SRVL-104

Strip revija Večernjeg lista br. 104, travanj 2022

Tragom izgubljenog krda, Clarke & Kubrick, Vjekovnici, Winnetou, Šic-Mic, Peanuts, Tatica

Starenje sa stripovima

Zahvaljujući starim majstorima, koje redovito i s posebnim marom objavljujemo u Strip reviji Večernjeg lista i sjajnim izdanjima naše mladosti, zaključujemo da „vrijedilo je ostarjeti sa stripom.“ Iako smo svi koji volimo strip svjesni da je vrijeme masovne produkcije, izdavanja i prodaje već davno prošlo i dalje iznenađuje kako ipak postoji značajno zanimanje za strip. Rijetko tko još smatra bavljenje stripom nekakvom egzotikom ili da su stripovi štetni za odgoj djece. Strip je izgubio masovnost u obilju ponude na tržištu zabave i kraćenju društvene dokolice, ali je presudno utjecao na stilsko oblikovanje sadržaja te zabave (filmovi, računalne igrice, oglašavanje, glazbeni spotovi). Sve više je stripovskih elemenata u tim djelima. Ako nam se već i stvarni život ponekad ne pričini kao stripovska pustolovina.

Svaki naraštaj ima svoju potrebu za čitanjem stripova i svoj posebni doživljaj te grafičke i narativne forme zabave. U svakom naraštaju pojavi se i potreba za osvježavanjem uspomena na prethodna razdoblja i stripove koji su ugrađeni u kulturnu povijest jednog društva. Taj fenomen ima jednostavno ime i zove se „nostalgija“. Emocije što ih izazivaju stari stripovi različite su. Najjednostavnije i najpovršnije su ponovno otkriće pustolovina što su nas oduševljavale dok smo bili djeca, a koje sad nanovo čitamo očima koje više nisu začarane i koje evociranju uspomena nameću i mrvicu kritičke percepcije nekadašnje mode i načina života.

Valja li osuditi jednu posve ljudsku strast, pokušaj da se ožive emocije iz djetinjstva, želju da budemo ažurni s poviješću medija masovne kulture? Svakako ne.

Strip danas obuhvaća cijeli spektar tema, stilova, tehnika, oblika od klasičnog do avangardnog i svatko na kioscima, knjižarama i internetu može pronaći ono što mu najviše odgovara. Mi ćemo i dalje ustrajati na sadržaju koji je raznolik. Premalo je kod nas u ponudi strip tiskovina koje nisu specijalizirane, tematske ili premalo dostupne da bi odustali od svoje revijalne koncepcije. I u ovom broju imamo „nostalgične“, nove i stare, inozemne i domaće stripove. Za svakoga ponešto.

Čitajte nas i dalje
Mladen Novaković


CLARKE & KUBRICK: Varalice
Autor: Alfonso Font


Borivoj Dovniković Bordo o crtićima, stripu i još koječemu, 2. dio
Piše: Branka Hlevnjak

TRAGOM IZGUBLJENOG KRDA
Crtež: Borivoj Dovniković – Bordo · Scenarij: Marcel Čukli


VJEKOVNICI: Duhovi u boci, 2. dio
Scenarij: Marko Stojanović
Crtež: Bora Grbić i Marko Nikolić · Tuš: Vladimir Aleksić · Boja: Ozren Miždalo


WINNETOU, 12. dio
Crtež: Walter Neugebauer

ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob


PEANUTS
Autor: Charles Schulz


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: