Jomar-naslovna

Jomar: Zubar Dunavski

Prvi album o hrvatskom ratniku u potrazi za novom domovinom.

Priča Zubar Dunavski smještena je u rani srednji vijek, u drugu polovicu šestog stoljeća, u vrijeme nakon raspada Zapadnog Rimskog Carstva, a u doba rasta istočne polovice nekadašnjeg imperija – Bizanta. Zubar je riječ na starohrvatskome jeziku koja označava europskog bizona, koji je već tad bio rijedak uz Dunav, čije su moćne vode bile granica svjetova i u doba starog Carstva. Oko tih voda dunavskih sad se sukobljavaju sile starog i novog – civilizacije koja umire i svijeta koji je u nastajanju, a baš sve je uključeno u tu mijenu – priroda, bogovi, religije i ljudi.

Ovako je scenarist Milko Peko opisao kontekst svoje nove priče u jednom uvodnom tekstu koji mi je dostavio predstavljajući svoj novi projekt u suradnji s akademskim slikarom Vladimirom Davidenkom. Rimsko razdoblje povijesti civilizacije sve je popularnije u ovom stoljeću, što se odrazilo u gotovo svim oblicima umjetničkog izraza od literature, filma, dokumentarnog i igranog, do stripa.

Ideja je bila zanimljiva, na tragu onoga što su davno začeli Zvonimir Furtinger i Jules Radilović u svom već klasičnom stripu „Kroz minula stoljeća“ uvodeći Hrvate na povijesnu scenu, dok se pred novom sirovom snagom rušila jedna stoljetna moćna civilizacija. Strip o mladom Jomaru usredotočen je na zatamnjeno i neobično važno razdoblje naše povijesti. Drmaju se temelji vjera i uvjerenja i jedan narod izrasta kao novi nositelj povijesti. Prošlost koju nismo upoznali ponavlja se. Upoznata prošlost otvara prostor za zbivanje budućeg. Svakodnevno smo suočeni s dvojbama o urušavanju poretka, nesigurnim vremenima, radikalnim mijenama svijeta na koji smo bili navikli, jer ratovi i sukobi po već poznatom povijesnom obrascu nikako ne prestaju. Zbog toga je umjetnicima dopušteno odabrati vlastitu fantaziju, svoj fragment povijesti i raditi tako kao da postoji univerzalni nacrt postojanja u kojemu će i njihov uradak biti ugrađen u kolektivnu svijest.

U svakom slučaju, dodana vrijednost Jomara je likovni autor u ovom projektu. Vladimir Davidenko već je surađivao s nama kolorirajući strip „Neretljanski ratnik“ autorskog dvojca Boris Talijančić i Milko Peko. Davidenko se ovaj put odvažio na samostalni likovni autorski poduhvat radeći strip izravno bojama, što smo s veseljem prihvatili, sukladno izvornoj namjeri i ciljevima Stripforum-a da podupire obećavajuće kreativne potencijale domaćih autora, posebno onih koji još nisu objavljivali. Ovaj samostalni prvijenac Vladimira Davidenka po scenariju Milka Peke pokazuje kako s pravom možemo smatrati da smo dobili još jednog domaćeg strip autora pred kojim je lijepa budućnost.

Mladen Novaković

6186-jomar-blok-45

 

52 stranice Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, travanj 2017.
Scenarij Milko Peko
Crtež i boja Vladimir Davidenko
Podijelite ovo: