripa.

U ovom broju u jednom programskom tekstu iznosimo našu ideju o „Muzeju stripa“ (ili kako će se već zvati) za koji postoje vrlo dobre osnove, oduševljenje pojedinaca do čijeg nam je mišljenja stalo, čak i pristojno zanimanje kulturnih ustanova, ali i puno rada i vrijednih suradnika da bi se projekt realizirao. Promicat ćemo na puno načina ovu ideju, tražiti prostor, sredstva i suradnju pa tako očekujemo i reakcije naših čitatelja, jer se projekt može ostvariti samo zajedničkim snagama.

Molimo vaše prijedloge i razmišljanja.

Nastavlja se…

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: