korice-tajna-bijele-planine

Tajna bijele planine

Album koji progovara o bolestima suvremenog društva.

Tajna bijele planine scenarista Milka Peke i crtača Vladimira Davidenka je jedan od rijetkih novih stripova koji obrađuje temu iz suvremenog života u Hrvatskoj. Već je objavljen u Strip reviji Večernjeg lista te dobio vrlo lijepe ocjene i podršku zbog priče koju su svi mogli prepoznati temeljem dnevnoga iskustva.
U našem stripu prevladavaju teme koje su žanrovski neutralne ili neodređene. Priče su pretežno povijesno ili futuristički utemeljene, vrlo često u krajolicima ili okruženjima koja su uglavnom izmišljena. U vremenu kad se upravo traže priče koje ne odražavaju našu sumornu i bremenitu stvarnost, nije bilo lako obraditi u stripu priču koja je realistična i suvremena, pogotovo što problematizira društvene devijacije i zloporabu naše baštine i prirodnog bogatstva koje moramo sačuvati za buduće naraštaje.
Od samog početka suradnje s Milkom Pekom poticao sam ga da napiše scenarij za strip sa suvremenom temom iz naše svakodnevnice po izboru, koja zapravo nudi niz problematičnih, često kriminalnih poduhvata predstavnika nove klase kriminalaca i manipulatora koji beskrupulozno koriste inertnost i nesnalaženje naših ljudi u novim okolnostima vlastite države.
Svakodnevno smo svjedoci bespoštedne borbe za uzurpiranje moći i iskorištavanja nacionalnog bogatstva s ciljem bogaćenja grabežljivih pojedinaca. Naravno, društvo pokušava odgovoriti na taj kriminal ali u svakodnevnoj borbi za preživljavanje ponekad to i nije uspješno.
Stripom je moguće progovoriti i o takvim pojavama. No priča koja bi privukla pozornost čitatelja ipak mora biti dinamična, posebna, jezgrovita i moralna, kako to priliči stripskim stereotipima.
Mišljenja smo da je „Tajna bijele planine“ postigla dobrim dijelom upravo te vrijednosti. Ako ništa drugo, to je još jedan glas protesta protiv nepravdi, zloporaba, lažnog domoljublja, iskorištavanja nacionalnih dobara, ugrožavanja naše budućnosti kojima svjedočimo u ovim vremenima.
Nadamo se da će to biti poticaj i drugima da obogate ovaj stripski žanr svojim pričama i progovore o našoj stvarnosti.
Scenarist Milko Peko i Vladimir Davidenko pokazali su se i ovaj put kao izvrstan dvojac autora koji još puno mogu dati domaćem stripu.

Mladen Novaković

 

56 stranica Tvrdi uvez Nakladnik: STRIPFORUM, travanj 2018.
Scenarij Milko Peko
Crtež i boja Vladimir Davidenko
Podijelite ovo: