SRVL-106

Strip revija Večernjeg lista br. 106, lipanj 2022

Iskupitelj, Tupko, Clarke & Kubrick, Super Size Me, Drugi dan, Winnetou, Šic Mic, Peanuts

Mrvice optimizma

Nakon dvogodišnjeg razdoblja krize, malodušnosti, odustajanja i odgađanja ne bih s toliko blagonaklonosti dočekao ocjene pojedinih stripoznalaca kako „Strip nikada u svojoj povijesti nije bio tako kvalitetan kao danas, on doživljava svoju renesansu nakon što je devedesetih propao, među ostalim i zbog video igara”(?), da nije bilo bar nekoliko pokazatelja pojačanog zanimanja za strip u kratkom razdoblju. Prvo, na ovogodišnjoj manifestaciji Crtani romani šou predstavljeno je nekoliko novih strip revija i fanzina, strip albuma, bilo je predavanja o stripu i razgovora s dobro poznatim autorima.

Ne želeći umanjiti vrijednost dolaska značajnih stranih autora, stvarnih „zvijezda“ događaja želeći naglasiti značaj akcentuiranja borbe za kontinuitet pohvalio bih organizatore za prostor i vrijeme koji su omogućili predstavljanje raznih uradaka i tiskovina koji su upečatljivo svjedočili o istinskom pluralizmu ukusa i stilova, potvrđujući da kriza izdavaštva ne mora nužno proizlaziti iz nedostatka ideja i kreativnosti. Podržavamo nove poduhvate i inicijative, nove autore, različite izdavačke formate, nove grafičke forme i stilove koji moraju osvježiti recentnu produkciju koja uglavnom puni narodne knjižnice (pre)skupim i malo čitanim albumima inozemnog stvaralaštva.

Uz sve razlike, čini se da zajednička opasnost, kreativni i tržišni limiti strip izdavaštva, još ne povezuje ljude različitih vokacija i senzibiliteta u entuzijastičku podršku razvojnim oblicima domaće stripaške djelatnosti.
Drugi važan događaj dogodio se na ovogodišnjem Animafestu Zagreb gdje je legendarni umjetnik animacije, ilustracije, karikature i stripa, Nedeljko Dragić, dobio nagradu za životno djelo. Iako je riječ o autoru kojeg je prvenstveno proslavila animacija i njegov doprinos Zagrebačkoj školi crtanog filma, njegovi povremeni, iako prerijetki izleti u strip ostavili su snažan trag na medij i njegovu precepciju. Osim toga, ova nagrada bila je i povod da se Dragićev opus razasut po nizu tiskovina i rijetkim publikacijama ozbiljno kritički razmotri i evaluira.

Iako je u Strip reviji Nedeljko Dragić već nekoliko puta predstavljen sa svojim genijalnim i inovativnim stripom Tupko, iskoristit ćemo momentum i od ovog broja objavljivati njegove nove epizodice, nastale u autorovom Münchenskom razdoblju (2018 do 2020.) pod naslovom „Tupko u 21. stoljeću“.

Čitajte nas i dalje
Mladen Novaković


ISKUPITELJ: Čovjek koji je čuo molitve mrtve djece (2. dio)
Scenarij: Stephen Desberg · Crtež: Miguel Lalor

SRVL-106_iskupitelj


CLARKE & KUBRICK: Uže oko vrata
Autor: Alfonso Font

SRVL-106_ck


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-106_tupko


DRUGI DAN
Autori: Marcin Salwin i Kamil Wrzeszcz

SRVL-106_drugi


SUPER SIZE ME
Autor: Dubravko Mataković

SRVL-106_super


WINNETOU, 15. dio
Crtež: Walter Neugebauer

SRVL-106_winnetou

ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-106_sm


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-106_tatica


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-106_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: