SRVL-105

Strip revija Večernjeg lista br. 105, svibanj 2022

Iskupitelj, Afrička ogrlica, Clarke & Kubrick, Korektnost, Winnetou, Šic-Mic, Peanuts, Tatica

Staro i novo

Uz uobičajeni dašak nostalgije (Bordin strip) u ovom broju Strip revije Večernjeg lista imamo podsjetnik na izvrsni serijal Alfonsa Fonta „Clarke i Kubrick“ i pravu premijeru za naše čitatelje jednog francuskog stripa. Riječ je o  stripu „Iskupitelj“ (franc. Redempteur) koji će bolje poznavatelje stripa odmah podsjetiti na već mitskog strip junaka Largo Wincha.

Nastavljamo i sa serijalom „Winnetou“ Waltera Neugebauera i prisjećamo se da je već trideset godina prošlo od kad nas je napustio ( 31. svibanj 1992). Nevjerojatno je koliko je velik njegov opus koji je ostvario u Njemačkoj od 1958. do kraja života. Puno je još stripova koji su potpuno nepoznati domaćim čitateljima jer nisu kod nas nikad objavljeni. Nepoznati su im nažalost i brojni drugi stripovi koje je prije, tijekom i poslije  Drugog svjetskog rata objavio u raznim domaćim tiskovinama. Mnogi su bili vrlo popularni, u sferi strip mitologije, u naraštaju ondašnjih čitatelja ili sretnika koji su uspjeli nabaviti ondašnja izdanja (Mickey strip,Veseli Vandrokaš, Zabavnik, Horizontov zabavnik, Petko, Miki strip ili Plavi vjesnik). Voljeli bi te stripove objaviti u doglednoj budućnosti, ali prvo je potrebno pronaći adekvatne materijale za tisak.

Još jedan velikan starije generacije hrvatskih strip autora Žarko Beker nije više s nama. Prošlo je i od tog tužnog dana već deset godina  (29. travnja 2012.). Žarko je zadužio Strip reviju i Stripforum, podarivši nam jedinstvena grafička rješenja za našu reviju i udrugu. Želimo u sljedećim brojevima i njegove rijetko objavljivane stripove predstaviti današnjim čitateljima.

Naravno, nećemo se utopiti u moru nostalgije, pokušavamo pronaći i suvremene stripove domaće i inozemne produkcije prikladne za objavu u našoj reviji. Vaše sugestije i prijedlozi su više nego dobrodošli.

Čitajte nas i dalje
Mladen Novaković


ISKUPITELJ: Čovjek koji je čuo molitve mrtve djece (1. dio)
Scenarij: Stephen Desberg · Crtež: Miguel Lalor


CLARKE & KUBRICK: Srcedrapajuća priča
Autor: Alfonso Font


AFRIČKA OGRLICA
Crtež: Borivoj Dovniković – Bordo · Scenarij: Marcel Čukli


KOREKTNOST
Scenarij: Gerhard Förster · Crtež: Heinz Wolf


WINNETOU, 14. dio
Crtež: Walter Neugebauer

ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob


PEANUTS
Autor: Charles Schulz


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: