sr15

Strip revija br. 15, rujan 2014

Rođak iz kamenog doba, Rudnici kralja Solomona, Emil, Slon i miš, Fist Cosmetic, Tupko, Budala & Zakon, Lupo na Divljem zapadu, Prot Pikčers 1992.

Godine upornog i predanog rada urodile su konačno plodom: stripovi izlaze u novinama i revijama. Prošle godine uspostavljena je partnerska suradnja s Večernjim listom, te je modificirani oblik naše, STRIPFORUM-ove revije, počeo izlaziti uz Večernji list svake posljednje nedjelje u mjesecu. Uz to, strip, primjeren dobi čitatelja redovito, već godinu dana izlazi u dječjem magazinu 24 sata dječji zabavnik, te u listu Radost koji također izdaje Večernjak. Konačno, novi nogometni strip nastao na naš poticaj počeo je redovito izlaziti u sportskom tjedniku MAX!

STRIPFORUM je na taj način ostvario jedan važan programski cilj, povezivanje s novinskim nakladnikom kao promotorom i jakim tržišnim distributerom stripa. U toj sprezi entuzijazma i profesionalne organizacije mogli smo ponuditi strip po puno nižim cijenama od elitiziranih izdanja koji su do prije nekoliko godina prevladavali na tržištu. Došli smo do više tisuća čitatelja različitih naraštaja kojima je strip i u ovim recesijskim vremenima dostupan i opet mogu uživati u junacima koji govore u oblačićima. Vjerujemo da smo i drugim nakladnicima vrijednih elitnih izdanja, albuma, grafičkih novela, sveski i drugog stripovskog štiva pomogli u tržišnom uspjehu, jer su stripovi ponovo „cool”.

Ostvarivši ono što je bilo planirano prilikom pokretanja naše Strip revije, nakon 14 brojeva, ostalo je otvoreno pitanje njene budućnosti. Nakon kraćeg zasluženog predaha nastavljamo. Na to nas obvezuje ne samo potpora vjernih ljubitelja stripa, već i Grada Zagreba i, najnovije, Ministarstva kulture! Strip revija će i dalje izlaziti ne mijenjajući koncepciju. Posezat ćemo u našu i svjetsku stripovsku baštinu, podupirati kvalitetne autore mlađe generacije, donositi tekstove iz povijesti stripa, zanimljivosti iz svijeta stripa i otvoriti vrata svima koji žele kvalitetno suradivati.

U ovom broju predstavljamo sjajan strip Waltera Neugebauera „Rođak iz kamenog doba” koji od premijere 1943. u Zabavniku do sada nije bio repriziran. Predstavljamo i nepoznati rad Julesa Radilovića „Lupo, Tornado Jim” koji je po scenariju Zvonimira Furtingera pedesetih godina prošlog stoljeća nacrtao za njemačkog nakladnika Rolfa Kauku (Fix und Foxi). Ovo je premijerno objavljivanje tog stripa. Također, po prvi put nakon premijere objavljujemo i strip „Blago kralja Solomona” crtača Ferde Bisa po romanu H. Ridera Haggarda koji je izlazio u beogradskom Mika Mišu davne 1941.

Tekstualna poslastica broja je pregledni tekst Krešimira i Željka Mišaka o fanzinskim godinama stripa.

Uvodnik je, priznajem, prožet neskrivenim oduševljenjem zbog uspjeha našeg projekta popularizacije stripa, ali na kraju, ipak, loša vijest. Strip revija se neće više prodavati na kioscima, ali bez obzira na to se nadam da će nekako doći u ruke ljubitelja stripa.

Do sljedećeg broja!

Mladen Novaković

Sadržaj

ROĐAK IZ KAMENOG DOBA

Scenarij i crtež: Walter Neugebauer

RUDNICI KRALJA SOLOMONA

Scenarij i crtež: Ferdo Bis

EMIL – MILICAJAC

Scenarij: Darko Macan
Crtež: Franjo Anžlovar

SLON I MIŠ

Scenarij i crtež: Dario Kukić

FIST COSMETIC

Scenarij: Dario Kukić
Crtež: Tihomir Tikulin – Tico

TUPKO

Scenarij i crtež: Nedeljko Dragić

BUDALA & ZAKON

Scenarij i crtež: Zoran Stojiljković – Kiza

LUPO NA DIVLJEM ZAPADU

Scenarij: Zvonimir Furtinger
Crtež: Julio Radilović – Jules

PROT PIKČERS 1992.

Scenarij i crtež: Dubravko Mataković

MAJSTOR STRIPA – FERDINAND FERDO BIS

Krešimir Zimonić

HRVATSKE FANZINSKE GODINE

Krešimir i Željko Mišak

ZORAN STOJILJKOVIĆ – KIZA

Zdravko Zupan

DVIJE TRI O TORNADO JIMU

Julijo Radilović – Jules

Podijelite ovo: