SRVL-56

Strip revija Večernjeg lista br. 56, travanj 2018

U zelenom paklu Mato Grossa, Berlin 1936: Dossier E.L.V.I.S., Lancun, Čudni su putevi…, Strip junaci na kauču dr. Pliška, Comanche, Peanuts, Funtazije, Tatica

Tibor Sekelj priča: U zelenom paklu Mato Grossa
Scenarij: Norbert Neugebauer · Crtež: Julio Radilović – Jules

Prva i jedina epizoda serijala o putovanjima Tibora Sekelja.

Pročitajte i članak Tibor Sekelj – Mondvojaĝanto, priču o o svjetskom putniku i
istraživaču, popraćenu Julesovim skicama za strip.


Berlin 1936: Dossier E.L.V.I.S.
Autor: Milan Trenc

Dva pustolova zakasnila su na Olimpijske igre, ali će zato razotkriti zločinački plan.


Lancun
Autor: Tomislav Košta 

Kroz niz scena i simbola ispričana je priča o tragediji malog mjesta.


Čudni su putevi…
Autor: Alfonso Font 

Svaka sličnost sa stvarnim događajima sasvim je slučajna.


Strip junaci na kauču dr. Pliška: JOE DOLTON
Autor: Dirick

Dijagnoza: kompleks četvorostrukih blizanaca.


COMANCHE: Manjak poštovanja
Autor: Hermann

Scena s ranča Trostruka šestica.


FUNTAZIJE
Autor: Stanko Bešlić


TATICA
Autor: Nob

Košarkaške finte nikada se ne zaboravljaju.


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

Snoopy je spreman za noćne utakmice baseballa.


FESTIVALI STRIPA…!

Stripoljupce je svibanj je tradicionalno nestrpljivo iščekivani mjesec festivala stripa u Hrvatskoj. Jedna lijepa tradicija festivala posvećenih stripu, uprkos svim promjenama u našem društvu, održava se kontinuirano već skoro četiri desetljeća.
Festivali stripa postali su i društveno važna stvar. Imaju visoka pokroviteljstva, potpore značajnih kulturnih institucija, pojavljuju se sponzori i oglašivači, zanimanje ljubitelja stripa nije zanemarivo, susreti među prijateljima stripa i s autorima obogaćuju ovakav događaj, kupovina stripova tijekom trajanja festivala je intenzivirana i, što je najvažnije, dolaze nam živi autori svjetske reputacije kako bi se susreli s vojskom svojih štovatelja. Naravno niti domaći autori nisu zapostavljeni ili ignorirani, te ravnopravno sudjeluju u raznim programima. Tim više su ovakvi događaji posebno značajniji za manja mjesta (Makarska, Čakovec, Virovitica) u kojima ovo postaje značajan društveni događaj, iako je i u Zagrebu veliki odjek.
Tijekom festivala „Zagreb Comicon“ (CRŠ) u Hrvatskom domu likovnih umjetnika (HDLU) bit će postavljena izložba originalnih tabli iz brojnih stripova Julesa Radilovića koji ove godine puni devedeset godina života! To je aktivni doprinos STRIPFORUM-a ovom značajnom događaju. U ovom broju donosimo epizodu stripa o pustolovinama istraživača Tibora Sekelja koja je vrhunski nacrtana, ali na žalost nije uslijedila i druga epizoda koju je, također, napisao Norbert Neugebauer, ali je urednik Plavog vjesnika Nenad Brixy odlučio da Jules mora započeti novi serijal Sherlock Holmes po scenariju Zvonimira Furtingera. Ipak, objavljujemo ovaj Julesov rad jer je tu Julesovo majstorstvo crtanja realističkih stripova na vrhuncu i na razini njegovih najboljih ostvarenja koji obiluju s puno autentičnih detalja. Ovdje je posebno došao do izražaja njegov istraživački rad i priprema prije realizacije stripa.
Na stranice Strip revije Večernjeg lista vratio se i sjajni Milan Trenc još jednim malim strip-biserom iz svoje negdašnje stripske karijere. Završetak slijedi u sljedećem broju.
Posebni strip uradak poslao nam je i naš Tomislav Košta kojeg se nadamo također vidjeti na festivalu u Zagrebu.

Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Mladen Novaković

Podijelite ovo: