stripVL26

Strip revija Večernjeg lista br. 26, listopad 2015

Old Pa Anderson, Munja, Zuzunko, Pejo Pelikan, Cat Claw, Ponos ratnika, Crne priče, Gladijator Pegula i Peanuts

OLD PA ANDERSON
Scenarij: YvesH. · Crtež: Hermann

old-pa-anderson

Svjetska premijera novog stripa svjetskog velikana stripa Hermanna po scenariju njegovog sina Yvesa!
Mississipi šezdesetih godina prošlog stoljeća. Pred nama je dramatična priča o osvetničkom pohodu starog Old Pa Andersona zbog nasilne smrti svoje malene djevojčice Lizzie nakon što mu je supruga umrla od tuge. To je vrijeme vrhunca sukoba crnih i bijelih stanovnika na jugu Amerike zbog rasne diskriminacije. Mississipi ima svoje „zakone“: obespravljeni crnci trpe nepravdu, iživljavanje i nasilje bjelaca u čemu i predstavnici zakona nerijetko aktivno sudjeluju.
Old Pa Anderson je izgubio i posljednju životnu utjehu nakon što mu je od tuge umrla Old Ma, neutješna još od dana prije osam godina kad je nestala njihova ljubimica Lizzie. Slučajno doznaje detalje tog nerazjašnjenog nestanka i počinje svoju istragu. Saznavši imena bjelaca koji su krivci za nestanak Lizzie razgnjevljeni Old Pa traži osvetu i to mu je jedini životni cilj. Pronaći i posljednjeg nasilnika koji je sudjelovao u umorstvu njegove ljubimice…
Hermann je ovim stripom potvrdio sve ono što ga je odlikovalo tijekom plodne karijere: dinamična akcijska priča s malo dijaloga, sjajno filmsko kadriranje, otužna atmosfera južnjačkog podneblja šezdesetih, jezgrovito i jasno profiliranje likova…
Strip revija Večernjeg lista je počašćena premijernom objavom ovog sjajnog stripa jednog od svjetskih velikana stripa.

Pročitajte i članak Marina Radišića: “Hermann Huppen – Savršenstvo montaže stripovskih kvadrata”.


In memoriam: ZDRAVKO ZUPAN

Munja

munja

Zuzunko

zuzunko

Pejo Pelikan

pajo-pelikan

Pročitajte i članak Mladena Novakovića: “Veliko djelo samozatajnog strip kroničara”.


CAT CLAW: Krv nije mlijeko
Scenarij: Slavko Draginčić · Crtež: Branislav Kerac

cat-claw

Carolinu Connor, studenticu biologije ogrebala je mačka ozračena zracima iz sigma-trona (?) i postala je žena, oprostite, djevojka mačka koja vidi u mraku, može uvlačiti i izbacivati nokte, ima razmjerno uvećanu snagu, uvijek se dočeka na svoje duge noge i, pretpostavlja se, poblesavi u veljači. Za razliku od ostalih super-heroja kojima je kostim svetinja, Cat Clow redovito dere svoje mrežaste čarape i gubi djelove kostima u nizu sukoba i borbi (istina, češće gornji dio nego donji, ali samo zbog toga što autor Bane Kerac, ipak, pazi da Cat Claw bude erotična, ali ne porno heroina).
Cat Claw je strip super-junakinja koja je postala zaštitni znak crtača Branislava Kerca. Scenarije su pisali Svetozar Obradović, Slavko Draginčić te Bane Kerac.
U ovom broju novi doživljaji Cat Claw, zapravo uvod sa zapletom u našu priču: iznenadna smrt na ulici, otmica Connie Drake, tajanstveni mafiozo, znatiželjni novinar… Kako će ženska verzija Spidermana odoljeti izazovima, saznat ćete, ako budete pratili našu Strip reviju.


PONOS RATNIKA: Ljudevit Posavski (2)
Scenarij: Milko Peko · Crtež: Boris Talijančić

ljudevit

Nastavlja se napeta priča o vozačima teških kamiona što prevoze dragocjenu rudaču po opasnim brdskim cestama. Provjerite kako se završila priča Zena, Vratolomca, Fratra i ostale ekipe u zemlji koju je i Bog zaboravio.


CRNE PRIČE: Pogubljenje
Autor: Alfonso Font

pogubljenje

Ispod pera legendarnog španjolskog autora Alfonsa Fonta nastale su kratke priče s neočekivanom morbidnom poantom. Jednu od tih priča o strahu osuđenika na smrt donosimo u ovom broju Strip revije. Briljantno grafičko djelo jednog od najprofinjenijih majstora pera za sve ljubitelje stripa.


GLADIJATOR PEGULA: Veliki prorok
Autor: Nikola Listeš

pegula

Ni Rimljani nisu bili bez želje za predskazanjima i želje za povratkom u budućnost . Što radi Nostradamus među Rimljanima? Tko još vjeruje u njegova proročanstva? Pegula, naravno.


PEANUTS
Autor: Charles Shultz

peanuts


Zdravko Zupan: nema lijepih riječi za smrt prijatelja

Nema lijepih riječi kojima bi se moglo govoriti o smrti! Pogotovo kad ona dođe iznenada, posve neočekivano, i pokida osjetljive niti jednog života. Tog jutra, negdje u dalekoj zračnoj luci iz mobitela me zaboljela vijest o Zdravkovoj smrti. Znao sam da poboljeva, da je vrlo osjetljiva zdravlja, ali vijest mi je bila šokantna, nevjerojatna, grozna.
Zdravko je bio član STRIPFORUM-a i član našeg uredništva Strip revije. Unatoč udaljenosti često je davao savjete, primjedbe, prijedloge, vijesti, slao korisne materijale, i na svaki drugi način trudio se doprinositi da naša Strip revija bude što bolja i čitljivija.
Zdravko je bio moj dragi prijatelj, ne samo zbog prepoznatljive strasti prema stripu, koji smo obojica jednako jako voljeli, bio je duša od čovjeka u svakom pogledu. Želio sam se još dugo družiti s njim. Razgovarati o stripovima, njegovim poznanstvima, strip autorima, o zajedničkim projektima, o Mauroviću, povijesti stripa, muzeju, enciklopediji, o njegovom autorskom radu, poznanicima, obitelji. Prikupljao sam materijale za njegove članke i knjige, i on je isto činio za mene. Prilikom susreta znali smo veliki dio noći provoditi u mirnim beogradskim kafanama vodeći nezavršene i pametne i besmislene razgovore. O svemu. O stripu je znao sve, pa je to, ipak, bila tema koja je prevladavala tijekom noćnih bdijenja. Svoju obitelj, posebice Stelu, kćer jedinicu, Zdravko je jednostavno obožavao, pa su i obiteljske prilike bile draga tema razgovora.
Mnoge smo zajedničke planove namjeravali ostvariti u skoroj budućnosti. Iznenadna smrt onemogućuje da bilo što od toga bude oživotvoreno. I dok ovo pišem osjećam se tugaljivo i usamljeno, jer više neću imati priliku s njim podijeliti razmišljanje o našem magazinu, stripovima, obitelji… Te osjećaje dijelim sa svima čije je živote dotaknuo i oplemenio i koje je ostavio zaprepaštene, tužne i nijeme svojim preranim, nenadanim i tragičnim odlaskom.
Mogu se samo pokloniti još jednom njegovom velikom stripovskom djelu, obzirno iskazati sućut i poštovanje njegovoj obitelji, prijateljima i poštovateljima i zašutjeti, ne znam što bih više.

Nastavljamo dalje, jer znamo da bi i on to tako želio…

 

Mladen Novaković

Podijelite ovo: