SRVL-103

Strip revija Večernjeg lista br. 103, ožujak 2022

Otkriće vatre, Vjekovnici, Winnetou, Šic-Mic, Peanuts, Tatica

Sjenke pamćenja

O  Juliu Radiloviću Julesu je napisano i izrečeno toliko lijepih riječi, općih priznanja za kvalitetu njegovih stripova i ilustracija, i od čitatelja i likovne kritike, pa svako novo pisanje o njemu nosi opasnost ponavljanja i banaliziranja. Izvana gledajući, činio se gotovo prekomjerno precizan, s refleksima akademskog istraživača teme koju obrađuje, s kompetentnim likovnim pristupom iz kojeg osjećamo znoj rada i stremljenje k perfekciji, Jules nije od građe iz koje se stvara umjetnički mit, kao u slučaju Maurovića. Brojne pripremne skice koje je izradio za sve svoje stripove na temelju bogate biblioteke i godinama prikupljanog referencijskog materijala uz bogomdani likovni dar autora svjedoče zorno kako se slojevito gradi vrijednost svakog njegovog stripa i autora pretvara u autentičnog umjetnika klasične stripske kulture. I u ovom broju nastavljamo otkrivati njegove početke, još jedan strip za Rolfa Kauku koji prvi put objavljujemo nakon premijere u Kunterbuntu 1956. godine.

Jules je nedvojbeno jedan od stupova te klasične stripske kulture u Hrvatskoj, zajedno s pionirima ove umjetničke forme, Maurovićem i Walterom Neugebauerom. Njima uz bok je još jedan velikan koji nas je nedavno napustio. Riječ je o Julesovom vršnjaku Borivoju Dovnikoviću Bordi.
Za razliku od Julesa, koji je svoj umjetnički dar posvetio najviše stripu, Bordo je uz strip i karikaturu svojim djelom postigao zvjezdani sjaj u svijetu animiranog filma. Iako ima velik i značajan stripovski opus u Hrvatskoj, Bordo je jedan od stupova zagrebačke škole animiranog filma. U ovom broju objavljujemo prvi dio razgovora s povjesničarkom umjetnosti Brankom Hlevnjak u kojem se Bordo prisjetio svog životnog i stvaralačkog puta. Drugi dio izuzetno zanimljivog razgovora objavit ćemo u sljedećem broju.

Od prvog susreta sa stripom u legendarnom Plavcu, Julesovi i Bordini stripovi bili su moje omiljeno stripovsko štivo i savršeno su ugađali mojoj znatiželji i mašti.

Imao sam sreću obojicu poznavati i surađivati. Danas mogu se se samo još jednom pokloniti njihovom kolosalnom stripovskom djelu, iskazati sućut svima koji su ih voljeli, i nastaviti objavljivati i promicati stripove koji će iznova upoznavati nove naraštaje ljubitelja likovne forme, s djelima iz doba kad su nam stripovi bili prozor u svijet mašte i pustolovina.

Mladen Novaković


Borivoj Dovniković Bordo o crtićima, stripu i još koječemu, 1. dio
Piše: Branka Hlevnjak


KOLUMBO: Otkriće vatre
Crtež: Julio Radilović – Jules · Scenarij: Zvonimir Furtinger


VJEKOVNICI: Duhovi u boci, 1. dio
Scenarij: Marko Stojanović
Crtež: Bora Grbić i Marko Nikolić · Tuš: Vladimir Aleksić · Boja: Ozren Miždalo


WINNETOU, 11 dio
Crtež: Walter Neugebauer


ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob


PEANUTS
Autor: Charles Schulz


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: