SRVL-109

Strip revija Večernjeg lista br. 109, rujan 2022

Clarke & Kubrick, Tiffany Jones, Big Apple Blues, Jack Jackson i Bimbo Bambus, Kartolina, Tupko, Tatica, Peanuts

Strip kolekcionarstvo nije izopačena strast

Danas, kad se već niz desetljeća objavljuju studije o različitim oblicima izražavanja i interpretiranja stvarnosti u masovnom društvu, samo zagrižljivi elitisti još smatraju da je bavljenje stripom nevažna stvar. Sve veće zanimanje za strip, kako suvremeni tako i stari, i sve raznolikiji oblici tog zanimanja, od kolekcionarskog, preko ljubiteljskog do stručno-znanstvenog izazvao je poplavu napisa, članaka i studija o fenomenu stripa. Naravno, internet je dominantna platforma gdje svatko može objaviti štogod želi. U poplavi tekstova o stripu u svim medijima prikupljaju se individualna sjećanja, manipulira se činjenicama ili se one izmišljaju, razlikovanje važnoga i nevažnoga nestaje, a irelevantnost postaje kriterij vrijednosti.

Srećom pisanje o stripu je samo nadomjestak istinskom uživanju – čitanju stripova. Za čitanje stripova ne trebaju pouke, eseji i studije. Potrebno je znati čitati i gledati. Emocije što ih izaziva čitanje vrlo lako se pretvori u jednu još intenzivniju strast – strip kolekcionarstvo. Kad potraga za starim stripovima ide do kraja pretvara se u pravu strast za antikvarnim i rijetkim primjercima. Cijene starim izdanjima, variraju, ali kao i za klasična djela, slike, skulpture i grafike, samo rastu i postižu iznenađujuće visoke iznose na aukcijama. Među kolekcionarima ima i takvih koji preko buvljaka, na sajmovima i festivalima ili putem aukcija traže pojedine brojeve ili izdanja da bi kompletirali svoju kolekciju. To često nisu nostalgični zreli ljudi, već mladi koji jednostavno vole strip kao takav. Posebni oblik strip kolekcionarstva je skupljanje originalnih crteža, tabli i djela vrhunskih crtača stripa. Upravo ta posebna kategorija strip kolekcionara čini tržište razvijenije i raznovrsnije no što se misli. Tržište stripa u stvari samo odražava tipičnu tendenciju našeg vremena, pa u beskrajnoj toleranciji prema svemu prošlome, i nedavna malovrijedna izdanja pretvaramo u klasike i antikvarnu vrijednost.
Ono čemu prijeti opasnost da postane rijetko, to su uobičajene stvari, stvari koje većina običava odbaciti nakon upotrebe, ubrzo će možda postati kulturna vrijednost, a vjerojatno kolekcionarska i tržišna roba.

Danas se proces toliko ubrzao da bi i Strip revija Večernjeg lista, da kojim slučajem prestane izlaziti, postala značajno ili kultno izdanje hrvatskog strip izdavaštva. Dok je na kioscima, samo je još jedna dostupna tiskovina koju skoro deset godina ljubitelji stripa kupuju svakog posljednjeg ponedjeljka u mjesecu.

Fenomen kolekcionarstva i njegovo tržište rađaju se iz različitih razloga, a svi ti razlozi nisu izopačeni, te nije potrebno osuđivati jednu posve ljudsku strast, pokušaj da se ožive emocije iz djetinjstva ili mladosti, želju da imamo svoj dio masovne kulture.

Čitajte nas i dalje,
Mladen Novaković


CLARKE & KUBRICK: Gospodar svijeta
Autor: Alfonso Font

SRVL-109_CK


TIFFANY JONES: Primamljive ponude
Scenarij: Jenny Butterworth · Crtež: Pat Tourret

SRVL-109_tiffany-jiones


BIG APPLE BLUES
Autor: Paul Gillon

SRVL-109_ny


TUPKO U 21. STOLJEĆU
Autor: Nedeljko Dragić

SRVL-109_tupko


JACK JACKSON I BIMBO BAMBUS: San i java
Autor: Walter Neugebauer

SRVL-109_jack


KARTOLINA
Autor: Tomislav Košta

SRVL-109_kartolina


TATICA: Obiteljske tajne
Autor: Nob

SRVL-109_tatica


PEANUTS
Autor: Charles Schulz

SRVL-109_peanuts


Čitajte nas, pišite nam, posjetite na www.stripforum.hr i Facebooku.

Podijelite ovo: