Sjecanja

Sjećanja

Prvi dio sjećanja Dana Fadila

LIKOVNJAK U DEVETOJ UMJETNOSTI

Strip je tijekom godina prošao svoju umjetničku evoluciju od pukog dodatka novinama za zabavu do prestižnih izložbenih prostora i vrijednih kolekcionarskih zbirki. Strip umjetnost je stekla umjetnički dignitet – izrađen je njegov kulturni rodoslov i estetska legitimacija. Strip kao polivalentni enformel spada među najkarakterističnije svjetonazorne modele današnjice i neodvojiv je od čovjeka zapadne kulture te je postao univerzalni jezik od Japana do Južne Amerike.

U hrvatskom kulturnom svijetu, također, postoji zanimanje za strip, cijeli spektar bavljenja od antikvarskog i kolekcionarskog do znanstvenog i umjetničkog. Nažalost, to bavljenje je u pravilu pasivno. Sve je rjeđa pojava zrelog autora koji nas odmah može uvjeriti u velike stripovske domašaje u budućem radu. Nemaju puno prostora i prilike za objavljivanje svojih radova, da pokažu svoju kvalitetu, jer je tržište stripova smanjeno i ograničeno.

U trenutku dok pišem ove retke o djelu Tomislava Košte na raspolaganju mi je relativno malo njegovog likovnog narativnog materijala. Ono što imam pred sobom daje za vjerovati da se radi o autoru koji ima ozbiljan potencijal u svijetu stripa.

Likovnjaci koji su emigrirali u svijet stripa, u pravilu ostaju zatočeni u tom okrilju, povjesničari umjetnosti ne smatraju ih likovnim umjetnicima kao npr. štafelajne slikare, kipare, performere, moderniste, avangardiste i ine umjetnike koji se izražavaju likovnim sredstvima. Pravilo ima iznimke. Jedna od njih je autor albuma koji imate u rukama.

Na Tomislava Koštu skrenuli su mi pažnju prije nekoliko godina kad je dobio nagradu na festivalu ilustracije i stripa u Virovitici (Crtomat! 2015). Bilo je izloženo nekoliko tabli stripa koji je pred čitateljima. Prošle godine sam kao urednik mjesečnog strip magazina dobio na uvid veliki dio tog stripa s ponudom za objavljivanje. Likovno, strip izrađen čistom slikarskom tehnikom dopao mi se na prvi pogled. Kombinacija realističkog i impresionističkog stila, čistog kolorita, kompetentnog osjećaja za anatomiju, oblike, ambijent, samouvjereno kadriranje s hrabrim izmjenama planova već na prvi pogled odaje likovno sazrelog autora.

Autor je prihvatio veliki izazov odabravši epsku priču nadahnutu uskim krugom sanjara i prokletnika u neko izmišljeno povijesno vrijeme. Inspiraciju crpi iz religije, duhovnog misticizma, legendi i mitova. U krajnjoj liniji, oniričnost i simbolistička prenapregnutost ovog duhovnog svijeta bliža je zvjezdanim domašajima Rosinskog (Thorgal, Grof Skarbek)  nego pomodnim fascinacijama superherojima (Conan) ili pseudopovijesnim temama današnjeg naraštaja crtača nadahnutim popularnim TV serijalima i filmovima (Igre prijestolja, Vikinzi).

Košta već ima potpuno izgrađen vizualni stil i svoj osobni stil naracije s povremenim ustupcima tradicionalnim pripovjedačkim postupcima. Ipak, kao što svjedoči i ovaj album, on ponajbolje pokazuje svoj talent u izražavanju nabijenih poetskih osjećaja isključivo likovnim sredstvima. Sjajnom montažom svakodnevnih prizora, pejzaža, prirodnih i urbanih krajolika, mora i ljudi autor stvara začudni ugođaj, zasićenu atmosferu svakodnevnice i sudbonosnih, fatumskih događaja koji ovakvom uporabom boja zadobivaju impresionističke konture stvarnosti.

Likovni stil autora vjerojatno je uvjetovao temu i priču koju je odabrao oslikati. Strip je pun kadrova koji su vizualno i slikarski vrijedni sami po sebi. Upravo je likovna naracija dominantna i pokazuje autorove preferencije.

Uvjeren sam da će likovni sladokusci imati veliko zadovoljstvo kod čitanja i gledanja ovog albuma oslikanog i ispričanog silinom Koštine imaginacije koji uspijeva izložiti viziju jednog povijesnog svijeta punom osjećaja melankolije, nečeg uznemirujućeg mističnog i kobnog.
Vjerujem da je ovo početak jedne značajne karijere u stripu. To je i veliki izazov za buduća čitanja.

Mladen Novaković

6184-Sjecanja-blok-7

 

48 stranica Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, travanj 2017.
Autor Tomislav Košta
Podijelite ovo: