partizani2

Partizani, integral 2

Epizode: Most, Obalski lovci, Doušnik, Otmica i Klopka za Dragona

U drugom integralu Partizana objavljujemo pet epizoda iz pera trojice scenarista, o čemu Ervin Rustemagić kaže:

“…I onda sam se jednog dana našao sa mojim prijateljem Hajrudinom ‘Šibom’ Krvavcem, jednim od najvećih i najcjenjenijih režisera u bivšoj Jugoslaviji. I dok smo sjedili u kafani Park u centru Sarajeva, ispričao sam mu o problemima koje sam imao u potrazi za scenaristom. I Šiba mi je tada rekao: “A zašto ne pokušaš sa mojim scenaristom Đorđem Lebovićem?” Za trenutak sam se našao u nedoumici: Kako da to meni nije palo na pamet?!? Vjerovatno zato što Lebović nikada nije radio na stripu, a ja na tom poslu nisam mogao zamisliti tog velikog pisca filmskih i TV scenarija, i nagrađivanog dramskog pisca, čije su predstave tada izvođene u petnaestak zemalja. Šiba mi je obećao da će još to isto veče nazvati Lebovića i pitati ga da li bi ga zanimalo da sa mnom porazgovara o tom projektu.
Srećom, Lebović je bio zainteresovan, ali mi je rekao da je trenutno toliko zauzet da bi teško mogao odvojiti vrijeme za strip. Zato mi je predložio da za prvu epizodu adaptira svoj filmski scenario “Konvoj za El Shatt”, koji je zbog problema sa budžetom još bio na čekanju. A ja sam vjerovatno bio toliko impresioniran time što je Lebović pristao, da sam odmah i bez razmišljanja prihvatio njegov prijedlog. Čovjek je iza sebe već imao ogromne uspjehe sa dramama, filmovima i TV serijama, da nisam mogao ni zamisliti nekoga ko bi mogao biti bolji izbor. “Valter brani Sarajevo”, film za koji je Lebović napisao scenario, a Šiba ga režirao, bio je distribuiran u 60 zemalja…
…Lebović je bio veliki profesionalac, ali je stalno imao jako mnogo obaveza, tako da nije mogao napisati onoliko epizoda “Partizana” koliko sam ih ja od njega tražio. I tako je, da ne bismo pravili preveliku vremensku pauzu u produkciji, Jules predložio da Marcel Čukli, njegov kolega iz Zagreba, napiše jednu epizodu, što je Čukli sa uspjehom i uradio. I onda me je ponovo Lebović, nakon što je napisao svoju sljedeću epizodu “Otmica”, obavijestio da radi na jednom velikom TV projektu i da mi u narednih 5-6 mjeseci neće moći napisati novu epizodu. Tada sam ja uskočio i sam napisao jednu epizodu…”

Cijena primjerka je 150 kuna / 20 eura.

partizani2-3

Crtež: Julio Radilović – Jules Biblioteka Kroz minula desetljeća
128 stranica Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, kolovozj 2015.
Stripovi: Most (scenarij: Đorđe Lebović)
Obalski lovci (scenarij: Đorđe Lebović)
Doušnik (scenarij: Marcel Čukli)
Otmica (scenarij: Đorđe Lebović)
Klopka za Dragona (scenarij: Ervin Rustemagić)
Podijelite ovo: